Vahvat vinkit-logo
5.11.2021 klo 11:03
Uutinen

Itsensä kehittäminen yrittäjän työkaluna

Yrittäjä kohtaa työssään valtavan kirjon erilaisia asioita, jotka pitäisi osata ja hoitaa. Vaatii itsekuria, mukautumiskykyä, halua jatkuvaan oppimiseen sekä kykyä innostua uusista asioista, jotta kykenee ottamaan selvää uusista asioista, lainsäädännöllisistä muutoksista ja asiakkaiden tarpeista – ja jaksaa kiivetä vielä seuraavankin haasteen yli. Usein tämä kaikki pitää vielä tehdä yksin. Useilla yrittäjällä on yksinäisyyden tunteen lisäksi haasteita jaksamisen, ajanhallinnan ja riittämättömyyden tunteen kanssa. Kaikissa asioissa voi kehittyä ja jokainen yrittäjä hyötyy kehittymisestä itsensä johtamisessa. Lue tästä kokeneen yrittäjämentorin ja sparraajan Topi Sairasen vinkit itsensä kehittämiseen.

1. Opi tuntemaan itsesi!

Pohdi rehellisesti omia työtapojasi, vahvuuksiasi ja heikkouksiasi. Jäävätkö jotkut työt aina toisten jalkoihin? Oletko tehokkaampi aamulla vai illalla? Onko sinulla aikavarkaita tai sijaistekemistä hyvän ja keskittyneen työn sijaan? Jos on, niin miksi? Pidä esimerkiksi viikon ajan päiväkirjaa työstäsi ja siitä mihin käytät aikaasi. Kirjaa ylös myös menestyksesi ja hyvät asiat. Myös pienet. Viikon lopussa analysoi tekemisesi. Oman työn tuloksien näkyväksi tekeminen on tärkeää.

2. Tee suunnitelma epäkohtien korjaamiseksi ja tartu toimeen.

Jäävätkö myyntipuhelut soittamatta? Onko kirjanpito aina myöhässä? Keskity käsillä olevaan asiaan ja jatkuvaan analysointiin ja oppimiseen. Jos haluat saada pysyviä tuloksia, tarvitset sinnikkyyttä ja rutiinien muutosta. Ota ohjelmaasi esimerkiksi uusi tapa suunnitella työviikkoa ja uusi ja terve tapa juhlia pieniä menestyksiä. Eräs asiakkaani otti tavaksi tehdä inhoamansa myyntipuhelut aina tiistaisin ja on pitänyt siitä kiinni. Työhön tarttuminen. Työsuorituksen ylläpitäminen. Työkuormituksen säätely.

3. Hanki apua!

Yrittäjyys on usein yksinäistä. Hanki itsellesi mentori, sparraaja tai työnohjaaja. Kokeile laajasti erilaisia keinoja, ole utelias ja uskalla pyytää apua. Pahinta mitä voi tapahtua on se, että toinen sanoo ei. Kuuntele työmatkallasi kiinnostavia business podcasteja ja seuraa Helsingin Yrittäjien uutiskirjeitä. Vaikka välillä tuntuu yksinäiseltä, meitä on monta, jotka voivat auttaa. Tsemppiä!

Vinkkien kirjoittaja Topi Sairanen on yrittäjä, toimitusjohtaja, sparraaja ja mentori. Topin yritys Audiatur oy on lakiasiaintoimisto ja liikkeenjohdon konsultointitoimisto. Topi on auttanut vuosien varrella lukuisia pienyrittäjiä kasvattamaan liiketoimintaansa, kehittämään ja tehostamaan yrittäjien työtapoja ja keskittymään olennaiseen. ”Yrittäjä tarvitsee palloseinää – anna minun olla sellainen” on Topin slogan.


Helsingin Yrittäjien ja Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittama Vahva yrittäjyys -hanke tarjoaa yrittäjille työkaluja oman talousosaamisen ja hyvinvoinnin vahvistamiseen. Hankkeessa kehitetään pienyrittäjien osaamista yrityksen talouden ja oman hyvinvoinnin johtamisessa ja kasvatetaan yrittäjien mahdollisuuksia kestävään yritystoimintaan, kasvuun ja parempaan työhyvinvointiin.

HY_Vahva_yrittajyys_logorimpsu-B_varillinen_vedos2 (1)