YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Jarmo Pudas kehitti ”terästetyn” biohiilen ensimmäisenä maailmassa: ”Menihän siinä hetki”
Kahden vuoden työ palkittiin ja nyt Pudas yhtiökumppaneidensa kanssa aikoo viedä teknologian maailmalle.
Kun nivalalainen yrittäjä Jarmo Pudas yritti kasvattaa puita hiekkaperäisellä metsätilallaan Kannuksessa, kemian prosessiteknikon aivot alkoivat työskennellä.
– Taimet eivät kasva kunnolla hiekkapohjassa. Päätin kokeilla, miten ne saadaan kasvamaan pelkällä biohiilellä.
Ratkaisu ei toiminut sellaisenaan, koska taimet tarvitsevat myös ravinteita. Niinpä Pudas alkoi kokeilla, miten saisi ravinteet, hivenaineet ja veden biohiilen sisään. Hivenaineilla on tärkeä merkitys ravinteiden yhteyttämisessä ja kasvitautien ehkäisemisessä.
Pudaksen innovaatiosta kertoi ensimmäisenä Nivala-lehti.
Kokeilussa ja testaamisessa kesti kaksi vuotta. Nyt tavoitteessa on onnistuttu ja biohiiltä on myyty eri puolille Suomea.
– Seuraavaksi ryhdymme suunnittelemaan kansainvälistymistä. Tavoitteena on lisensoida käyttämämme teknologia ja myydä sitä kansainvälisille biohiilivalmistajille, Pudas kertoo.
Mikä biohiili?
- Biohiilet ovat rakenteiltaan huokoisia ja pystyvät pidättämään itsessään ravinteita ja vettä. Tämän pidätyskykynsä ansiosta biohiilet voivat lisätä maaperän kosteuspitoisuutta.
- Biohiilet voivat säilyä maaperässä satoja tai jopa tuhansia vuosia. Siksi biohiili voi toimia pitkäaikaisena hiilivarastona ja auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta.
- Biohiiltä voidaan rikastaa tai jatkokäsitellä esimerkiksi aktiivihiileksi.
- Biohiilen käyttökohteita ovat muun muassa maanparannus ja suodatus.
- Biohiilen hiilensidontapotentiaali on korkea.
- Biohiili säilyy pitkään maassa eikä häviä. Biohiili ei ole kertakäyttöinen vaan toimii vuodesta toiseen. Se latautuu vedellä ja siihen liuenneilla ravinteilla ja luovuttaa niitä kasvien käyttöön.
- Biohiili vähentää ravinnehukkaa. Biohiili pidättää ravinteita juuriston käyttöön.
- Biohiili tasaa happamuutta. Korkeassa lämpötilassa valmistetulla biohiilellä on pitkään kestävä lievä
kalkitusvaikutus, mikä vähentää kalkituksen tarvetta.
Lähteet: Bioenergia.fi, Woodgrow Oy
Patentti elokuussa
Biohiilen sisällä olevat ravinteet, vesi ja hivenaineet mahdollistavat Pudaksen mukaan taimien selvästi nopeamman kasvun verrattuna tavalliseen biohiileen.
Teknologia on mullistava, sillä missään muualla ravinteita ja vettä ei ole saatu imeytettyä biohiilen sisälle. Pudas ei luonnollisesti halua kertoa, miten tämä on onnistunut.
– Tekniikka on salainen. Patentti julkaistaan elokuussa, hän kertoo.
– Menihän siinä hetki saada tämä onnistumaan. Se vaati paljon tutkimustyötä.
Pudas on yksi omistaja Woodgrow Oy:ssä. Hänen lisäkseen yrityksessä on kolme osakasta. Apuna on ollut Luonnonvarakeskuksen professori Kari Tiilikkala.
Omistajat uskovat, että keksinnöllä on laajaa maailmanlaajuista potentiaalia.
– Olemme testanneet Eurofins-tutkimuslaitoksen kanssa materiaalia ja todenneet, että se toimii hyvin.
“Näen, että kaikista eniten hyötyä biohiilestä olisi ruokatuotteiden kohdalla.”
Jarmo Pudas, yrittäjä
Kiinnostusta Yhdysvalloista
Tähän mennessä materiaalia on testattu muun muassa Jokilaaksojen koulutusyhtymä Jedun koetilalla Haapajärvellä sekä Savonia-ammattikorkeakoulun tilalla Kuopiossa. Seuraavaksi ”terästettyä” biohiiltä kokeillaan ruokatuotteiden kasvatuksessa.
– Näen, että kaikista eniten hyötyä biohiilestä olisi ruokatuotteiden kohdalla. Keksinnöllämme voisi olla käyttöä etenkin eteläisessä Euroopassa, jossa kärsitään kuivuudesta.
Woodgrow hankkii biohiilen suomalaiselta tehtaalta. Tällä hetkellä yritys on valmistanut ravinteilla rikastettua biohiiltä varastoon kolmisen tonnia.
– Olemme suunnitelleet, miten nykyinen laitekanta voidaan kasvattaa kolminkertaiseksi. Se lisäisi merkittävästi materiaalin valmistuspotentiaalia. Yhdysvalloissa tätä jo selvitellään, Pudas kertoo.
Suomalaisyritys on kokeillut myös ravinnepitoisen biohiilen jäädyttämistä. Testeissä on selvinnyt, että materiaalissa olevat ravinteet kestävät jäädyttämisen.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi