YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Apteekkari Susanna Mäki (vas.) ja farmaseutti Tiina Järvi palvelevat asiakkaita Jokioisten S-Marketin yhteyteen vuonna 2021 valmistuneessa liiketilassa.
14.9.2024 klo 20:15
Uutinen

Jokioisten Vuoden Yrittäjä 2024 Susanna Mäki: Sydämenasiana terveyttä ja hyvinvointia lähipalveluna

Susanna Mäki harjoittaa apteekkitoimintaa kotiseudullaan Jokioisissa ja puhuu vahvasti lähipalvelujen puolesta. Terveydenhuollon hyvä saavutettavuus ei ole tänä päivänä itsestäänselvyys pienellä paikkakunnalla.

Susanna Mäki aloitti apteekkiuransa Jokioisilla silloisen apteekkarin harjoittelijana vuonna 1989. Työuransa aikana hän on toiminut monipuolisesti: teknisenä työntekijänä, farmaseuttina, proviisorina ja nyt apteekkarina.
– Tunnen hyvin, miten koko prosessi toimii. Lisäksi on tärkeää huolehtia työntekijöideni ja asiakkaideni hyvinvoinnista. Laajan terveyteen liittyvän asiantuntemuksen lisäksi asiakastuntemuksesta ja -kokemuksista syntyvä hiljainen tieto ovat voimavaramme.

Susanna Mäki sai 1.9.2017 Fimean (Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus) myöntämän apteekkiluvan 37 hakijan joukosta. Apteekkitoimintaa hän pyörittää elinkeinonharjoittajana.
– Suuremmilla paikkakunnilla apteekkien rinnalla toimii erillinen osakeyhtiö vapaan kaupan puolelle eli ei-lääkkeellisten tuotteiden, kuten esimerkiksi kosmetiikan myyntiin. Se olisi mahdollisuus lisätuottoon, mutta pienessä apteekissa osuus myynnistä on varsin pieni.

Hallituksen leikkaukset uhkaavat lähipalveluja

Susanna Mäen mukaan hyvin toimivaa apteekkijärjestelmää uhkaavat maan hallitusohjemaan kirjatut toimet. Apteekkijärjestelmään tai lääkkeiden myyntiin kaavaillut leikkaukset ovat erityisesti riski pienten apteekkien lähipalvelujen ja ammattitaitoisen henkilökunnan säilyttämiselle.
– Apteekit ovat Suomen käytetyin terveydenhuollon lähipalvelujen verkosto – lääke- ja terveysneuvonnan antajana. Sitä resurssia pitäisi enemmänkin hyödyntää ja kehittää, toivoo hän.

Apteekkilupien hakijamäärä on kääntynyt laskuun hallituksen päätöksiä odottaessa. Myös itsehoitolääkkeiden vapauttaminen kauppojen vähittäismyyntiin huolettaa.
– Useimmat halukkaat jarruttelevat lupien hakemista, ennen todellisia päätöksiä. Kaupan keskusliikkeet tuskin haluavat apteekeiksi, mutta mielellään kuorisivat kermat päältä, ehkä jopa kovemmalla katteellakin, enteilee Mäki.

Susanna Mäki haluaa hälventää yleistä luuloa apteekeista rahasampona. Hänen mukaansa myydystä lääke-eurosta rapsahtaa suurin osa lääkeyhtiöiden, tukkureiden ja verottajan laariin.
–10 euron reseptilääkkeestä jää apteekille yrityksen kulujen kattamisen jälkeen nettovoittoa keskimäärin 10 senttiä, valottaa hän apteekin kulurakennetta.

Susanna Mäki viihtyy hyvin yrittäjänä lukkarinrakkaudesta kotiseutuunsa. Suunnitelmissa ei toistaiseksi siinnä uudet markkina-alueet. Hän haluaa pitää kiinni toimivasta lähipalvelusta.
– Kiitollisena yrittäjäpalkinnosta omistan sen kaikille lähipalveluja tarjoaville apteekeille sekä pienille yrityksille. Henkilökunta ja asiakkaat tämän mahdollistavat. En itsekään halua olla takahuoneesta johtaja, vakuuttaa vuoden yrittäjä.

Jokioisten Vuoden Yrittäjä
Jokioisten Apteekki
Apteekkari Susanna Mäki
Toiminta alkanut 2017
Henkilökuntaa 4
Liikevaihto 2,19 M €