YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

29.1.2021 klo 12:59
Uutinen

Jos konkurssi iskee, älä jää yksin – Puhu avoimesti perheelle ja läheisille

Konkurssi on normaali osa yrityselämää, mutta voi tuntua musertavalta. Asiantuntijat muistuttavat avoimuuden ja puhumisen tärkeydestä

Koronakriisi käy raskaaksi yritysten toimintakyvylle. Joskus ainoa mahdollinen tai järkevä vaihtoehto on konkurssi. Tilanne voi nostaa esiin monenlaisia tunteita ja ajatuksia. Yrittäjän itsensä lisäksi tilanne koskettaa perhettä ja läheisiä.

Psykologi ja valmentaja Maarit Lassander, Kriisikeskus Tukitalon toiminnanjohtaja Ari Tiensuu ja kriisityöntekijä Tiina Kylväjä sekä MIELI, Suomen Mielenterveys ry:n Yrittäjäkilta-toiminnan suunnittelija Sirpa Väänänen kokosivat neuvoja, jotka on hyvä muistaa mahdollisen konkurssiprosessin aikana.

Älä jää yksin

Monet ovat samantyyppisessä tilanteessa tai ovat läpikäyneet konkurssin aiemmin. Älä jää yksin pyörittelemään asioita, vaan käännä murehtiminen toiminnaksi ja yhteiseksi keskusteluksi. Taloudellisiin ongelmiin ja niiden aiheuttamaan ahdistukseen on mahdollista saada apua. Sitä on tarjolla matalalla kynnyksellä ja myös nimettömänä. Avun hakeminen ja sen vastaanottaminen ei ole heikkoutta, vaan viisautta.

Avoimuus läheisiä kohtaan on tärkeää

Huolista kannattaa puhua avoimesti myös perheelle ja muille läheisille. Todennäköisesti ympärilläsi olevat ihmiset ovat jo huomanneet, että kaikki ei ole hyvin. Lapset ovat erityisen herkkiä aistimaan sen, että vanhemmilla on taloudellisesti tiukkaa, mutta heidän voi olla vaikea kysyä asiasta. Avoin keskustelu lievittää stressiä ja samalla myös perheenjäsenten kokema huoli on helpompi kohdata. Avoimuus on myös paras strategia tulevaisuuden kannalta. Se tuo perhettä ja läheisiä yhteen ja antaa myös mallin sille, miten tulevaisuudessa talouden ongelmiin suhtaudutaan.

Häpeä helpottaa puhumalla

Taloudelliset ongelmat eivät ole häpeä, niistä on sallittua ja suotavaakin puhua ääneen. Häpeä helpottaa puhumalla ja saatat huomata, että ympärilläsi on ihmisiä, jotka ovat valmiita tukemaan sinua eri tavoin, kun kerrot tilanteesta ja annat heille siihen mahdollisuuden.

Arjen rytmi auttaa

Vakavassa taloudellisessa kriisissä huomio kohdistuu helposti yksin uhkatekijöihin ja selviytyminen imee kaikki voimat. Yritä kuitenkin pitää kiinni arjen rytmistä, sillä se on hyvinvointisi kivijalka. Huolehdi jaksamisestasi lepäämällä riittävästi, syömällä säännöllisesti ja liikkumalla lempeästi. Itsestä huolehtiminen elvyttää voimasi ja antaa mielelle polttoainetta pohtia erilaisia vaihtoehtoja.

Konkurssit ovat osa yrityselämää

Jos yritystäsi uhkaa konkurssi, ei sekään ole maailman loppu. Konkurssit ovat luonnollinen osa yrityselämää. Itselle tärkeästä asiasta luopuminen tekee kipeää. Jos se ei sattuisi, ei kyseessä olisi tärkeä asia. Elämä jatkuu konkurssin jälkeenkin. Joskus jopa parempana kuin ennen sitä.

Muista, olet arvokas ja tärkeä. Yrityksesi taloudellinen tilanne ei lisää tai vähennä sinun arvoasi ihmisenä.

Tarkkaile oireita ja hae apua

Jos ahdistus tuntuu ottavan ylivallan, uniongelmat kiusaavat, synkät ajatukset valtaavat mielesi tai psyykkinen kipu alkaa tuntua ylitsepääsemättömältä, hakeudu viipymättä, yksin tai yhdessä jonkun tutun ja turvallisen ihmisen kanssa, paikkakuntasi terveyspalveluihin tai kriisikeskukseen.

Yrittäjien Kriisikeskuksen yhteystiedot

Tutustu Yrittäjän tietopakettiin konkurssista

Kari noudatti pankinjohtajan neuvoa ja vei yrityksensä konkurssiin – Tuore tutkimus paljastaa, että harva pelkää konkurssiuhkaa

Kaksi yrittäjää kertoo: Myös konkurssista voi selvitä – ”Koronakriisissäkin kannattaa muistaa, ettei tämä ole kenenkään syy”

Avioero, syöpä ja konkurssi: Ismo Eerolan yrittäjyys päättyi, mutta elämä jatkuu

Koronakriisi vei tunnetun yrittäjän unet ja terveyden: ”Lääkäri käski ottaa heti ambulanssin sairaalaan”

Toimitus

Toimitus (at) yrittajat.fi