Joulupukin keikkaa tekevä yrittäjä kohtaa perheissä myös surullisia tilanteita
Yksinyrittäjä Tom Lassila rekrytoitiin kahden viikon joulupukkikeikalle Lappiin.
18.12.2023 klo 12:45
Uutinen

Joulupukkina kiertävä yrittäjä Tom Lassila joutuu välillä pidättämään kyyneleitään: ”Pukki ja lahjat hankitaan viimeisillä rahoilla”

Joulupukin keikkaa tekevä yksinyrittäjä Tom Lassila törmää kodeissa erilaisiin tilanteisiin, joista kaikki eivät ole toivottuja.

Helsinkiläinen yrittäjä Tom Lassila on sonnustautunut punaiseen nuttuun ja tuuheaan valkoiseen partaan. Työpäivä voi alkaa.

Äskettäin Lassilaa onnisti, sillä etsiessään joulupukin keikkoja hän sai houkuttelevan tarjouksen.

– Soitin joulupukkiagentille ilmeisen oikeaan aikaan. Hän kysyi, kiinnostaisiko kahden viikon pukkikeikka Leville. Sellainen ei ollut käynyt mielessä, sillä etsin ihan tavallisia pukinkeikkoja pääkaupunkiseudulta.

Agentti pyysi Lassilaa lähettämään itsestään esittelyvideon. Siitä pidettiin ja Lassila sai paikan.

– Hommassa piti olla täydellinen englannin kielitaito. Minulla on, koska olen asunut Yhdysvalloissa neljä vuotta elämästäni.

Lassilan työnä on toimia joulupukkina suomalaiselle matkanjärjestäjälle, joka on erikoistunut kansainvälisiin asiakkaisiin.

– Yritys on toteuttanut oman yksityisen joulupukin kylän kansainvälisille matkailijoille. Kylä sijaitsee syvällä metsässä, eikä siellä ole sähköä. Se on todella eksoottiinen kokemus asiakkaille. Tontut ottavat turistit vastaan ja sen jälkeen tehdään kierros joulumuorin ja pukin pajassa, Lassila kertoo. Hänen mukaansa kylään saapuu useita bussilastillisia turisteja päivässä.

Valmistautuminen käynnistyi heti. Lassilalla on entuudestaan täydellinen joulupukin vaatekerta, mutta Lapin keikkaan hän sai uuden asun työn tilaajalta.

– Varasin mukaan kolme partaa. Varapartoja pitää olla mukana, kun kyseessä on kahden viikon reissu. Parta on tuunattu niin, että voin pitää sitä kahdeksan tuntia päivässä ja välillä parran voi ottaa helposti pois. On tärkeää, että parta on miellyttävä päällä.

Lassilan työnä on toimia joulupukkina suomalaiselle matkanjärjestäjälle, joka on erikoistunut kansainvälisiin asiakkaisiin.

Rikkinäiset kodit herkistävät mielen

Lassila ei ole pukin hommissa noviisi, sillä hän on kiertänyt koteja aikaisempina jouluina. Viime joulu oli hänelle erityisen tunteellinen.

– Siihen jouluun mahtui kaikenlaista. Pääsin käymään hyvin erilaisissa kodeissa. Näin tasapainoisia ja iloisia koteja ja sellaisia, joissa asiat eivät olleet yhtä hyvin. Joissakin perheissä pukki ja lahjat oli hankittu viimeisillä rahoilla.

Vastaan tuli myös toisella tavalla ikäviä kokemuksia.

– Oli surullista käydä kodeissa, joissa alkoholin haju tulee vastaan jo ulko-ovella. Molemmat vanhemmat olivat huppelissa.

Lassila kokee joulupukkina toimimisen tärkeänä erityisesti lasten takia. Hän on huomannut kodeissa, että tilanteisiin pitää suhtautua hyvin hienotunteisesti.

– Vähävaraisen perheen joulussa pitää olla läsnä siinä hetkessä eikä antaa vaatimattomien puitteiden häiritä. Lasten takia siellä ollaan. Yritän olla 110-prosenttisesti läsnä. Sellaisen käynnin jälkeen miettii asioita monta päivää. Se pistää hiljaiseksi ja nöyräksi, Lassila kertoo ja herkistyy.

– Tulen surulliseksi, kun näen rikkinäisiä koteja.

“Oli surullista käydä kodeissa, joissa alkoholin haju tulee vastaan jo ulko-ovella.”

Tom Lassila, yrittäjä

”Suuri kunnioitus”

Vuosjen saatossa joulupukin keikoista on tullut Lassilalle tärkeä traditio. Hän tunnustaa olevansa itsekin pohjimmiltaan jouluihminen.

– Minulla on suuri kunnioitus joulupukki-instituutiota kohtaan.

Instituutio tuli Lassilalle tutuksi myös omassa lapsuudessaan ja omien lastensa kohdalla.

– Tyttäreni ovat tavanneet useana jouluna oman ”vakiopukkimme”, jolla oli mukanaan muistikirja. Siihen oli merkitty aikaisempien joulujen tapahtumia.

Yrittäjän mukaan Suomen pitäisi tehdä entistä pontevammin markkinointityötä kansainvälisen joulupukkimatkailun eteen. Samalla hän kannustaa kaikkia asiasta kiinnostuneita lähtemään joulupukeiksi.

– Investointi pukin uskottavaan asuun ei ole suuri. Eikä pukilla tarvitse olla välttämättä omaa yritystä, sillä hän voi laskuttaa kevytyrittäjänä.

Tilasitko joulupukin yritykselle? Huomioi nämä

  • Selvitä, kuuluuko joulupukki ennakkoperintärekisteriin.
  • Jos joulupukki kuuluu ennakkoperintärekisteriin, yrityksen ei tarvitse tehdä mitään.
  • Jos joulupukki ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, yrityksen täytyy toimittaa ennakonpidätys pukille maksetusta korvauksesta. Yrityksen täytyy myös ilmoittaa maksettu korvaus tulorekisteriin. Ilmoittamista varten yritys tarvitsee joulupukin henkilötunnuksen.

Lähde: Verohallinto

Lue täältä, miten hoidat joulupukin velvollisuutesi verottajalle!

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen