Itsevarmuus selittää myös menestymistä yrittäjänä, tutkimus paljastaa. Kuva: Getty's Images
15.5.2023 klo 10:45
Uutinen

Itsevarma ihminen ryhtyy helpommin yrittäjäksi ja menestyy – ”Yhteydessä uskoon omiin kykyihinsä”

Itsevarmuuteen liittyvät persoonallisuuspiirteet ovat yhteydessä yrittäjyyteen, ilmenee Etlan tutkimuspäällikkö Terhi Maczulskij'n ja Jyväskylän yliopiston apulaisprofessori Jutta Viinikaisen tutkimuksesta.

Itsevarmuus selittää myös menestymistä yrittäjänä, tutkimus paljastaa.  

Etlan Maczulskij’n mukaan nyt saadut Suomea koskevat tulokset ovat samankaltaisia myös aiemmissa vastaavanlaisissa tutkimuksissa.

– Yrittäjyyden on tutkimuksissa havaittu olevan yhteydessä niin sanottuun korkeampaan minäpystyvyyteen eli uskoon omiin kykyihinsä ja jopa liialliseen itseluottamukseen, Maczulskij sanoo Etlan tiedotteessa.

Näitä piirteitä voidaan kehittää yksilön elinaikana.

– Koska itsevarmuuteen liittyvät persoonallisuuspiirteet ovat yhteydessä yrittäjyyteen, niiden kehittämisellä voidaan parhaimmillaan edistää yrittäjäaktiivisuutta yleisemminkin väestössä. Tällä voi puolestaan olla positiivisia pitkän aikavälin vaikutuksia koko kansantalouteen, Maczulskij sanoo.

Maczulskij ja Viinikainen tarkastelivat tutkimuksessaan kuuden eri persoonallisuuspiirteen – neuroottisuus, ulospäinsuuntautuneisuus, sosiaalisuus, vihamielisyys, itsevarmuus ja tunnollisuus – yhteyttä yrittäjyyteen ja yrittäjänä menestymiseen.

Miehet naisia itsevarmempia

Henkilöt, joilla on korkeampi itsevarmuus, siirtyvät todennäköisemmin palkkatyöstä yrittäjäksi. Muiden persoonallisuuspiirteiden välillä ei havaittu tutkimuksessa merkittäviä eroavaisuuksia, Etlan tiedotteessa kerrotaan.

Tutkimusten mukaan miehet ovat naisia itsevarmempia, ja tämä ero sukupuolten välillä voi mukaan selittää myös, miksi miehet ovat yliedustettuina yrittäjissä.

Talouskasvun, työllisyyden ja innovaatiotoiminnankin näkökulmasta on tärkeää ymmärtää yritysten toimintaa ja yleisemmin yrittäjyyttä: kenestä tulee yrittäjä ja mitkä tekijät selittävät yrittäjänä menestymistä, tutkijat sanovat.

Persoonallisuus on myös aiemmissa tutkimuksissa noussut yhdeksi olennaiseksi työmarkkinamenestystä selittäväksi tekijäksi.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus