8.9.2022 klo 11:57
Uutinen

Juurekkaan tilitoimiston ruorissa

Teksti ja kuva: Emmi Simonen

Polvijärvellä Koulumestarinkujalla sijaitsee jo 60-luvulta asti toiminut tilitoimisto. Vuonna 1998 paikallinen Sami Siimestö teki yrityskaupan tilitoimistosta, ja vuonna 2003 mukaan astui kiinteistövälitys, kun Siimestö hankki kiinteistövälittäjän luvat. Samalla yrityksen nimi vaihtui Mustonen Ky:stä Tili ja Kiinteistö Siimestö Ky:ksi. Yrityksessä työskentelee Siimestön lisäksi yksi henkilö, joka hoitaa tilitoimistonpalveluita sekä palkanlaskentaa.

Yrityksessä tehdään kiinteistövälityksen ja tilitoimiston hommien lisäksi taloyhtiöiden isännöintiä. Kevät on kiireistä aikaa tilitoimistolle, sillä silloin tehdään tilinpäätöksiä, mutta kesäksi tilanne rauhoittuu. Kesäaikaan yrityksessä ei keritä kuitenkaan laittaa kesähattua päähän, sillä kiinteistövälityksen kulta-aika sijoittuu kesään ja silloin puuhataan asuntojen välityksen työtehtävien kimpussa.

– Se on sellaista kausiluontoista ja suhdanneluontoista. Ensimmäinen koronavuosi oli selvästi enemmän mökkien kyselyn aikaa. Sinä vuonna moni osti maalta talon. Viime vuosi on ollut tasaisempaa ja tämä vuosi on ollut aika normaali. Mökkien hinnat eivät oikeastaan nousseet täällä. Siimestö osaa kertoa.

Asiakkaita laidasta laitaan

Tili ja kiinteistö Siimestö Ky:n asiakkaita ovat yksityiset henkilöt, maanviljelijät, yritykset, taloyhtiöt ja yhdistykset.

– Me teemme täällä yksityisten veroilmoituksia, yritysten kirjanpitoa ja myydään yksityisten asuntoja sekä taloyhtiöiden isännöintiä.

Yrittäjä hyötyy tilitoimiston palveluista niin, että yrittäjän ei tarvitse tehdä kaikkea itse, maksaa liikaa veroja tai selvittää vero -ja tilinpäätös kiemuroita vaan yrittäjä voi jättää työ ammattilaiselle, jolloin aikaa jää itse yrittämiseen.

Yksityiset henkilöt saavat myös apua Siimestöltä.

– Esimerkiksi kotitalousvähennyksen ilmoittamista verotukseen eivät kaikki osaa tehdä. Se on aika yleinen asia, jossa autan. Nuoremmat ihmiset osaavat aika hyvin tehdä ilmoitukset itse, Siimestö kertoo.

Verkossa hoidettavat verotusasiat voivat kuitenkin tuottaa päänvaivaa vanhemmille ihmisille.

– Digitalisaatio on muuttanut tietysti työnkuvaa, kun kaikki sähköistyy. Kaikki tapahtuu nopeammin. Ihan myönteinen muutoshan se on, Siimestö tuumii.

Pitkä historia

Pääosin Siimestön asiakkaat ovat Polvijärveltä ja sen lähikunnista.

– Vanhimmat asiakkaat, jotka ovat käyttäneet näitä palveluja tässä talossa ovat varmaan 80- luvulta, Siimestö veikkaa.

Polvijärvellä tilitoimistoja on muutama, mutta kiinteistövälittäjiä ei Siimestön mukaan ole Polvijärvellä muita. 