8.8.2023 klo 07:44
Uutinen

Julkaisu Facebook-ryhmässä johti yrityskauppaan

Toivakassa viimeiset 25 vuotta yrittäjinä toimineet Taina Pulkkinen ja Urpo Reinikainen olivat jo pidempään haaveilleen työtaakan keventämisestä ja grilli-kahvilan liiketoiminnan myymisestä. Asiat lähtivät rullaamaan yllättävästi sosiaalisen median avustuksella.

Kouluajoista lähtien yhtä pitäneet yrittäjät valmistuivat molemmat ravintola-alalta, Urpo tarjoilijaksi ja Taina kokiksi. Pariskunta aloitti työuransa auttelemalla Urpon siskoa, joka oli perustamassa baaria.

-Siitä se idea sitten syttyi, että mekin voitaisiin laittaa oma paikka, Taina Pulkkinen muistelee.

Pulkkinen ja Reinikainen pyörittivät vuonna 1981 perustettua Toivakan Elintarvikekioskia ja grilliä muutaman vuoden, kunnes tuli päähänpisto muuttaa Satakuntaan. Siellä monialayrittäjien toimintaan sisältyi baari ja rengasliike, ja lisäksi Urpo ajoi taksia toistakymmentä vuotta.

Sitten iski koti-ikävä ja veri veti takaisin Toivakkaan grilliyrittäjiksi.

-Aloitimme grillin tyhjässä kauppakiinteistössä ja myöhemmin ostettiin nykyinen liiketila Toivakan keskustasta. Koko ajan kehitettiin, palveluihin tuli lounas, pitopalvelua ja muuta, Taina kertoo Upin Lounaskahvion ja Grillin laajentumisesta. 

-Ja rinnalla on myös autokorjaamo, jossa olen vielä puolikkaalla omistuksella mukana, Urpo Reinikainen täydentää.

Ensimmäisen kerran grillin liiketoimintakauppaa yritettiin jo 10 vuotta sitten, mutta hanke tyrehtyi, kun jatkava yrittäjä jätti leikin kesken. Viimeiset 3-4 vuotta jatkajaa etsittiin taas aktiivisesti, ja Reinikaiset hakeutuivat mukaan Keski-Suomen Yrittäjien OmistajaKS-hankkeeseen.

-Oltiin kerran palaverissa grillillä, kun Erosen Oili keksi, että hän voisi välittää tietoa meidän myyntiaikeista Kangasniemen kesäasukkaiden Facebook-ryhmässä, kun siellä on paljon alueella viihtyviä ihmisiä, Urpo kertoo ratkaisevista käänteistä.

Vuoden alusta Upin Lounaskahviota ja Grilliä pyörittänyt Hanne Hyytiä bongasi julkaisun ja asiat alkoivat rullata.

-Olihan se ihan lottovoitto, että tähän löytyi oikeanlaiset ihmiset, Taina kuvailee.

-Sellainen hullu juttu tässä on myös, että Hannen ja minun kotipaikat on ihan naapureita Kangasniemellä, Urpo paljastaa.

Yrityskaupan tekemisen tahtotila oli niin kova, että se vietiin maaliin pankkien nihkeydestä huolimatta.

-Kyllä harmittaa, että yrityskauppojen rahoitus on näin kankeaa. Eläkeikäiset ovat loukussa yrityksissään eikä kelpo-ihmisille anneta mahdollisuutta alkaa jatkajiksi, Taina manaa.

-Kylien palveluiden ja elinvoiman takaamiseksi olisi tosi tärkeää että jatkajia saataisiin.

Pulkkinen ja Reinikainen ovat olleet alkuvaiheessa uuden yrittäjän tukena, mutta puolen vuoden jälkeen apua ei enää juurikaan tarvita. Laakereille elämäntapayrittäjät eivät kuitenkaan jää lepäämään vaan keskittyvät vähän kevyempään kesätoimintaa Huikon Helmi -kahvilassa ja pitkään suunnitelmissa ollut mökkivuokrauskin on saatu nyt käynnistymään.

-Hevosharrastus ja tallissa kasvavat suomenhevosvarsat pitävät myös miehen liikkeessä, Urpo Reinikainen toteaa tyytyväisenä.

OmistajaKS-hankkeen päätösseminaarissa ke 16.8. pääsee kuulemaan Upin Grillin yritystarinan lisäksi myös muista Keski-Suomessa toteutuneista yrityskaupoista sekä Sampo Kaulasen värikkään yrittäjätarinan. Lisätietoja: OmistajaKS-hanke, projektipäällikkö Oili Eronen, puh. 040 674 4858.

Artikkelikuva: Arja Marjonen