YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Innovaatiosetelin ehdot yrittäjille parantuvat – työelämäsovelluksen rakentamisessa sillä oli keskeinen rooli
Yrittäjä Helena Lehkonen on uuden äärellä, sillä hänen yrityksensä Tacit Oy hakee seuraavaksi Business Finlandin Tempo-rahoitusta, jotta yrityksen tuote, eli työelämän kehittämiseen suunniteltu sovellus, saataisiin loppuvuodesta markkinoille.
Keskeisessä roolissa sovelluksen uudistamisessa on ollut Business Finlandin myöntämä innovaatioseteli, on tarkoitettu pk-yrityksille, joilla on uusi tuote- tai palveluidea, potentiaalia kansainväliseen kasvuun ja jonka eteenpäin viemiseksi yritys tarvitsee ulkopuolista osaamista.
Innovaatiosetelin avulla voit hankkia asiantuntijapalveluita, jotka tuovat yritykseesi uutta, innovaatiotoiminnassa tarvittavaa tietoa ja osaamista.
Innovaatioseteli uudistui vuoden alusta. Tämän jutun lopussa on listattu yrityksen rahoitusehdot.
Presidentin puheesta pontta
Lehkonen innostui yrittäjyydestä jo vuonna 2009, kun presidentti Tarja Halonen piti uuden vuoden puheen televisiossa. Puheessaan presidentti kehotti hyödyntämään olemassa olevaa hiljaista tietoa.
– Olin väitellyt rehtoreiden työssä selviämisestä ja käsitellyt nimenomaan hiljaista tietoa, Lehkonen kertoo.
Puheen innoittamana Lehkonen kehitti hiljaisen tiedon analyysimenetelmän ja siihen liittyvän sovelluksen.
Hän oli innostunut myös tilastollisista menetelmistä, joten hän kehitti hiljaisen tiedon analyysimenetelmän, jossa 64 kysymyksen avulla kartoitettiin tärkeimpiä arvoja.
Vuonna 2016 Lehkonen suoritti yritysjohtamisen ammattitutkinnon ja kehitti yhdessä Lisa Karvosen kanssa uuden sovelluksen työelämän arvojen ja konseptin tulosten hyödyntämiseksi organisaation kehittämisessä.
Lehkonen on käyttänyt mallia muun muassa suomalaisten muusikoiden, palloilulajien päävalmentajien ja kädentaitajien analysointiin
– Hiljaisen tiedon analysoiminen oli kuitenkin hidasta. Nykyään tekniikka on kehittynyt niin, että siitä voisi kehittää skaalautuvamman työkalun, mutta silloin se ei kantanut, Lehkonen sanoo.
Tacit Oy syntyi vuonna 2020 yhdessä Lehkosen pojan Aleksin kanssa. Loppuvuodesta 2020 yritys sai innovaatiosetelin, jonka avulla yritys kehitti työelämän strategian rakentamiseen suunnatun sovelluksen.
Sovellus perustuu Shalom Schwarzin arvoteoriaan. Tacitin tuote on siis arvotestisovellus, josta kehittyi innovaatiosetelin avulla lisensoitava tuote.
– Seteliä käytimme sovelluksen rakentamiseen. Tempo-rahoitushakemuksen laitamme tällä viikolla eteenpäin ja käsittelyssä kestää kuukausi. Seuraavaksi haemme kuutta koeyritystä tuotetta testaamaan. Marraskuussa olemme toivottavasti valmiita suuntaamaan kansainvälisille markkinoille, Lehkonen kertoo.
Innovaatioseteli uudistuu
Business Finland on uudistanut innovaatiosetelin käytäntöjä, ja uudistus tuli voimaan vuoden alusta.
Uudistuksen myötä innovaatiosetelin rahoitus maksetaan suoraan rahoitusta hakevalle yritykselle, ei enää palveluntuottajalle.
Innovaatioseteli-rahoituspalvelussa avustuksen määrä on 5 000 euroa ja 100 prosenttia ostettujen palvelujen arvonlisäverottomasta määrästä. Avustus maksetaan rahoituksen saajalle sen jälkeen, kun tämä on hyväksynyt valitsemansa palveluntuottajan toimittaman työn ja maksanut tämän palkkion.
Uudistuksen myötä innovaatiosetelissä toimii samanlainen rahoitusjärjestely kuin muissakin rahoituspalveluissa, mikä helpottaa asiakkaan asiointia tämän edetessä käyttämään de minimis – ja T&K-rahoitusta.
Joustoa palveluntarjoajan valintaan
Rahoitusjärjestelyn muutoksen myötä Business Finland voi luopua palveluntuottajien taloudellisesta kelpoisuustarkastuksesta, jolloin yritykset voivat valita tarpeitaan parhaiten vastaavan koti- tai ulkomaisen palveluntarjoajan.
Muutos nopeuttaa hakemusten käsittelyä entisestään sekä helpottaa uusien palveluntuottajien pääsyä palvelemaan innovaatiotoimintaa käynnistäviä yrityksiä.
Näin tunnistat täyttääkö yrityksesi innovaatiosetelin rahoitusehdot:
• Yrityksesi on kehittämässä uutta tuote- tai palveluideaa, ei jatkokehittämässä jo olemassa olevaa tuotetta
• Yrityksesi Suomen Asiakastiedon Rating Alfa on vähintään A
• Yrityksesi on yhtiömuotoinen pk-yritys (ei toiminimi, suuri yritys, julkinen tai voittoa tavoittelematon organisaatio, säätiö, yhdistys tai ahvenanmaalainen yritys)
• Olet ollut päätoiminen yrittäjä vähintään 3 kuukauden ajan ennen Innovaatiosetelin hakemista – tai yrityksessäsi on vähintään yksi kokoaikainen työntekijä, jonka työsuhde on ollut voimassa vähintään 3 kuukauden ajan ennen Innovaatiosetelin hakemista
Elina Hakola
elina.hakola@yrittajat.fi