YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Jari Sarasvuo lähti Leijonan luolaan ”reilun kokoisella” budjetilla, mutta yksi asia pelotti – ”Olen onnistunut törsäämään aika monta miljoonaa lasteni perinnöstä”
Viime aikojen pieleen menneet sijoitukset ovat tehneet Jari Sarasvuosta varovaisen.
Leijonan luola Suomi -tv-sarjan kuvaukset ovat juuri päättyneet. Jari Sarasvuo, yksi leijonista, kutsuu kahden viikon kuvausperiodia ”intensiiviseksi”.
– Tuotanto kuvattiin putkeen vikkelästi, koska niin komeata studiota ei voi pitää varattuna pitkään.
Maailmalla huippusuosioon nousseen, Sonyn omistaman tv-formaatin uusi kotimainen kausi käynnistyy Nelosella 11. syyskuuta. Kun kutsu leijonan rooliin tuli, Sarasvuo suostui lyhyen miettimisen jälkeen.
– Motiivini oli se, että Suomi tarvitsee menestyviä, kasvavia yrityksiä. Yrittäjistä niitä syntyy. Mutta minua innosti myös muiden leijonien kokoonpano.
Samaan aikaan Sarasvuota hirvitti. Hän on kuluvan vuoden aikana menettänyt satoja tuhansia euroja pieleen menneissä sijoituksissa listaamattomiin yrityksiin.
– Nöyryyttävät ja kivuliaat epäonnistumiset muuttavat suhdetta riskiin. Minusta on tullut viime aikoina varovaisempi, kun puolen miljoonan tikettejä on haihtunut savuna ilmaan. Tämän tasoisen performanssin ei tarvitse hirveän kauan jatkua, jotta tilanne ei enää olisi hyvä. Vielä se onneksi on.
”Minusta on tullut viime aikoina varovaisempi, kun puolen miljoonan tikettejä on haihtunut savuna ilmaan.”
Jari Sarasvuo
Huonosti menneet sijoitukset ovat Sarasvuon mukaan liittyneet osin vallitsevaan taloustilanteeseen, osin huonoihin päätöksiin. Leijonan luolassa hän joutui kamppailemaan yhden luonteenpiirteensä kanssa.
– Luonne meinasi viedä. Olen ihmisten ja ideoiden rakastaja. Sen takia olen sijoittanut paljon myötätunnosta ja menettänyt sen takia rahaa. Siinä mielessä minulla on ollut peiliin katsomisen paikka. Olen onnistunut törsäämään aika monta miljoonaa lasteni perinnöstä.
Puolen tunnin harkinta-aika
Leijonan luolan sijoituksiin Sarasvuo varasi rahaa reilulla kädellä. Aikaisempina vuosina suomalaiset leijonat ovat sijoittaneet tv-ohjelmassa varsin varovaisesti.
– Ajattelin, että on hölmöä mennä mukaan, jos ei lainkaan laita nahkaansa peliin. Minulla oli reilun kokoinen budjetti, jonka itse asiassa ylitin.
Tv-kameroiden edessä sijoittaminen eroaa Sarasvuon mukaan perustavanlaatuisesti normaalielämästä, jossa sijoituspäätöksiä tehdään harkiten. Leijonan luola -ohjelmassa sijoittajille annettiin puoli tuntia aikaa.
– Ei kukaan sijoita kymmeniä tai satoja tuhansia euroja 30 minuutin perusteella. Oikeassa elämässä keskustellaan ja käydään läpi, onko liikeidea edes totta.
Siinä missä Yhdysvalloissa Leijonan luolassa on jopa valehdeltu sijoittajille, suomalaiset yrittäjät ovat rehellisempiä. Väärinkäytöksiä ei ole juurikaan paljastunut. Jos sellainen tulisi ilmi kuvausten jälkeen, leijonilla on oikeus peruuttaa sijoituspäätöksensä.
Sarasvuo myöntää, että kuvausten tunnelma vie herkästi mennessään. Sopimusteknisistä syistä hän ei voi kertoa tekemistään sijoituksista tarkemmin.
– En voi sanoa että olen luottavainen, koska listaamattomiin yhtiöihin sijoittaminen on vaarallista, ellei suorastaan uhkapeliä. Minulla on kuitenkin syyni toivoa, että osa sijoituksista onnistuu. Itse asiassa tällä tv-kaudella sijoituksia syntyi enemmän kuin aikaisemmilla kotimaisilla kausilla.
”Olin areenalla, jota en pystynyt dominoimaan”
Ennen kuvausten alkamista Sarasvuo oli ajatellut sijoittavansa mieluiten liiketoimintaan kuin ideaan ja ihmisiin. Hän kertoo yllättyneensä.
– Kuvauksissa sattui ja tapahtui kaikenlaista sellaista, mitä ei aikaisemmin ole tapahtunut. Se oli vauhdikasta. Ennen kuvauksia voi tehdä erilaisia suunnitelmia, mutta kun kuvaukset alkavat, se on jännä paikka sekä yrittäjille että leijonille. Ja mehän emme tiedä mitään etukäteen. Leijonille ei toimitettu minkäänlaisia taloudellisia tietoja yrityksistä.
Sarasvuo yllättyi myös siitä, että liiketoimintaansa esitelleet yrittäjät olivat varsin hyvin perillä talousasioista.
– Olen tottunut vuosikymmenien ajan siihen, että ihmiset tuntevat huonosti jopa oman toimialansa lukuja. Toki kuvauksissa oli myös heitä, jotka olivat tehneet kotiläksynsä huonosti, mutta moni yllätti positiivisesti. Suurin haaste liittyi arvostustasoihin. Osa yrittäjistä kuvitteli, että ne ovat edelleen vuoden 2021 tasolla. Näinhän asia ei ole.
Leijonan luolassa sijoittajat operoivat omilla rahoillaan. Kokenein mukana oleva leijona on sijoittaja Kim Väisänen, joka on mukana yli sadassa yrityksessä. Hänen ja Sarasvuon lisäksi sijoituspäätöksiä puntaroivat Jungle Juice Barin perustaja, kansanedustaja Noora Fagerström, koomikko Sami Hedberg, yrittäjä Jenni Kynnös sekä Woltin perustajajäsen Elias Aalto.
– Oli hetkiä, jolloin ajattelin, että näiden ihmisten kanssa tästä opista kannattaakin maksaa. Ja onhan tässä sekin mahdollisuus, että sijoittamansa rahat saa takaisin korkoineen.
Sarasvuo kehuu erityisesti Väisästä, Aaltoa ja Kynnöstä. Hän myöntää, että pariin otteeseen sijoituspäätöksissä olisi pitänyt kilpailla ponnekkaammin.
– Kuvauksissa oli ihan aitoja kilpailutilanteita liittyen sijoituspäätöksiin. Siinä mielessä Leijonan luola eroaa monesta viihdeohjelmasta. Tämä on totta eikä asioita voi käsikirjoittaa. Siellä oli aidosti kaoottisia tilanteita. Olin areenalla, jota en pystynyt dominoimaan. Ennustan, että Jenni Kynnöksestä tulee tulevan syksyn ilmiö. Hänen kanssaan tajusin, että jään jalkoihin.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi