K-kauppias kärsii jatkuvista varkauksista
– Vaikka tekijä jäisi kiinni, hän on yhden yön putkassa ja taas seuraavana päivänä kadulla. Ei sellaisella rangaistuksella ole mitään väliä, Petter Bonde sanoo. Kuva: Getty Images

K-kauppias Petter Bonde kyllästyi jatkuviin varkauksiin, joiden loppua ei ole näkyvissä – ”Yksi yö putkassa ja seuraavana päivänä taas kadulla”

Pietarsaarea vaivaava huumeongelma näkyy ikävällä tavalla K-kauppiaan arjessa. 

Pietarsaaressa kolmea K-markettia pyörittävä yrittäjä Petter Bonde on turhautunut jatkuviin varkauksiin ja näpistelyihin.

– Koronavuosien jälkeen homma lähti ihan lapasesta, vuodesta 2018 kauppiaana toiminut Bonde kertoo.

Varkauksia oli jo ennen korona-aikaa, mutta varsinaiset ongelmat alkoivat vuonna 2021, kun sakon muuntorangaistuksen käyttöä laajennettiin Suomessa.

Vuoden 2021 alussa voimaan astuneen uudistuksen mukaan toistuvasti samankaltaisiin rikkomuksiin syyllistyneen henkilön sakkorikos on käsiteltävä tuomioistuinmenettelyssä. Tällöin sakko on mahdollista muuntaa vankeudeksi, jos sitä ei saada perityksi. Nykyisen lainsäädännön mukaan neljä maksamatonta päiväsakkoa vastaa yhtä päivää vankeutta.

Tuomioistuin voi lain mukaan jättää muuntorangaistuksen määräämättä, “jos sakkoon johtanutta rikosta sen haitallisuus huomioon ottaen on kokonaisuutena arvostellen pidettävä vähäisenä” tai jos sakkoon johtanut rikos on tehty alle 18-vuotiaana.

– Meillä on kaupoissa niin hyvät kamerat, että hyvin harvoin tekijät peittävät edes kasvojaan. He tietävät, ettei sillä ole merkitystä. Vaikka tekijä jäisi kiinni, hän on yhden yön putkassa ja taas seuraavana päivänä kadulla. Ei sellaisella rangaistuksella ole mitään väliä, Bonde sanoo.

Bonden kauppojen ikävästä tilanteesta kertoi ensimmäisenä Pietarsaaren Sanomat.

“Alkoholi on tuote, jonka saa helposti myytyä eteenpäin, kauppias kertoo.”

Petter Bonde, kauppias

”Perään ei pidä lähteä”

Bonden kaupoista varastetaan pääasiassa alkoholia sekä nikotiini- ja tupakkatuotteita.

– Lonkero näyttää tällä hetkellä olevan varkaiden suosikki. Alkoholi on tuote, jonka saa helposti myytyä eteenpäin, kauppias kertoo.

Petter Bonde.

Äskettäin yksi Bonden kaupoista yritettiin ryöstää teräaseella uhaten. Sitä edeltävät murrot tapahtuivat huhtikuussa ja tammikuussa, sitä ennen viime vuoden lopulla.

– Sellaista se on täällä Pietarsaaressa, Bonde päivittelee. Hän kertoo käyvänsä vaaratilanteita säännöllisesti läpi henkilökuntansa kanssa.

– Sanon aina työntekijöille, että ryöstäjä haluaa rahaa tai tavaraa. Eivät he halua satuttaa ketään. Vaaratilanteissa pitää pysyä rauhallisena ja tehdä, mitä käsketään. Perään ei pidä lähteä, koska silloin riskit kasvavat.

Jos kauppaan tulee epäilyttävältä vaikuttava henkilö, työntekijää on ohjeistettu kutsumaan välittömästi kollega paikalle.

Äskettäin yksi Bonden kaupoista yritettiin ryöstää teräaseella uhaten. Sitä edeltävät murrot tapahtuivat huhtikuussa ja tammikuussa.

Kulut 40 000 euroa vuodessa

Pietarsaarelaiskauppias on ostanut vartiointipalvelun, joka on paikalla iltaisin. Varkauksia on pyritty vaikeuttamaan pitämällä tupakat ja nikotiinituotteet piilossa. Alkoholiosasto suljetaan kokonaan iltayhdeksältä, minkä jälkeen tuotteisiin ei pääse kovin helposti käsiksi.

Varkaudet ovat aiheuttaneet Bondelle isoja taloudellisia menetyksiä. Kolmen kaupan yhteenlasketut kulut nousevat 40 000 euroon vuodessa.

– Se on aikamoinen summa. Sellainen rahamäärä on jostain muualta pois. Olisihan se kivempaa ottaa yksi ylimääräinen myyjä sillä rahalla, jonka käytän vartiointiliikkeeseen.

Vartiointipalveluun uppoaa Bonden mukaan vähintään 25 000 euroa vuodessa. Toisaalta vartijan läsnäolo on vähentänyt varkauksien määrää.

– Tärkein juttu on se, että on henkilökunnalla on turvallisempi olo silloin, kun vartija on paikalla.

Taustalla kasvava huumeongelma

Pietarsaari kärsii pahenevasta huumeongelmasta, joka heijastuu varkauksien ja näpistelyiden määrään. Yrittäjän mukaan käytännössä kaikki varkaat ovat huumeiden käyttäjiä, iältään alle 40-vuotiaita. Suurin osa heistä on kauppiaalle tuttuja.

– Diilerit haluavat maksun huumeiden käyttäjiltä nopealla aikataululla, eikä käyttäjillä ole koskaan rahaa. Silloin keinona on varastaa jotain ja myydä tavarat eteenpäin.

Bonde ei keksi enää keinoja, joilla hän voisi vähentää varkauksia. Kaikki keinot on otettu käyttöön.

– Teemme sen, minkä pystymme. Toivoisin, että yhteiskunta auttaisi ja laittaisi tekijät kalterien taakse. Jotain pitää tapahtua. Näin ei voi jatkua.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen