YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Jani Modig osti yrityksen ja pääsi kehittämään toimintaa vapaasti – Millainen yritys menee kaupaksi?
Jani Modig työskenteli vuosia Tunturi-Lapin Painossa, kunnes osti liiketoiminnan ja ryhtyi painotalon yrittäjäksi. Modigin tapauksesta huolimatta yrityksen kauppaaminen vaatii yhä useammin ostajaehdokkaita oman pitäjän ulkopuolelta. Miten jatkajia löytää ja millainen yritys menee kaupaksi?
– Vedin monta vuotta Tunturi-Lapin Painoa työntekijänä varsin yrittäjähenkisesti, kasvatin ja monipuolistin tietoisesti toimintaa. Näin että toiminnalla on kysyntää ja potentiaalia, kertoo kolarilainen yrittäjä Jani Modig.
Tunturi-Lapin Paino syntyi pienen yksityisen lehtikustantajan palveluksi yli 10 vuotta sitten. Sen jälkeen palvelu on toiminut niin SLP Kustannuksen kuin KPK Yhtiön (nyk. Hilla Group oyj) alla. Tällä hetkellä yrityksen omistaa Modig.
– Vaikka monipuolinen tarjonta ja palvelu oli jo olemassa, koin että yrittäjänä saan kehitettyä palveluja ja tuotteita entistä parempaan suuntaan, hän jatkaa.
Tunturi-Lapin Paino tarjoaa paino- ja tulostustoimintaa aina suunnittelusta asennukseen. Yrityksen palveluihin kuuluu muun muassa digipaino, suurkuvatulostus, ikkunakalvojen ja autoteippien asennus sekä tekstiilipainatus.
– Yhdestä paikasta kaikki tulostukset, palvelua unohtamatta, Modig toteaa.
Omistajanvaihdospalvelu auttoi kauppaprosessissa
Lapin Yrittäjien koordinoima Verkostoilla vaihdoksiin -hanke tuottaa omistajanvaihdosneuvontaa Lapissa. Palvelu on maksuton ja sitä voi hyödyntää niin yrityksen ostamisesta, myymisestä kuin sukupolvenvaihdoksesta kiinnostuneet.
Modig päätyi hankkeen palvelun pariin sen jälkeen, kun oli saanut liiketoimintasuunnitelman valmiiksi.
– Heti alussa päätin, että liiketoimintakaupan suunnitteluun ja yrityksen perustamiseen otan ohjeita niin paljon kuin saan ja löydän. Ensin olin yhteydessä kunnan elinkeinopalveluihin. Heiltä sain kannustavan palautteen, hyvät ohjeet ja vinkit kohti seuraavia askelia.
– Kun liiketoimintasuunnitelma valmistui, otin yhteyttä Lapin Yrittäjiin, jossa oli juuri sopivasti yrityskauppaan liittyvä hanke. Tämä helpotti paljon. Varsinkin kauppakirjojen kanssa halusin varmuutta, hän kertoo.
Modigin tapauksessa omistajanvaihdoskoordinaattori auttoi kauppakirjan tekemisessä ja toi ulkopuolista näkökulmaa yrityskaupan osapuolille.
– Pyrimme siihen, että ehdot kirjattaisiin mahdollisimman yksityiskohtaisesti ja selkeästi kauppakirjaan, omistajanvaihdoskoordinaattori Seppo Selmgren sanoo.
Omistajanvaihdospalvelu tuo yritysten ostajat ja myyjät yhteen.
– Palvelu pyrkii neuvomaan, mistä langan päästä myynnin tai ostamisen suunnittelun voisi aloittaa. Toisaalta hankkeen avulla saadaan parempi kuva ostajien ja myyjien määrästä Lapissa, Selmgren toteaa.
”Hyvä ammattilainen on hintansa väärti”
Modig kertoo, että liiketoiminnan ostaminen lähti hänen omasta halustaan.
– Tunturi-Lapin Painon silloinen omistaja totesi, että pieni tulostus- ja painopalvelu ei ole heidän ydinliiketoimintaansa. Kauppaprosessi itsessään oli aika pitkä – tai puoli vuotta ainakin tuntui pitkältä ajalta.
Suurimmat haasteet liittyivät lainaan. Pankeista oli vaikeaa saada vastauksia.
– Onneksi yrittäjätutuilta sain suoremmat kontaktit ja prosessiin tuli vauhtia. Yllättävää lainan saamisessa oli se, että vaikka lupaus lainasta oli jo pari kuukautta ennen kauppaa, pankilla meni melkein kuukausi lopullisen päätöksen tekemiseen, pohtii Modig.
Modig ja Selmgren korostavat asiantuntija-avun merkitystä. Neuvoja ja tukea kannattaa hakea.
– Lapissa myytävien tai lopettamista harkitsevien yritysten määrä lisääntyy. Jatkajaa on haettava aktiivisemmin muualta kuin omalta kylältä. Tämä vaatii yhä enemmän ammattimaisen yritysvälittäjän, lakiasiantuntijoiden ja veroasiantuntijoiden hyödyntämistä. Palveluja kannattaa käyttää, ja niistä pitää maksaa järkeviä summia. Hyvä ammattilainen on hintansa väärti, Selmgren kannustaa.
Vaikka Tunturi-Lapin Painon palvelut ovat monipuoliset ja laadukkaat, yrittäjällä on jo mielessä uusia ideoita palvelujen kehittämiseen.
– Näiden kanssa etenen rauhassa, sillä aika kattava ja vaihteleva työmaa on jo olemassa.
Kotipesä kuntoon ennen yrityksen kauppaamista – ”Tee yrityksestäsi kiinnostava”
On yleistä, että myyjällä ei ole tarkkaa kuvaa myytävästä kokonaisuudesta tai hinnan muodostumisesta. Silloin ostajan ja myyjän kieli ja tavoitteet eivät kohtaa.
– Myyjä saattaa myydä historiaa, kun ostaja haluaa ostaa tulevaisuutta ja kannattavuutta, Selmgren pohtii.
– Omistajan tulee paketoida myytävä kohde helpoksi ostaa. Eihän autoakaan kannata myydä niin, että avaimet ovat hukassa. Lähes sama asia on, jos myyjä ei tiedä, missä yrityksen sopimukset ovat tai niitä ei ole kuin suullisesti.
Selmgrenin mukaan yritysten ympärillä liikkuu toisinaan ostajaehdokkaita, joilla ei ole omaa rahaa. Se ei houkuttele kaupan rahoittajia. Lisäksi tuottava yritys ”avaa korvat kuuntelulle”.
– Miksi rahoittaja ottaisi koko riskin yrittämisestä, jos ostaja ei ole valmis ottamaan laisinkaan omaa riskiä? Toisaalta rahoittajat katsovat yrityksen tuloksentekokykyä. Jos tulosta ei ole tehty vuosiin, mikä olisi se taikatemppu, jolla toiminta hyppäisi kannattavaksi?
Omistajanvaihdoskoordinaattorin vinkki on, että jos yrityksellä on mahdollisuuksia parantaa toiminnan kannattavuutta, kannattaa ne toteuttaa ennen yrityksen myyntiä. Kannattavalle yritykselle löytyy rahoitus ja hyvä tuloskehitys näkyy myös kauppahinnassa.
– Rahoituksen muodostavat ostajan oma raha, pankin raha, Finnveran lainat, mahdolliset sijoittajat ja usein myös myyvä taho, Selmgren muistuttaa.
Omistajanvaihdosviikko tarjoaa tietoa ostajille ja myyjille
Myös verosuunnitteluun tulee kiinnittää huomiota, ja se kannattaa aloittaa vuosia ennen yrityksen myyntiä.
– Verotus nähdään usein myynnin peikkona – syyttä ja syystä. Jos kauppa tehdään ilman verosuunnittelua, voi myyntisumma näyttää verokalenterissa hyvältä yhtenä vuotena. Kun verosuunnitteluun ryhtyy esimerkiksi viisi vuotta aikaisemmin, voi tehdä järkevää, täysin rehellistä ja laillista verosuunnittelua.
– Tämä tarkoittaa esimerkiksi yhtiömuodon muutosta ja mahdollisia konsernirakenteita, jossa omaisuutta ja rahaliikennettä tasapainotetaan useammalla tilikaudelle tai osakkaiden välillä. Tässä auttaa verojuristi, Selmgren kertoo.
Lisätietoa omistajanvaihdoksiin on tarjolla runsaasti loka-marraskuun vaihteessa, jolloin vietetään valtakunnallista Omistajanvaihdosviikkoa. ”Rahoitusta ja osaamista omistajanvaihdoksiin” on Rovaniemellä järjestettävä tapahtuma, joka antaa vastauksia yrityksen ostamisesta, myynnistä tai sukupolvenvaihdoksesta kiinnostuneille.
Lisätietoja
Verkostoilla vaihdoksiin -hanke
Verkostoilla vaihdoksiin -hanke toteutetaan yhteistyössä Lapin kuntien kanssa vuosien 2023–2025 aikana. Hankkeen tavoitteena on edistää yritysten omistajanvaihdoksia Lapissa. Hanke toteuttaa muun muassa yritysten ostajien ja myyjien välisiä kohtaamisia, koulutuksia ja tapahtumia.
Hanke hakee lisäksi noin 20 myytävän yrityksen testiryhmää, joka haluaa sitoutua löytämään ostajia Lapin ulkopuolelta. Jos testiryhmään osallistuminen kiinnostaa ja yrityksen myynti on tavoitteena 1–5 vuoden sisällä, ota yhteyttä Lapin Yrittäjien omistajanvaihdoskoordinaattoriin Seppo Selmgreniin.