YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Janakkalan Yrittäjä 2020: Ammattiosaamisesta positiivisia soraääniä
Yrityksen menestyminen on monen tekijän summa. Pitää tarjota hyvää hinta-laatusuhdetta. Toimiala pitää hallita ja henkilökunta on motivoitunutta. Kaluston pitää olla ajanmukaista ja teknologian kelkassa on pysyttävä. Taloudelliset neuvonantajat ovat kullanarvoisia. Janakkalan Yrittäjä 2020, Maanrakennus Jalo Oy:n Juuso Jalo, on muokannut oman reseptiikkansa parikymmenvuotisella yrittäjäkokemuksella.
Hämeen Yrityssanomat | Janakkala
Juuso Jalo ryhtyi maanrakennusalan ammatinharjoittajaksi ”mies-ja-kaivinkone” -pohjalta vuonna 2001 ja toiminta osakeyhtiöitettiin vuonna 2006, kun ensimmäisiä työntekijöitä palkattiin. Tällä hetkellä Maanrakennus Jalo Oy:ssä on 17 työntekijää ja yrityksessä työskentelevät myös Jalon vaimo sekä poika oppisopimuksella.
– Kun aloitin yksin, oli vain kaivinkone, paljon tahtoa ja tosi paljon velkaa. Olen tehnyt alan hommia nuoresta pitäen ja kaikki suuret koneet ovat kiinnostaneet jo pikkupojasta lähtien.
Monipuoliset palvelut sesonkeja tasoittamassa
Maanrakennus Jalon työmaat sijaitsevat pääasiallisesti Etelä-Suomen alueella. Asiakkaina on niin yksityishenkilöitä kuin yrityksiä ja julkisia toimijoita. Maanrakennustoiminnan ohella yritys palvelee kiviainestoimituksissa, kiinteistöjen talvi- ja kesäkunnossapidossa, mittauspalveluissa ja vedenjakelussa. Pitkäaikaisimmat asiakkaat löytyvät aivan yrityksen alkuajoilta.
– Etenkin talvikunnossapidolla saadaan tasoitettua sesonkeja niin, että töitä riittää ympärivuotisesti. Kesällä perustimme sisaryrityksen, JSM Kiinteistöhuollon, joka palvelee taloyhtiöitä.Kilpailua piisaa, mutta kovalla työllä ja hyvällä henkilökunnalla pärjää, vakuuttaa Jalo.
Jalolla on 2017 valmistunut halli Janakkalan Rastikankaan yritysalueella. Alue on laajentunut huomattavasti muutamassa vuodessa ja kasvaa entisestään MOREn isoksi yritysalueeksi yhdistyessään Hämeenlinnan Moreeniin. Raskasta maanrakennuskalustoa on kertynyt paljon ja se aiheuttaa investointitarpeita joka vuosi. Teknologia kehittyy tälläkin alalla. Viime vuosina on koneisiin tullut esimerkiksi 3D-mittalaitteet, mikä säästää aikaa työvaiheissa.
– Lidlin keskusvarasto oli päänavaaja Rastikankaan rakentumiselle ja laajenemiselle. Alueen yritysten kanssa tarjoamme palveluja toisillemme mahdollisuuksien mukaan. Kunnan tarjoamat puitteet ovat toimineet hyvin. Seuraamme aktiivisesti myös julkisia tarjouspyyntöjä ja osallistumme niistä meille sopiviin. Tarjouskilpailuissa välillä onnistuu ja välillä ei, mutta systeemi toimii ihan hyvin.
Kaikessa mukana – osaamisvaatimukset kasvavat
Yritysjohtajana Juuso Jalo kuvailee itseään sekatyömieheksi. Yritys on siinä kokoluokassa, että yrittäjän täytyy olla tiiviisti valmiuksissa.
– Sinne mennään avuksi, missä on puutetta tekijästä. Jossain vaiheessa on hyvä miettiä omaa rooliaan oman jaksamisensa kannalta.
Maanrakennusalalla tarvitaan oma ammattiosaamisensa. Rakennuspuolella varsinaisen työn ohella osaamisvaatimuksiin kuuluvat esimerkiksi työturvallisuus, tieturvallisuus, vesi- ja hygieniapassit. Autonkuljettajilla tulee olla tietyt direktiivipäivät suoritettuna. Säännöksiä ja vaatimuksia on paljon, joten valmiita ammattilaisia ei notku joka oksalla.
– Väkeä on kyllä tarjolla, mutta ammattiosaamiseen liittyy paljon muutakin. Parikymmentä vuotta sitten saattoi tulla yritykseen oppimaan, mutta tämän maailman vaatimukset edellyttävät koulunpenkkiäkin ja näyttöjä. Rekrytointi on isoimpia haasteita, jos yrityksen kasvua ajattelee.
Verotuottojen kohdentaminen jarruttaa
– Verotuksesta ja työnantajamaksuista voisi valittaa maailman tappiin, mutta kyllä ne osaltaan tuovat myös turvaa työntekijöille. Kuljetuspuoli on koko ajan kuilun partaalla kovan polttoaineverotuksen tähden. Jos Suomen kumipyörien pitäisi pyöriä, kyllä pitäisi miettiä, mihin polttoaineverotuksen tuottoja kohdennetaan. Esimerkiksi tieverkosto on surkeassa kunnossa.
– Meidän yrityksemme työtilanne on korona-aikana pysynyt kohtuullisena. Muutamissa kohteissa on saattanut tulla esteitä. Esimerkiksi keväällä tehdessämme vesikytkentöjä taloyhtiöihin oli epätietoisuutta, uskalletaanko mennä ihmisten koteihin, kertoo Juuso Jalo.