YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Jätelain uudistaminen ja ravintolayrittäjien ahdinko kansanedustajatapaamisen agendalla
Maanantaina 3.5. pidetyssä Varsinais-Suomen Yrittäjien kansanedustajatapaamisessa käsiteltiin yrittäjäkentän ajankohtaisten terveisien lisäksi jätelain uudistusta, ravintolayrittäjien ahdinkoa sekä koronan exit-strategiaa ja tapahtumatakuuta.
Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja ja Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Hakkarainen avasi tilaisuuden kuvailemalla yrittäjäkentän tunnelmia kehysriihen lopputuloksista.
– Riihen tuloksia ei voi kutsua hyvällä tahdollakaan onnistumiseksi. Aidot toimet työmarkkinoiden uudistamisen osalta jäivät puuttumaan ja velkaantuminen jatkuu entisestään. Iso pettymys yrittäjien näkökulmasta on myös se, ettei paikallista sopimista saada tälläkään vaalikaudella eteenpäin, Hakkarainen toteaa.
Kahdesti vuodessa järjestettävän kansanedustajatapaamisen ohjelmaan kuului Varsinais-Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja Taija Kavalton, Kavalton Tila Oy, puheenvuoro ravintola- ja matkailuyrittäjän tunnelmista vuoden kestäneessä koronakurimuksessa.
– Alan yritysten tilannetta voisi kuvailla katastrofaaliseksi. Hallituksen koronatoimissa näkyy selkeästi käytännön tason ymmärtämättömyys ravintola- ja matkailualasta. Yrittäjät ovat helisemässä puutteellisen tiedottamisen ja ennen kaikkea huonon ennakoitavuuden johdosta. Tähän on tultava nyt muutos, kun haemme askelmerkkejä ulos pandemiasta. On voitava luottaa siihen, että sovittu strategia koronaexitin osalta pitää, Kavalto sanoi.
Jätelainsäädännön uudistaminen on käynnissä eduskunnassa. Aiemmin keväällä Varsinais-Suomen Yrittäjät vetosi Lounais-Suomen jätehuoltolautakuntaa säilyttämään nykyjärjestelmän, jossa kiinteistön omistaja voi valita käyttämänsä kuljetusyrityksen itse.
– On tärkeää, että uusi laki mahdollistaa nykymallisen kiinteistökohtaisen kuljetusjärjestelmän. Jätteenkuljetusten keskittäminen heikentäisi myös kuntien ja paikallisten yksityisten toimijoiden mahdollisuuksia tehdä yhteistyötä ja yhteisiä investointeja, Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter kuvaa.
Siirtymistä keskitettyyn jätteenkuljetukseen on perusteltu muun muassa ympäristösyillä: kuljetusreittien optimoinnilla ja matkojen vähentymisellä.
– Yksikään yritys ei tee turhia ajoja, vaan reitit suunnitellaan kustannustehokkaasti. Samat ympäristösäännökset, luvat ja velvoitteet koskevat kaikkia jätteenkuljetusta hoitavia tahoja, Jätehuolto M. Helistölä Oy:n toimitusjohtaja Jarno Helistölä painotti kansanedustajille.
Keskusteluun nousi myös yrittäjien odotukset koronan exit-suunnitelmasta ja tapahtumatakuusta, josta työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee parhaillaan lausuntokierroksella ollutta esitystä.
Tapahtumatakuusta on tarkoitus säätää kustannustuen neljännen hakukierroksen valmistelun yhteydessä osana kustannustukilakia. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.6.2021.
– Tapahtumatakuu tarvitaan viipymättä, sillä pelkona on muuten tapahtumatakuun viivästyminen ja kesätapahtumien menettäminen. Takuun myötä tapahtuma-alan yrittäjät ja toimijat uskaltaisivat suunnitella ja järjestää koronaturvallisia tapahtumia kesälle, Munter vetosi.
Säännölliset kansanedustajatapaamiset ovat yksi osa Varsinais-Suomen Yrittäjien vaikutustyötä. Jokaiselle varsinaissuomalaiselle kansanedustajalle nimettiin viime eduskuntavaalien jälkeen nimikkoyrittäjä. Nimikkoyrittäjä pitää yhteyttä edustajaansa erityisesti yrittäjäjärjestölle tärkeissä vaikuttamisasioissa.
– Pidämme tapaamisten ulkopuolellakin toki säännöllisesti yhteyttä alueemme edustajiin, mutta on tärkeää tavata säännöllisesti myös porukalla ja vaihtaa mielipiteitä. Mukaan kansanedustajapäiviin kutsutaan alueemme nimikkoyrittäjät ja muita luottamushenkilöitämme, toimitusjohtaja Hanna Munter sanoo.
Kansanedustajatapaamiseen osallistuivat kansanedustajat:
Sofia Virta (vihr.)
Aki Linden (sd.)
Esko Kiviranta (kesk.)
Ritva Elomaa (ps.)
Anne-Mari Virolainen (kok.)
Sandra Bergqvist (r.)
Eeva-Johanna Eloranta (sd.)
Vilhelm Junnila (ps.)
Ilkka Kanerva (kok.)
Saara-Sofia Siren (kok.)