YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Jyrki Louhi haluaa mahdollistaa nuorten ja lupaavien urheilijoiden menestyksen
Entinen huippujääkiekkoilija Jyrki Louhi on kehittänyt yhdessä muiden entisten huippu-urheilijoiden kanssa nuorten ja lahjakkaiden urheilijoiden tukemiseen keskittyvän yksityisen pääomasijoitusrahaston. He tietävät omista kokemuksistaan, että pelkkä urheilullinen lahjakkuus ei riitä, mikäli haluaa päästä lajissaan huipulle
Louhi opiskeli ammattilaisuransa jälkeen kauppatieteiden maisteriksi ja sai opintojensa loppusuoralla idean rahaston perustamisesta.
– Vihkiydyin silloin urheilijoiden verotukseen ja liikejuridiikkaan. Ajattelin aluksi, että tästä ei paljon laskutusta ala tulemaan. Olen selvästikin sen verran hullu, että haluan paneutua urheilijoiden asioihin intohimosta.
Louhi toimii vuonna 2019 aloittaneessa Sport Fundissa salkunhoitajana ja Sport Fund Managementissa hallituksen jäsenenä. Hänen lisäkseen hallituksessa istuvat puheenjohtaja Jussi Rouhento, Tanja Poutiainen-Rinne, Laura Lepistö, Hanna-Maria Hintsa ja Thomas Johanson. Rahastoon ovat sijoittaneet useat tunnetut suomalaiset urheilijat, kuten Saku Koivu ja Niko Kapanen.
Rahastolle ja urheilijalle yhteinen yhtiö
Rahaston toimintaperiaate on yksinkertainen. Mukaan tuleva urheilija perustaa osakeyhtiön, minkä osakkeista Sport Fund Management omistaa 40 prosenttia ja urheilijan yhtiö loput. Vastineeksi osakkeista urheilija saa 100 000 euron alkurahoituksen.
Rahasto tukee urheilijaa taloudellisissa ja juridisissa asioissa. Louhi onkin harmissaan siitä, miten huonolla tasolla urheilijoiden talous- ja rahaosaaminen on.
– Useimmat ovat käsityksessä, kun me omistetaan 40 prosenttia, niin me viedään se siivu kaikesta sisään tulevasta rahasta. Ja vaikka kuinka sanon, että siitä on ensin pois kaikki teidän urheilutoiminnan kulut: valmennuksen, leirityksen, urheilijan oma työtulo, päivärahat, managerin palkkio.
– Ja jos kaikesta liikevaihdosta jää esimerkiksi kymmenentuhatta kulujen ja verojen jälkeen, niin urheilija päättää kuitenkin yhtiökokouksessa, jaetaanko osinkoa vai jätetäänkö tilikauden voitto tuleville tilikausille. Vuonna 2030 tehdään sitten lopullinen irtaantuminen ja jaetaan yhtiön kertyneet voittovarat, Louhi kuvailee rahaston toimintaa
Rahaston alkumetrit ovat osoittaneet, että viestintä on tärkeässä roolissa. Alkavalle urheilijalle toiminnan rahoitus on vaikea kuvio ja perheen talkootyön ja omarahoituksen rinnalle tarvitaan muita vaihtoehtoja.
– Moni tuskailee rahan kanssa. Meidän kautta monelle nuorelle maajoukkuetason urheilijalle olisi ollut satatuhatta euroa jaossa. Me tietysti opastamme ja kerrotaan yksityiskohtaisesti, mutta ei me voida aloittaa yhtiökumppanuuttakaan, jos asiat ymmärretään ihan väärin, Louhi toteaa.
Urheilijan liiketoiminnan pyörittäminen vaatii paljon erikoisosaamista, eikä sellaista Suomesta juuri löydy. Louhen mukaan urheilijan oikeudellisen aseman ymmärtämättömyys, talous- ja rahataidottomuus ja yritystoiminnan ymmärtämättömyys on iso ongelma suomalaisen yksilöurheilun menestymisen kannalta.
– Jos mennään vaikka lähdeverotukseen tai ulkomailla tapahtuvaan arvonlisäverotukseen, niin sitä osaamista Suomessa ei vain ole.
– Jos esimerkiksi asiakkaamme Emil Ruusuvuori voittaa Englannissa turnauksen ja sen kaupalliset oikeudet omistaa amerikkalainen yhtiö. Niin siinä on yhdysvaltalainen arvonlisäverotus ja englantilainen lähdeverotus sekaisin. Ja sitä ei vain kerta kaikkiaan kuka tahansa voi tehdä, Louhi kuvailee.
Sport Fund Management tekee tiivistä yhteistyötä tilitoimisto Angelma & Mäkelän kanssa, joka on myös yksi rahaston pääomasijoittajista.
– Valehtelematta, kun olen tämän asian johtava asiantuntija Suomessa, niin voin vilpittömästi kertoa Angelma & Mäkelän olevan ainoa tilitoimisto tässä maassa, mikä pystyy urheilijoiden kirjanpitoa täysimääräisesti hoitamaan.
– Jos muutoinkin on huoli nuorten rahataidottomuudesta, niin sitä pitäisi kahta kauheammin kouluttaa näille nuorille urheilijoille, koska se raha alkaa vaikuttamaan heidän toimintaansa jo 17 vuotiaana.
Louhen sanoista pystyy tulkitsemaan, että rahaston takana on ensisijaisesti intohimo urheiluun ja urheilijoiden menestymiseen. Taloutta ei voi irrottaa yhtälöstä, jolloin terve liiketoiminta on kaiken perustana oleva kivijalka.
Sport Fundin kansainvälisesti tunnetuin urheilija on syöksylaskija Elian Lehto. Lisäksi listoilta löytyvät muun muassa alppihiihtäjä Rosa Pohjolainen, ampumahiihtäjä Otto Invenius, baseball-pelaaja Konsta Kurikka, sulkapalloilija Joakim Oldorff ja golfin pelaaja Kerttu Hiltunen.