YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

K-Market Moisiossa yritetään koko perheen voimin.
4.10.2024 klo 10:58
Uutinen

K-kauppias Vesa Viljainen rakentaa yhteisöllisyyttä Moisiossa

Vuonna 2012 K-Market Moision perustanut kauppias Vesa Viljainen on ollut mukana Turun Moision alueen kehityksessä aina hiljaisista alkuvaiheista nykyiseen vilkkaaseen yhteisöön.

Kahdentoista vuoden aikana Vesa Viljainen on luonut kauppansa ympärille tiiviin yhteisön. Nyt Viljaisen kauppa on saanut seuraa uudesta naapurista, kun S-Market avattiin K-Market Moision viereen syyskuussa. Viljainen myöntää, että uusi kilpailutilanne on pohdituttanut ja luonut kysymysmerkkejä tulevaisuuden ylle.

– Totuus on, että tämä uusi tilanne mietityttää, mutta olen varma, että panostuksemme palveluun ja asiakkaiden mieltymysten mukaiseen valikoimaan pitävät meidät oikealla tiellä. Olemme vuosien mittaan oppineet tuntemaan asiakkaamme ja heidän tarpeensa, ja tämä on ehdottomasti meidän vahvuutemme, Viljanen toteaa.

Kauppias painottaa, että K-Market Moisio haluaa erottautua palvelun laadulla.

–  Meille on tärkeää, että asiakkaat tietävät voivansa luottaa meihin. Jos asiakkailla on erityistoiveita, pyrimme toteuttamaan ne. Tiedämme, mitä asukkaat tarvitsevat, ja haluamme olla nopeita ja joustavia. Jos asiakkaalla on jotain mielessä, kehotamme tulemaan nykäisemään hihasta – kuuntelemme aina herkällä korvalla.

Alku Moisiossa oli hiljainen, mutta tulevaisuus kirkastui

Viljainen muistelee kaupan alkuvaiheita lämmöllä, vaikka ajat eivät aluksi olleet helppoja.

–  Kun avasimme, alue oli melko hiljainen. Tiesimme kuitenkin, että tämä pientaloalue kehittyisi hiljalleen. Se ei kasva samalla vauhdilla kuin tiheämmin asutut alueet, mutta me luotimme siihen, että Moisiosta kehittyy ajan myötä aktiivinen yhteisö.

Näin tapahtuikin. Vuosien varrella alueelle on muuttanut yhä enemmän perheitä, ja paikallinen yhteisö on kasvanut. Viljainen on tyytyväinen näkemäänsä kehitykseen.

–  On hienoa, että olemme osa tätä kasvavaa aluetta, ja pyrimme jatkuvasti vastaamaan sen asukkaiden tarpeisiin.

Perheyritys, joka elää mukana arjessa

Viljaisten kauppatoiminta on syvästi perhekeskeistä, ja riskit, joita he ovat ottaneet, kertovat sitoutumisesta.

–  Laitoimme talomme pantiksi, kun päätimme lähteä tähän. Tämä on todellakin perheyritys. Vaimoni on mukana kaupan pyörittämisessä kauppiaan roolissa, ja myös lapsemme työskentelevät täällä.

Viljaisten sitoutuminen kauppaan näkyy myös heidän asumisvalinnoissaan.

–  Muutimme kaupan lähelle, sillä vietämme niin paljon aikaa täällä. Läheisyys on helpottanut arkea valtavasti ja mahdollistanut joustavamman työrytmin. Usein olen kaupalla jo aamulla klo 5.40, Viljainen selittää.

Yrityslähestymiskielto toisi turvaa

Viime vuosina kaupan alalla on noussut esiin turvallisuuteen liittyviä huolia. Yrittäjäjärjestön pitkäaikainen tavoite yrityslähestymiskiellon voimaan saattamisesta on nyt edennyt hallitusohjelmaan sekä valmisteluun. Myös K-kauppias Viljainen on ollut todistamassa näitä haasteita omassa kaupassaan.

–  Meillä on ollut tilanteita, joissa henkilö on heilutellut kirvestä kaupalla. Siksi kannatan ehdottomasti yrityslähestymiskieltoa. Se toisi turvallisuutta sekä työntekijöille että asiakkaille, ja erityisesti nuoret työntekijämme ansaitsevat työrauhan.

Kauppiasurasta haaveilu muuttui todellisuudeksi

Vesa Viljaisen ura alkoi Keskolta, jossa hän työskenteli yli kaksi vuosikymmentä eri tehtävissä.

– Menin Keskolle kesätöihin 1.7.1987, ja sinä aikana ehdin toimia muun muassa keräilijänä, trukkikuskina ja varastopäällikkönä. Kauppiasura oli kuitenkin aina mielessä

Rohkeus kauppiasuraan löytyi, kun hän suoritti työn ohella kauppiasvalmennuksen.

– Valmennus päättyi vuonna 2010, ja sen jälkeen menin harjoittelemaan kaupan töitä. Pian sen jälkeen aloitin kauppiaana Ilpoisissa ennen kuin siirryin tänne Moisioon, Viljainen kertoo.

Nyt Vesa Viljainen on tyytyväinen siihen, mitä on saanut aikaan Moision alueella.

– On hienoa olla osa tätä yhteisöä ja tarjota palveluja, joista on oikeasti hyötyä paikallisille, hän sanoo hymyillen.

K-Market Moisio tarjoaa kaikille varsinaissuomalaisille jäsenyrittäjille – 5% elintarvikkeiden hinnasta. Lue lisää jäsenedusta täältä.

Inkeri Sundberg