YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Juha Haapanen, Aspenlog
Kuva: Jori Häll
13.10.2023 klo 16:00
Uutinen

Intohimoina kuljetusala ja kiertotalous

Juha Haapanen perusti kuljetusalan konsultointipalveluihin keskittyvän AspenLog Oy:n kaksi ja puoli vuotta sitten. Yrityksen perustamisen taustalla vaikuttivat intohimo kuljetusalaa sekä kiertotalouden edistämistä kohtaan. 

Kuljetusalalle kasvanut

AspenLogin yrittäjä Juha Haapaselle kuljetusala oli luonteva valinta jo lapsuudesta lähtien.

– Joku saa syntymässä pisaran dieseliä verenkiertoon, mutta itse olen saanut sitä litrakaupalla. Molemmat isoisäni, isäni sekä kaksi setääni ovat kaikki kuljetusalan yrittäjiä, Juha kertoo.

Lukion jälkeen ala vei mennessään ja jatko-opiskelu tapahtui kuljettajan töiden ehdoilla. Kuljettajasta Juha siirtyi vuosien saatossa yhä haastavampiin alan tehtäviin ja lopulta yrittäjäksi.

 – Työkokemuksen ansiosta tunnen alan käytännöt ja olen pitänyt kaikki pakolliset ammattipätevyydet voimassa. Olen hakenut kasvun mahdollisuuksia ja laajentanut omaa osaamistani tällä alalla aina kun mahdollista, Juha sanoo.

Käytännön kokemuksesta on apua konsultin työssä, kun Juha selkiyttää ja suoraviivaistaa asiakkaidensa logistiikkaa ja tuo sitä kautta heille kustannussäästöjä.

– Asiakkaani ovat tänä päivänä kiertotalouden yrityksiä, tuottajavastuuyhteisöjä, ja tässä segmentissä haluan työllistyä myös tulevaisuudessa, hän sanoo. 

Vastuullisuustavoitteet käytännön teoiksi

Kun Juha kilpailuttaa kuljetuksia asiakkailleen, vastuullisuuteen ja ympäristöön liittyvät arvot muuttuvat sanoista käytännön teoiksi.

– Vastuullisuus ei ole ainoastaan lupauksia, vaan asiakasyritysten määrittelemät arvot tuodaan osaksi käytännön toimintaa. Se voidaan tehdä kalustoratkaisujen kautta tai siten, että sopimusten kautta edellytetään palveluntuottajalta tiettyjä asioita, kuten työehtosopimusten noudattamista, laatu- ja ympäristöjärjestelmiä, toiminnan mittaamista sekä päästövähennyksiä, Juha kuvailee.

Usein oikeilla kalustovalinnoilla vähennetään myös tavaran liikuttamisen tarvetta ja säästetään kuljetuskustannuksissa. Monissa yrityksissä logistiikka ja sitä myötä myös päätöksenteko ulkoistetaan täysin kolmannelle osapuolelle. AspenLogin toimintamalli on päinvastainen.

– Asiakkailleni rakennetaan malli, jossa heillä on käytössään vaihtoehtoja erilaisiin kysynnän tilanteisiin, Juha sanoo. 

Tulevaisuuden alalla on kasvupotentiaalia

Juhan mukaan kuljetusala ja varsinkin jätehuolto on muuttunut paljon vuosien varrella.

– Jätteestä on tullut monelle mahdollisuus. Luonnonvarojen käytön ja kaivannaisten vähentäminen on väistämättä edessä. Kierrätysastetta nostamalla myös kuljettaminen ja varsinkin alkupään keräily tulee lisääntymään tulevaisuudessa. Kuljetustarpeen lisääntyminen ei välttämättä tarkoita suurempaa rasitusta ympäristölle.

– Kun kuljetustarve kasvaa, mahdollisuus vähentää tyhjänajokilometrejä paranee entisestään, Juha visioi.

Tulevaisuuden tavoitteissa Juhalla on kasvattaa AspenLogin liiketoimintaa nykyistä kokonaisvaltaisemmaksi.

– Pidän tästä työstä ja tartun mielenkiinnolla mahdollisuuksiin ottaa koko logistiikkaketju haltuun. Intohimo yrittämiseen ja kasvamiseen on kova. Ajat ovat tällä hetkellä vaikeat, mutta sitä suuremmalla syyllä on hyvä olla mukana kiertotaloudessa. Tämä ei pysähdy lama-aikanakaan, vaan näitä asioita on mietittävä myös silloin, Juha päättää. 

Teksti: Elli-Noora Nieminen

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 30.9.2023