YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

9.2.2025 klo 10:09
Uutinen

Jarmo Lindberg: Yrittäjänkin on parempi varautua

Kouluttaa ja verkostoida, se on Uudenmaan Yrittäjien paikallisyhdistystensä luottamushenkilöille vuosittain järjestämän Luottis-seminaarin sisältö ja tavoite. Tänä vuonna tapahtuma pidetään Hotelli Siuntiossa 28.2. – 1.3. Päivien teemana on tällä kertaa turvallisuus.

LUOTTIKSEN lauantaiaamuun on saatu puhumaan kovan luokan asiantuntija. Kansanedustaja, kenraali Jarmo Lindberg pitää keynote-puheenvuoron suomalaisen varautumisen yhteistoimintamallista.

Siinä keskeistä on kokonaisturvallisuuden konsepti.

– Kyse on siitä, miten hallinto, elinkeinoelämä ja järjestöt pelaavat yhteen. Kriisitilanteessa toimivaltainen ministeriö alkaa johtaa ja koordinoida toimia. Sen alla on sitten maakunnallisia toimijoita, Lindberg tiivistää.

Puolustusvoimat on tehnyt lukuisten suomalaisyrityksen kanssa kumppanuus-, tuotantovaraus- ja sotataloussopimuksia. Kyseiset yritykset varautuvat tuottamaan poikkeusaikoina tuotteita tai palveluja maanpuolustuksen tarpeisiin.

Lindbergin mukaan oma kokonaisuutensa on huoltovarmuus, jota koordinoi Huoltovarmuuskeskus (HVK). Se varmistaa, että eri alojen tuotteita on riittävästi varastoituna.

– Lisäksi elinkeinoelämän alueelliset varautumisyhteistyö -toimikunnat (ELVAR) ovat osa huoltovarmuusorganisaatiota.

Huoltovarmuuskeskuksen yhteydessä toimii myös useita sektoreita ja pooleja.

– Ne pitävät yllä ja kehittävät huoltovarmuutta oman toimialansa yritysten ja organisaatioiden verkostossa.

Tietoverkot yksi kriittinen asia

Lindbergin mukaan pienikin yritys voi olla kokonaisturvallisuuden kannalta merkittävä, jos se toimii kriittisellä toimialalla.

– Pienyrittäjällä varautumisen tärkeyteen vaikuttaa sekin, että oma toimeentulo tulee yritystoiminnasta. On tietysti tärkeää, että se jatkuu kriisitilanteessakin.

Kansanedustaja huomauttaa, että jokainen yritys itse kyllä tietää, millaisia alihankinta- ja toimitusketjuja sillä on. Yksi kriittinen kohta ovat tietoverkot.

– Hyvin moni yritys on nykyisin niistä riippuvainen. Jos verkot lakkaavat toimimasta, niin silloin yritys ei voi toimia.

Lindberg nostaa Ukrainan sodan kokemusten pohjalta esille energian- ja lämmöntuotannon. Venäjä on suunnitelmallisesti ja tehokkaasti iskenyt Ukrainassa kyseiseen infrastruktuuriin.

Hänen mukaansa Venäjän toimintatavan takia ei tarvitse arvuutella, millaiset asiat tulee olla mietittynä valmiiksi.

– En halua olla millään tavalla alarmistinen, mutta esimerkiksi meidän talomme alakerrassa on uusi aggregaatti.

Yrittäjäjärjestöillä merkittävä rooli

Jarmo Lindberg näkee maan jokaisessa kolkassa toimivilla yrittäjäjärjestöillä tärkeän roolin varautumisasioissa.

– Yrittäjäjärjestöt ovat varautumisen ketjussa yksi lenkki. Ne tuottavat ja jakavat tietoa siitä, miten niiden jäsenyritykset voivat liittyä olemassa olevaan koneistoon.

Puolustusvoimien entinen komentaja kannustaa pieniäkin yrityksiä olemaan aktiivisia, jos varautumisasiat yhtään pohdituttavat.

– Jos ei ole täyttä käsitystä siitä, miten pitäisi varautua, niin kannattaa olla yhteydessä oman toimialan pooliin. Esimerkiksi rakennusalan yrittäjä voi ottaa yhteyttä Rakennusteollisuuden pooliin. Pooleilla on sihteerit, jotka kertovat lisätietoja.

Lindberg kannustaa yrittäjiä saapumaan LUOTTIS-seminaariin tärkeän asian äärelle. Hän lupaa lauantaiaamuna puhua jotakin aivan muuta kuin ”akateemista höpinää”.

– Varmaan jokainen on huomannut, että monenlaista hybridisodankäyntiä tapahtuu. Sähkö- ja datakaapeleita katkotaan, esiintyy välineellistettyä maahantuloa ja lentoyhteyksiä häiritään. Tällaisessa maailmassa on parempi varautua.

Teksti: Vesa Keinonen