Tämä suomalainen artesaanisinappi valittiin maailman parhaaksi
Voittoisan sinapin suomalaiset tekijät osallistuivat kyseiseen kilpailuun ensimmäistä kertaa. Tuote on ollut myynnissä kymmenkunta vuotta.
31.5.2024 klo 10:47
Uutinen

Itäsuomalainen calvadossinappi palkittiin maailman parhaana – ”Kaupasta soitettiin, että hyllyt ovat tyhjinä”

Artesaanisinapin valmistaja on etsinyt pitkään parhaita raaka-aineita. Nyt työ palkittiin.

Lappeenrantalaisen Öljypuu Oy:n calvadossinappi on voittanut maailman suurimpana pidetyn sinappikilpailun. Voitto tuli alkoholilla maustettujen sinappien kategoriassa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Etelä-Saimaa -lehti.

Voittoisan sinapin suomalaiset tekijät osallistuivat kyseiseen kilpailuun ensimmäistä kertaa. Tuote on ollut myynnissä kymmenkunta vuotta.

– Tänä keväänä havahduimme kilpailuun. Olemme aina saaneet calvadossinapista hyvää palautetta ja päätimme, että osallistumme ja mittaamme sinapin tason maailmalla, yrittäjä ja toinen omistaja Ilkka Koskinen kertoo.

Kilpailu järjestettiin Yhdysvaltain Wisconsinin osavaltiossa sijaitsevassa Middletonin kansallisessa sinappimuseossa, joka on eräänlainen sinapinystävien pyhiinvaelluskohde. Parhaan sinapin kilpailuun voi ilmoittaa kaupallisilla markkinoilla olevan sinapin. Kotikokit on siis suljettu kisan ulkopuolelle.

– Asiantuntijaraati arvioi kisaan lähetetyt tuotteet kategorioittain sokkona niin, että raatilaiset eivät tiedä, onko kyseessä artesaanituote vai ison yrityksen tuote, Koskinen selvittää.

Kisaan osallistui kaikkiaan 270 sinappia. Yksittäisissä kategorioissa arvioitujen tuotteiden määrää ei kerrota.

Suomalaisyrittäjät eivät käyneet pokkaamassa palkintoa paikan päällä, mutta uusi mahdollisuus koittaa elokuussa. Silloin Middletonin sinappimuseossa järjestetään kansallinen sinappipäivä, jossa juhlitaan palkintojen saaneita valmistajia.

“Olemme aina saaneet calvadossinapista hyvää palautetta ja päätimme, että osallistumme ja mittaamme sinapin tason maailmalla.”

Ilkka Koskinen, yrittäjä, Öljypuu Oy

”Käytämme laadukkainta sinappijauhetta”

Öljypuu Oy:n tarina alkoi 80-luvun lopulla salaatinkastikkeista ja erilaisista hyytelöistä. Sinapit tulivat mukaan tuotantoon 2000-luvun alussa.

– Aluksi valmistimme joulun juhlasinappeja kuten konjakkisinappia. Niiden jälkeen kehittelimme calvadossinapin. Se sopii ennen kaikkea joulupöytään, mutta yhtä hyvin myös lenkkimakkaran päälle, Koskinen sanoo.

Yritys valmistaa sinappeja viiden työntekijän voimin. Äskettäin yritykseen hankittiin uutta pakkauskoneistoa, jonka avulla sinappia voidaan jatkossa pakata myös muovipulloihin. Nykyinen lasipakkaus ei sovellu kovin hyvin retkeilykäyttöön.

Yrityksen tuotteiden menestyksen salaisuutena Koskinen pitää osaavaa henkilöstöä, hyviä reseptejä sekä laadukkaita raaka-aineita.

– Käytämme laadukkainta mahdollista sinappijauhetta. Olemme testanneet paljon eri jauheita ja päätyneet siihen, että paras tulee Englannista.

Voittoisassa calvadossinapissa käytetään paitsi aitoa calvadosta, myös hieman omenamehua, joka Koskisen mukaan vahvistaa alkoholin omenamaista makua ja tuo kokonaisuuteen hedelmäisyyttä.

– Reseptiikassa on haettu hyvin tarkasti optimaalinen keittoaika, jotta sinapista saadaan juuri sopivan pehmeää, yrittäjä kertoo.

Öljypuu Oy:n tarina alkoi 90-luvulla salaatinkastikkeita ja erilaisista hyytelöistyä. Sinapit tulivat mukaan tuotantoon 2000-luvun alussa.

Palkinto näkyi heti myynnissä

Koskisen mukaan parhaan alkoholisinapin palkinto on jo näkynyt yrityksen myynnissä.

– Palkinto vahvistaa käsitystämme siitä, että teemme oikeita asioita. Lappeenrannan kaupoista on jo soiteltu, että hyllyt ovat tyhjiä.

Öljypuu Oy on yksi lukuisista suomalaisista artesaanisinappien valmistajista. Koskinen on huomannut, että moni pieni valmistaja pärjää hyvin vahvalla alueellisella vetovoimallaan.

– Suomessa alueellisuus on tärkeä tekijä. Valmistajille on yleensä vahva jalansija alueilla, joissa sinappia valmistetaan.

Yrittäjä itse on luonnollisesti sinapin ystävä.

– Ympäri vuoden sitä tulee käytettyä. Jääkaapissani on aina sinappia. Viimeksi eilen tein juustovoileivän, jonka päälle laitoin sinappia.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen