YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

13.5.2020 klo 16:35
Uutinen

Isojen yritysten maksuehtojen sanelu on erityisen vakava ongelma korona-aikaan – “Poikkeusaika ei ole syy rikkoa lakia”

Yrittäjä ihmetteli Terveystalolta saamaansa tiedotetta, jossa yritys ilmoittaa siirtyvänsä 60 päivän nettomaksuehtoon ja pyytää ymmärrystä. Terveystalon mukaan kirjeen taustalla on prosessivirhe ja asia korjataan.

PK-yritysten murheena on pitkään ollut suurempien yhteistyöyritysten ylipitkät maksuajat, joista toinen osapuoli ilmoittaa yksipuolisesti.

Lain mukaan maksuajan muutoksista pitää sopia vastaosapuolen kanssa, eikä tämän tarvitse hyväksyä yksipuolista ilmoitusta. Erityisesti koronakriisin aikana pienemmät toimijat ovat ahdingossa, jos vähäistenkin tulojen saaminen venyy.

Tilaajat venyttävät laskunmaksua – Yksinyrittäjät ja pienet yritykset joutuvat varautumaan jopa kolmen kuukauden maksuaikoihin

Yrittäjäjärjestö sai jäseneltään tiedon, jonka mukaan muun muassa Terveystalo on lähettänyt yhteistyökumppaneilleen tiedotteen, jossa se koronaepidemian poikkeusaikaan ja maailman markkinatilanteeseen vedoten ilmoittaa siirtyvänsä 60 päivän maksuehtoon kesäkuun alusta lähtien. Terveystalo pahoittelee tiedotteessaan nopeaa aikataulua ja toivoo ymmärrystä yhteistyökumppaneiltaan asiassa.

– Ymmärrän, että PK- yritys voi hakea pankista rahoitustyökaluja, ja moni onkin varmasti myynyt laskunsa. Vierastan kuitenkin tapaa, jolla suuremmat yritykset sanelevat toimintansa. Varsinkin kun tätäkin firmaa omistaa muun muassa pankki ja moni muu rahoituslaitos, Yrittäjäjärjestöä aiheella lähestynyt yrittäjä toteaa.

Terveystalon kymmenen suurimman omistajan joukkoon kuuluvat muun muassa Työeläkeyhtiöt Varma, Ilmarinen ja Elo sekä Pohjola Henkivakuutus, OP-Henkivakuutus ja OP-Suomi sijoitusrahasto sekä Mandatum Henkivakuutusosakeyhtiö.

Muita sijoittajia ovat Rettig Oy, Hartwall Oyj sekä Stiftelsen för Åbo Akademi.

Terveystalon hankinta- ja toimitilajohtaja Erika Aallonvuoren mukaan kirjelmässä on kyseessä prosessivirhe.

– Kirjeestä saa tosiaan tuon vaikutelman ja olemme siitä pahoillamme. Korjaamme asian viipymättä. Tämä kirje on lähtenyt suurimmille ja merkittävimmille toimittajillemme, ja olemme keskustelleet kaikkien kanssa, jotka ovat olleen meihin sen jälkeen yhteydessä, Aallonvuori sanoo.

Hän toteaa, että poikkeusaika on pakottanut Terveystalonkin sopeuttamistoimiin ja lomautuksiin.

Poikkeusaika ei ole pätevä syys rikkoa lakeja

Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula muistuttaa, että poikkeusaika ei ole pätevä syy rikkoa lakia. Kaupallisten sopimusten maksuehdoista annetun lain mukaan maksuaika saa ylittää 30 päivää vain, jos siitä on nimenomaisesti sovittu.

– Toisen osapuolen yksipuolinen ilmoitus siitä, että noudatettu maksuaika muuttuu 30 päivää pidemmäksi, ei täytä nimenomaisen sopimisen edellytystä. Tässä toimitaan vastoin lakia eikä tällainen ilmoitus sido sopimuskumppania, Makkula sanoo.

Yrittäjämediat on kirjoittanut aiheesta paljon. Esimerkkejä suurten yritysten yksipuolisesta sanelupolitiikasta on useita. Viime syksynä tehdyn Yrittäjägallupin tulosten mukaan isot yritykset ovat pidentäneet maksuaikojaan edeltäneen vuoden aikana.

Isot yritykset venyttävät maksuaikoja, pienet vikisevät: ”Meiltä vaadittiin 105 päivän maksuaikaa”

Erityisen iso ongelma maksuaikojen venyminen on yli 10 henkilön yrityksille. Yrittäjägallupin mukaan 49 prosenttia tämän kokoisista yrityksistä kertoo asiakkaidensa pidentäneen maksuaikoja. Alle 10 työntekijän yrityksissä vastaavista kokemuksista kertoo 40 prosenttia vastaajista. Lue lisää täältä.

– Selvitysten mukaan erityisesti isot yritykset ovat pidentäneet maksuaikojaan viimeisen vuoden aikana. Maksuajan pidentämisestä tyypillisesti ilmoitetaan yksipuolisesti. Muutaman kuukauden takaisesta Yrittäjägallupin mukaan 61 prosenttia vastaajista kertoi, että yli 30 päivän maksuajoista ei ole sovittu erikseen. Prosenttiosuus on noussut vuoden takaisesta. Maksuajan lainvastainen pidentäminen aiheuttaa vahinkoa pienille yrityksille ja voi johtaa jopa vakaviin maksuvaikeuksiin ja kassakriisiin, Makkula sanoo.

Suomen Yrittäjät ajaa maksuehtolain kiristämistä ja että lakia valvottaisiin paremmin jatkossa.

– Valitettavasti osa isoista yrityksistä toimii lainvastaisesti. Tätä ei tietenkään voi hyväksyä, vaan asiaan on puututtava. Olemme esittäneet, että Kilpailu- ja kuluttajavirastolle annetaan tehtäväksi valvoa maksuehtolain noudattamista, jotta pienyrittäjän suoja toteutuu maksuajoista sovittaessa. Tärkeintä kuitenkin on, että yritykset noudattavat lakia ja toimivat vastuullisesti, Makkula sanoo.

Lue lisää Ehdottaako asiakkaasi ylipitkiä maksuaikoja? Toimi näin

Liian pitkät maksuajat pakottavat laskujen myyntiin: ”Laki herättää lähinnä huvitusta”

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Avaa pop-up -ikkuna