YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Akseli Toikka kertoo, muten hoidat joulukuusta oikein
Akseli Toikka viljelee kuusia yli neljän hehtaarin alueella. Kuva: Pauli Reinikainen
4.12.2024 klo 08:29
Uutinen

Joulukuusikauppias Akseli Toikka myy yhä useammin ”akuankkakuusia” – Nyt hän paljastaa, mitä virhettä ei kannata tehdä kotona

Joulukuusia kasvattava hyvinkääläisyrittäjä voi joutua itse tyytymään viimeiseen myymättä jääneeseen puuhun.

Yrittäjän podcastin uusimmassa jaksossa vieraillaan yksinyrittäjä Akseli Toikan joulukuusitilalla Hyvinkäällä, missä yrittäjällä on 4,5 hehtaarin kasvatusalue. Toiminta alkoi Toikan isä perustamana vuonna 1981. Isän edesmennyt veli ja isoisä olivat aluksi mukana toiminnassa.

– Seitsemänvuotiaana olin itse mukana, 10-vuotiaana myös myymässä. Muistan sen fiiliksen aina jouluna, kun lähdettiin myymään kuusia. En ajatellut sitä ensin työnä, mutta jossain vaiheessa tämä homma alkoi kiinnostaa ympärivuotisesti. Silloin aloin kasvattaa puita toden teolla.

Runsaan neljän hehtaarin alalla on kaikkiaan 15 000–20 000 kuusta. Osa niistä on luonnonkuusia, joita ei ole leikattu joulukuusen muotoon.

Tänä jouluna Toikalla myynnissä on noin 1 000 normaalikokoista kuusta. Lisäksi hän myy 3–4 metriä korkeita kuusia muun muassa yrityksille.

Vaatimustaso nousee 

Yhä useammalla asiakkaalla on tarkat kriteerit kotiin ostettavalle joulukuuselle.

– Laatukriteerit ovat koko ajan nousseet. Minun ikäiseni kolmekymppiset arvostavat enemmän amerikkalaista akuankkakuusta, joka on tasainen ja virheetön. Muistan isäni kertoneen, että aikoinaan ihmisille riitti, että kuusessa oli oksia.

Toikalle itselleen on jäänyt yleensä viimeiseksi myymättä jäänyt kaadettu joulukuusi. 

– Kyllä minua miellyttää aika tuuhea kuusi, jolla on pituutta noin 2,5 metriä. Kuusessa on tärkeää myös tumman vihreä väri. Jos väri alkaa kellertää, puu ei ole välttämättä kovin kestävä.

Jokaisen kaadetun kuusen tilalle Toikka istuttaa uuden taimen tilalle. Käytössä on pääasiassa jatkuvan kasvatuksen periaate.

Kuusen taimia on eri kokoisia: Toikka käyttää etupäässä kotimaista metsäkuusta. Kuusi kasvaa täyteen mittaansa noin kahdeksassa vuodessa.

– Joidenkin puiden kohdalla voi mennä 12 vuottakin ennen kuin puu on parimetrinen. Paljon on kiinni leikkauksesta. Jos haluaa oikein tuuhean puun, se kasvaa hitaammin. Nopeammin kasvatettu puu jää oksista harvemmaksi.

Toikalla on myös pihtalajikkeita ja serbiankuusta. Lajikkeet eroavat toisistaan kestävyyden ja ulkonäon osalta.

– Pihta on kestävyydeltään hyvä, sen ei pitäisi juurikaan karistaa neulasia.

Kuusi kannattaa sijoittaa riittävän kauas lämpöpattereista ja takoista paikkaan, jossa lämpövaihtelu pysyy aisoissa.

Näin hoidat kuusta oikein

Kuusen eliniän kannalta on oleellisen tärkeää, mitä sille tapahtuu kotiin toimittamisen jälkeen.

– Jokainen puu on erilainen. Tärkeintä on katkaista jalasta pari senttiä, laittaa heti jalkaan ja huolehtia siitä, että jalassa on jatkuvasti riittävästi vettä, Toikka kertoo.

Kuusi kannattaa sijoittaa riittävän kauas lämpöpattereista ja takoista paikkaan, jossa lämpövaihtelu pysyy aisoissa. Jos kuusi on liian kovassa lämmössä, se alkaa karistaa neulasia nopeammin.

Toikka tilasi äskettäin koemielessä joulukuuselle tarkoitettua lisäravinnetta, joka laitetaan ensimmäisenä päivänä kuusenjalan veden joukkoon. Ravinteen pitäisi parantaa kuusen kestävyyttä, jos ravinnetta lisätään jalkaan vielä kolmen päivän käytön jälkeen.

– Suomessa sitä ei valitettavasti ole vielä myynnissä, mutta ajattelin hankkia tuotteen koemielessä myyntiin, yrittäjä kertoo.

Toikka painottaa riittävän veden määrää. Jalan tilavuudella on merkitystä.

– Käyttäisin tilavuudeltaan seitsemän litran jalkaa, johon saa riittävästi vettä. Pahin tilanne on se, että jalkaan ei mahdu kovin paljon vettä, eikä sitä muista lisätä vuorokauteen. Silloin kuusi on pihkaantunut ja kuusi voi olla mennyttä.

“Voi olla, että ulkomainen kuusi on kaadettu jo lokakuussa. Silloin on iso riski siihen, että kuusi ei kestä kotona kovin pitkään.”

Akseli Toikka

Tyypillinen joulukuusi maksaa 50 euroa

Joulukuusien kotimaisuus nousee puheenaiheeksi sesongista toiseen. Toikka huomauttaa, että myyjä itsekään ei välttämättä tiedä, mistä kuusi on peräisin.

– Jos yrityksellä on monta myyntipaikkaa ja se käyttää ulkopuolisia myyjiä, heillä ei ole välttämättä tietoa, onko kuusi kotimaista alkuperää. Asiakkaan kannalta on tärkeää, että tieto on näkyvissä ja selvitetty. Voi olla, että ulkomainen kuusi on kaadettu jo lokakuussa. Silloin on iso riski siihen, että kuusi ei kestä kotona kovin pitkään.

En sitten hinta? Toikka myöntää, että isot ketjut pystyvät ostamaan isoja määriä kuusia, jolloin yksittäisen kuusen hinta voi olla edullisempi kuin torikauppiaalta tai kasvattajalta ostettuna. 

– Omat hintani vaihtelevat 25 eurosta 70 euroon. Voin myydä vähän edullisemmin, koska en maksa vuokraa myyntipaikasta. Helsingin Töölöntorin vuokra on yli 8 000 euroa. Siinä saa aika monta kuusta myydä, Toikka sanoo.

Hyvinkääläisyrittäjä kuusien hintaan vaikuttaa koko ja laatuluokkaa. Perinteiseen huonekorkeuteen sopiva kuusi maksaa 50 euroa.

Kuuntele podcast-jaksosta, millaista bisnestä kuusikasvattajan työ on ja mitä se vaatii yrittäjältä. Entä mitä kuusikauppias ajattelee muovikuusista? Toikka kertoo jaksossa myös, miten perheiden jouluperinteet näkyvät kuusikaupassa ja miten hän pärjää alalla yksinyrittäjänä

Yrittäjän podcastin kaikki jaksot ovat kuunneltavissa Suplassa, Spotifyssa ja Applen Podcast-palvelussa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen
Avaa pop-up -ikkuna