YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

26.3.2021 klo 12:29
Uutinen

Jari Sarasvuo moittii hallituksen yrittäjävastaisuutta ja laittaisi “vajaasti vastuulliset” kuriin – “Enemmistö maksaa ymmärryksen puutteesta”

Jari Sarasvuo vastaa puheluun keskellä kiireitä. Toisin kuin miltä vuosi sitten näytti, hänen perustamansa Trainers’ Housen liiketoimiin korona ei ole iskenyt.

– Vaikuttaa siltä, että korona-aika on toiminut bisneksen kannalta suotuisasti. Se on kummallista, mutta korona on tukenut kasvua. Viimeiset 52 viikkoa ovat yllättäneet meidät ja pörssin, Sarasvuo sanoo ja viittaa Trainers’ Housen positiiviseen kurssikehitykseen. Nykyisin hän toimii yrityksen markkinointijohtajana.

Yhtä positiivisin mielin Sarasvuo ei ole seurannut viime aikaista koronakeskustelua. Hänellä on tiukka mielipide THL:n arvioista liittyen koronatilanteen vakavuuteen.

– THL:n simulaatiot vaikkapa huhtikuun puolivälin tilanteesta ovat korneja. Emme tule näkemään mitään sen kaltaista, jolla peloteltiin siirtämään vaalit. Elämme ylilyöntien aikaa. Kriisitunnelma suhteessa tilanteeseen on henkeäsalpaava. Emme ole keskellä katastrofia. Kaiken lisäksi luottamusta on syönyt viranomaisten ja hallituksen keskinäinen sekoilu.

Moni saattaisi hätkähtää. Olemmeko siis tilanteessa, jossa noudatamme rajoituksia turhaan?

Emme, Sarasvuo painottaa. Ja perustelee.

– Järkevä vasta-argumentti on, että saatamme olla matkalla kohti katastrofia. Kun luonnollisesti haluamme estää katastrofin, pitää punnita erilaisia riskejä.

Tässä kohtaa puhe kääntyy rajojen sulkemiseen. Aiheeseen, josta maan hallitusta on ryöpytetty julkisuudessa useiden kuukausien ajan.

Sarasvuon mukaan on ollut pitkään selvää, että rajat on saatava kiinni.

– Ei virusvariantteja olisi tarvinnut ehdoin tahdoin imuroida Suomeen. Olisi ollut hyvä, että viranomaiset ja poliittinen koneisto olisivat olleet kiinnostuneita ongelmanratkaisusta enemmän kuin hallintohygieniasta eli koomiseksi yltyneestä kaakatuksesta siitä, kuka voi tehdä mitäkin rajavalvonnan suhteen. Onko muka oikein, että ihmisten perusoikeuksista ei voida priorisoida oikeutta terveyteen ja elämään yli muiden oikeuksien? Ei tässä olla pysyvästi peruuttamassa ihmisten perusoikeuksia vaan suojautumassa siltä, että yhteiskunnan kriisi pahenee.

”Hallituksessa on yrittäjävastaisuutta”

Suomen hallitus on esittänyt eduskunnalle liikkumisrajoitusten käyttöönottoa. Rajoitukset tulisivat voimaan myös Sarasvuon kotikaupungissa Kauniaisissa.

– Olen yhteistyökykyinen ihminen, joten suostun yhdessä sovittuihin asioihin. Pidän hyväksyttävänä, että vapauksiani rajoitetaan yhteisen hyvän nimissä.

Suurimpana ongelmana liikkumisrajoituksissa Sarasvuo pitää niiden vaikutuksia yrityksille.

– Vasemmistohallituksessa on yrittäjävastaisuutta. Hallitus ei pakota sulkemaan liikkeitä, mutta estää asiakkaiden pääsyn niihin. Kyyninen ihminen ajattelisi, että näin vakuutusyhtiöille ei synny tässä tilanteessa korvausperustetta. Pahimmillaan tämä voi johtaa siihen, että kompensaatiomalleja viritellään yrittäjille epäedullisiksi.

Kompensaatiomalleilla Sarasvuo viittaa liikkumisrajoituksista kärsiville yrityksille kohdistettaviin avustuksiin, joiden yksityiskohdat ovat vielä avoinna.

Liikkumisrajoitusten haasteena Sarasvuo pitää niin ikään valvontaa, joka on lähes mahdotonta.

– Sellaiset säännöt, jotka houkuttelevat kansalaistottelemattomuuteen, ovat tyhmiä sääntöjä. On ongelma, jos sääntöjä ei pystytä valvomaan eikä valvontauhkaa ole. On sellainenkin riski, että tavalliset sedät ja tädit alkavat valvoa muita kansalaisia ja kylvetään eripuraa eri kansalaisryhmien välille. Vielä suurempi pelko on, että toimimaton liikkumisrajoite johtaisi ajan mittaan yleiseen lainkuuliaisuuden heikkenemiseen.

Ongelmat kumpuavat ”vajaasti vastuullisista”

Koronaepidemian edetessä huomio on kiinnittynyt yksittäisiin ryhmiin, kuten nuorisoon. THL:n mukaan nuoret ikäryhmät levittävät eniten koronavirusta.

Sarasvuo ei puhuisi pelkästään nuorisosta, vaan ”vajaasti vastuullisesta väestönosasta”, toisin sanoen rajoituksiin piittaamattomasti suhtautuvista kansalaisista.

– He ovat biologisesti aikuisia, mutta mentaalisesti ylipitkään teini-ikään jämähtäneitä. Näissä parveilijoissa on muitakin kuin nuoria ja maahanmuuttajia. Ajatellaan, että on ihmisoikeus päästä pääsiäisenä aiheuttamaan Lappiin huolta muissa kansanosissa. Virpominenkaan ei ole mikään ihmisoikeus. Kaipaisin nyt hieman vastuullisuutta ja aikuisuutta.

Hän on huomannut vastaavaa piittaamattomuutta myös omassa kotikaupungissaan Kauniaisissa.

– Se jengi, joka ei piittaa vähääkään, hidastaa kohtuuttomasti muun väestön palaamista normaalitilanteeseen. Samaan aikaan valtaosa väestöstä on toiminut vastuullisesti. Suuri enemmistö maksaa nyt hintaa selvästi pienemmän joukon ymmärryksen puutteesta.

”Hallinnossa näkyy loivaliikkeisyys”

Julkisessa keskustelussa on kannettu huolta terveydenhuoltokapasiteetin riittävyydestä. Tällä hetkellä tehohoitopaikoista on käytössä noin 70 prosenttia. Sarasvuo miettisi nykyistä enemmän kiireettömän hoidon tilannetta.

– Mitä mahtaa inhimillisesti maksaa se, että kiireettömät hoidot lykätään tulevaisuuteen sillä perusteella, että varaudutaan terveydenhuoltokapasiteetin kiinni hirttämiseen?

Itsekin sosiaalisessa mediassa, etenkin Twitterissä aktiivinen Sarasvuo myöntää, että kaikenlainen valtavirrasta poikkeava koronapohdiskelu voi olla nyt vaarallista.

– Ne, joilla on valtaa, ovat puheissaan turhan arkoja. He eivät uskalla puhua, koska pelkäävät leimautuvansa. Hallinnossa näkyy nyt ihmeellinen loivaliikkeisyys.

Sarasvuo haluaa herätellä ajatuksia siirtämällä puhetta myös tuleviin pandemioihin.

– Olen sitä mieltä, että välillä yhteiskuntaa riivaa liiallinen sallivuuden kulttuuri. Entä jos tuleekin pandemia, joka on tätä tappavampi?

Kuva: Meeri Utti

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Avaa pop-up -ikkuna