Jussi Niemelä pitää ulkopuolisten osaajien mukanaoloa hallituksessa tärkeänä. Hän haluaa ympärilleen parhaat mahdolliset sparraajat. Kaikkea ei tarvitse itse osata, hän sanoo. Kuva: Mika Pollari
5.6.2024 klo 07:02
Uutinen

Jussi Niemelä tutki yli 300 yritystä – Lopulta joukosta löytyi ostettavaksi se oikea

Jussi Niemelästä tuli ääni- ja lämpöeristysmateriaaleja tekevän Oy Meluton Ab:n omistaja vuonna 2022. Yritysostoa edelsi yli kolmensadan yrityksen tarkka haravointi.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Yrittäjä Plus -lehden huhtikuun numerossa.

Tilaa tästä Yrittäjä Plus -lehti

Jussi Niemelä oli toiminut pitkään johtotehtävissä maineikkaissa korporaatioissa, mutta häntä oli alkanut mietityttää isoille yrityksille tyypillinen aikaa vievä sisäinen politikointi sekä muut rajoitteet. 

– Olin kokenut monessa edellisessä roolissani jossain kohden niin, että nyt tämä systeemi ei enää anna tehdä niin kuin näkisin, että olisi parasta tehdä. Siitä seuraa tietynlainen turhautuminen, ja haluaa hakeutua rooliin, jossa voi tehdä niin kuin uskoo, että on aidosti parasta, Niemelä sanoo. 

Syntyi ajatus siitä, että yrittäjänä asiat olisivat omissa käsissä. 

– Yrittäjäksi ryhtyminen yritysostolla hyvä vaihtoehto, Niemelä sanoo.  

Niemelä tutki yli 300 yritystä. Toimintamallina hänellä oli Entrepreneurship Through Acquisition -malli (ETA), joka on kehitetty USA:ssa MBA-opiskelijoiden tarpeisiin. Se auttaa MBA-opiskelijoita, jotka ovat kiinnostuneita yrittäjyydestä, mutta joilla ei ole omaa ideaa start-upin perustamiseksi.  

– On toinenkin tapa. Etsitään olemassa oleva yhtiö, joka käy, kukkuu ja toimii valmiiksi. Firma, jolla on track recordia. Se saa uuden innokkaan vetäjän, jonka pitää vain yrittää olla sotkematta sitä ja kehittää sitä vähän paremmaksi.   

Niemelä kertoo, että 300:sta läpi käydystä yrityksestä hän neuvotteli neljän kanssa vakavasti. 

Ostoa seurasi kulttuurimuutos

Toimintamalliin kuuluu myös sijoittajan etsiminen. Niemelän Oy Meluton Ab:ssa on hänen lisäkseen kaksi sijoittajaa. Prosessissa tuki ETA-kiihdyttämönä toimiva True North Search. Rahoituksessa olennaiset roolit olivat Finnveran Kasvulainalla sekä OmaSP:llä. 

Meluton on perustettu vuonna 1977 siuntiolaiseen navettaan. Viime vuonna se teki 4,4 miljoonan euron liikevaihdon. Kauppa on vahvasti kansainvälistä ja jakautuu monille toimialoille, kuten veneteollisuuteen, elektroniikkaan, raskaiden ajoneuvojen valmistukseen, rakentamiseen, vaateteollisuuteen ja puolustusteollisuuteen. 

Oston jälkeen Meluton on käynyt läpi kulttuurimuutoksen, Niemelä kertoo. Vastuita on jaettu ja kaikki ovat mukana pohtimassa kasvua. Meluton onkin kasvanut selvästi Niemelän omistuksessa. 

Jussi Niemelä

Ikä: 46
Mitä: Yrittäjä ja toimitusjohtaja
Perhe: vaimo, kaksi teini-ikäistä lasta, labradorinnoutaja
Harrastukset: Perheen yritykset, metsästys ja purjehdus
Yritys: Oy Meluton Ab, tekee ääni- ja lämpöeristysmateriaaleja
Perustettu: 1977

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen