YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

12.4.2021 klo 11:15
Uutinen

K-kauppias valitsi kesätyöntekijänsä jo viime syksynä, antaa nyt toimivan vinkin muille: “Se on tavallaan viikon työhaastattelu”

Yrittäjägallupin perusteella eniten kesätöitä on tarjolla yli kymmenen henkilöä palkkaavissa yrityksissä. Lue jutusta kymmenen vinkkiä kesätyöntekijää palkkaavalle työnantajalle.

Tuore Yrittäjägallup kertoo, että lähes neljäsosa pienistä ja keskisuurista yrityksistä aikoo tarjota kesätöitä. Viime vuonna 17 prosenttia yrityksistä tarjosi kesätöitä, nyt 23 prosenttia kertoo tekevänsä niin. Se tarkoittaisi noin 78 000 kesätyöpaikkaa, jos suunnitelmat toteutuvat siten, kun yrittäjät nyt arvioivat. Määrä on korkea tilanteen epävarmuus huomioon ottaen.

– Kesätöitä on tarjolla selvästi enemmän kuin viime vuonna. Se lupaa hyvää monille nuorille. Kannattaa kysellä viimeiseen asti, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kannustaa.

Normaalivuosista ollaan kuitenkin vielä kaukana, sillä 2018 kesätöitä aikoi tarjota 28 prosenttia yrityksistä.

Eniten kesätyöpaikkoja on yli kymmenen henkilöä työllistävissä yrityksissä. Niistä 58 prosenttia aikoo palkata kesätyöntekijöitä.

– Kannustamme tarjoamaan kesätöitä, jos se vain suinkin on mahdollista. Siitä on hyötyä yritykselle, mutta erityisen suuri hyöty ja ilo voi koitui nuorelle, joka saa vaikean koronavuoden jälkeen mielekästä työkokemusta, Pentikäinen jatkaa.

Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. Kyselyyn vastasi 1120 pk-yrityksen edustajaa. Tiedot kerättiin 19.3.–24.3.2021.

K-kauppias palkkaa tet-kokemuksen perusteella

Mäntsäläläisen K-market Kaunismäen kauppias Suvi Pirkola on aikaisempien vuosien tapaan valinnut kaupan kesätyöntekijät jo hyvissä ajoin viime vuoden puolella.

– Alkuvuonna hakeneet ovat auttamattoman myöhässä, hän pahoittelee.

Ensi kesänä kaupassa on yhdeksän kesätyöntekijää. Se on suunnilleen sama määrä kuin edellisvuosina. Viisi heistä tulee koko kesän kestävään työsuhteeseen, loput neljä pari viikkoa kestäviin tutustu & tienaa -työsuhteisiin.

Nuoret pääsevät kesätöihin yleensä onnistuneen tet-harjoittelun seurauksena. Jos harjoittelu menee hyvin, Pirkola on halunnut palkita nuoret kesätyöpaikalla, jos siihen on halukkuutta.

Yläasteikäiset työskentelevät kesällä hyllytystehtävissä, vanhemmat perusmyymälätyössä kuten kassalla ja tilausten vastaanotossa.

Pirkolan mukaan työelämään tutustumisjakso on hyvä tapa nähdä, miten nuoret pärjäävät erilaisissa tehtävissä.

– Tavallaan tet-harjoittelu on viikon kestävä työhakemus. Se on hyvä tapa nähdä, soveltuuko nuori työhön. Toisaalta nuori itse näkee, onko työ mielekästä ja haluaako hän tulla tekemään samaa työtä kesällä. Olen vienyt oppilaitoksiin viestiä, että harjoittelu kannattaa suorittaa sellaisella alalla, mikä kiinnostaa myös tulevassa työelämässä. Nuori itse saattaa miettiä tet-harjoittelua myös kesätyöpaikan saamisen kannalta.

”Tärkeää vastata hakemuksiin”

Pirkola haluaa välittää kesätyöntekijöitä palkkaaville yrityksille yhden toiveen.

– Kun hakemuksia tulee, on tärkeää, että jokaiseen vastataan. Nuorelle on iso juttu, että hän saa viestin yritykseltä, vaikka päätös olisi kielteinen. Kyse on käytöstavoista, joita me aikuiset toivomme itseämme kohtaan. On tärkeää näyttää, että olemme hyviä työnantajia, jolloin nuorelle jää positiivinen mielikuva.

Kaupan alan työpaikat ovat edelleen suosittuja nuorten keskuudessa, osittain siksi, että moni toivoo saavansa töitä myös kesän jälkeen opintojen ohessa.

Pirkola on suositellut kauppansa nuoria työntekijöitä myös opiskelupaikkakuntien tutuille kauppiaille. Moni heistä on työllistynyt K-kauppoihin toisilla paikkakunnilla. Hän on huolissaan korona-ajan mukanaan tuomista ongelmista nuorison työllistymiselle.

– On mielestäni vakavaa, että koronan seurauksena nuorisotyöttömyys kasvaa eikä nuorille kerry työkokemusta. Me työnantajat olemme velvollisia huolehtimaan siitä, että korona ei leviä työntekijöiden keskuudessa. Se ei saa olla syy olla palkkaamatta nuoria kesätöihin.

10 vinkkiä kesätyöntekijää harkitsevalle

Kymmenen vinkkiä kesätyöntekijää miettivälle yritykselle:

1. Kerro kotisivuilla avoimista työpaikoista ja yhteyshenkilö, johon ottaa yhteyttä.

2. Vastaa jollakin tavalla jokaiseen hakemukseen, vaikka työtä ei olisi tarjolla.

3. Muista, että lyhytkin työjakso voi olla merkittävä kokemus nuorelle.

4. Pidä hyvä huoli kesätyöntekijöistä, sillä hyvä kello kuuluu kauas, huono vielä kauemmaksi.

5. Nuorilla on paljon annettavaa yritykselle. Nuori katsoo tuorein silmin yrityksen toimintaa.

6. Moni hakee aralla mielellä. Miten saa palautetta, voi vaikuttaa koko elämän.

7. Nuorille pitää tukea, ohjausta ja palautetta. Moni tietää vähän työelämästä.

8. Keskeinen kesätyön tehtävä on vahvistaa nuoren itseluottamusta.

9. Nuoret ovat yrityksen tuleva työvoima. Nuori voi olla yrityksesi jatkaja.

10. Muista, että palkkaus on aina investointi tulevaan.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Avaa pop-up -ikkuna