YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Kaikki eivät halua tehdä kalmasiivousta – ”Ymmärrettävä, että kuolema on osa elämän kiertokulkua”
Siivousyritys Smart Siivous tekee myös kalmasiivouksia eli siivoaa asunnon, kun ihminen on kuollut kotiinsa. Vaikka vainaja on viety tilasta pois, ympäristö kertoo omaa tarinaansa.
Kuolema on osa elämää, ja kuolinpesän siivous on osa työnkuvaa. Näin kalmasiivouksiin suhtaudutaan kokkolalaisessa siivousyrityksessä.
– Olemme siivonneet niin paljon yksityisasuntoja, että meitä pääsee harvoin yllättämään enää mikään, sanoo kokkolalaisen Smart Siivouspalvelut Oy:n toimitusjohtaja Outi Hakunti.
Vuodesta 2010 osakeyhtiönä toiminut Smart Siivouspalvelut tekee koti-, yritys- ja erikoissiivousta. Outi Hakunti jatkaa äitinsä lähes 20 vuotta sitten perustamaa yritystoimintaa.
– Äidillä oli vuosia oma toiminimi ennen kuin Smart Siivouspalveluista tuli osakeyhtiö, Hakunti kertoo.
Kalma- eli kuolinpesän siivoukset ovat kuuluneet yrityksen toimenkuvaan koko sen olemassaolon ajan. Pienellä toiminta-alueella niitä tosin tulee eteen harvemmin kuin kerran kuukaudessa.
Smart Siivouspalveluissa työnjohtajana toimiva Niina Sallmén-Pirttimäki kertoo, että kalmasiivoukset eroavat paljon toisistaan, eikä tyypillistä tapausta oikeastaan ole.
– Vuosien varrella on tehty sellaisia siivouksia, että henkilö on saattanut olla viikonkin kuolleena. Sitten on tuoreita tapauksia, jotka on löydetty samana päivänä. Sitten ovat ikävimmät tapaukset eli itsemurhat, Sallmén-Pirttimäki kertoo.
Käytössä erikoisvarusteet
Kun siivoojat menevät tekemään kalmasiivousta, he pukeutuvat suojahaalareihin, käsineisiin, kenkäsuojiin, suojalaseihin ja hengityssuojaimiin. Heidän käyttämänsä puhdistusvälineet ja -aineet ovat paljon tavallisia puhdistusaineita tehokkaampia, ja niitä täytyy osata käyttää.
Toimitusjohtaja Hakunti sanoo, että varautumisen kannalta on tärkeää tietää, mitä asunnossa on tapahtunut.
– Paljon riippuu siitä, miten kuolema on tapahtunut, onko se ollut luonnollinen vai jotain dramaattisempaa, ja kuinka kauan vainaja on ollut tilassa.
Myös hän sanoo, että ikävimpiä ovat tapaukset, joissa joku on lähtenyt oman käden kautta.
– Niissä joudun varoittamaan henkilöstöä, että siellä saattaa olla todella rajun näköistä.
Kun ihminen kuolee, ruumis päästää ajan kuluessa lävitseen kaikki eritteet. Hakuntin yritys siivoaa paikat aina ennen kuin esimerkiksi mahdollisia remontteja tehdään.
– Eihän sinne kukaan muuten halua tulla remontoimaankaan. Tilojen pitäisi olla puhtaat, siistit ja desinfioidut siksikin, ettei sieltä tartu mitään, Hakunti sanoo.
Kaikki eivät halua tehdä
Hakuntin yrityksessä kaikki siivoojat eivät halua tehdä kalmasiivouksia, mikä on ymmärrettävää, sillä se vaatii siivoojalta kylmäpäisyyttä. Niina Sallmén-Pirttimäki aloitti yrityksessä siivoojana seitsemän vuotta sitten, ja melkein ensimmäisten työtehtävien joukossa oli kalmasiivous. Sallmén-Pirttimäki suhtautui tehtävään yhtenä työnä toisten joukossa. Hän kuitenkin tietää, ettei monesta ole siihen.
– Erään kerran menimme asuntoon työkaverin kanssa. Se oli itsemurhapaikka, ja kun sellaista aletaan siivoamaan, sieltä voi löytyä kaikenlaista. Hän sanoi, ettei pystykään siihen, Sallmén-Pirttimäki muistelee.
Sallmén-Pirttimäen mielestä kalmasiivouksessa tärkeää on ajatusten nollaaminen: tässä ollaan tekemässä vain työtä. Siivoukset eivät myöskään jää kummittelemaan hänen mieleensä.
– Mehän emme tiedä vainajasta mitään.
Myös Outi Hakunti korostaa, että kalmasiivoukset vaativat siivoojalta oikeanlaista suhtautumistapaa.
– Ei siihen tietenkään kaikista ole, koska toiset ovat herkempiä kuin toiset. Aina on kuitenkin löytynyt tekijä, joka ymmärtää sen, että kuolema on osa elämän kiertokulkua.
Outi Hakunti korostaa hienotunteisuutta niin kalmasiivousta tilaavien omaisten kanssa asioidessa kuin siivoustilanteessa itsessään. Omaiselle tilanne on usein järkyttävä, eikä hän välttämättä huomaa ajatella asian eri puolia. Siivous esimerkiksi on tavallista kalliimpi, koska puhdistus on monin verroin perusteellisempi. Myös suojavarusteet ja erikoisaineet lisäävät hintaa.
– Monet ajattelevat, ettei niin perusteellista siivousta tarvita, mutta emme voi suostua sellaiseen, että kävisimme vain siistimässä enimmät, Hakunti sanoo.
Monet päätyvät siivoamaan kuolinpesän itse. Jos vainaja on kuollut omassa asunnossaan, ei kukaan ulkopuolinen voi vaatia, että asunto siivottaisiin tietyllä tavalla.
– Haluaisin, että ihmiset kuitenkin ymmärtäisivät, kuinka tärkeää on, että tilat saadaan ammattimaisesti puhdistettua, Hakunti sanoo.
Epäonnella ei revitellä
Siivoaminen on nykyisin trendikästä, ja esimerkiksi sosiaalisessa mediassa siivoustähdet puhdistavat mitä törkyisimpiä asuntoja. Outi Hakuntin periaate on, ettei yksityisten ihmisten epäonnella lähdetä revittelemään.
– Meillekin tulee tapauksia, että ihmisten elämänhallinta on pettänyt. En halua tuoda sitä julki. Ne ovat aina todella herkkiä, yksityisiä asioita, hän sanoo.
Myös Smart Siivouspalveluille on tullut tarjouksia siivoamisen somenäkyvyydestä, mutta Hakunti ei ole tarttunut niihin.
– Toki ymmärrän, että videoilla herätellään katsojia, ja kysymys on auttamisesta. Me taas teemme tätä liiketoimintana ja työllistämme ihmisiä. Ajattelen, että silloin olemme vaitiolovelvollisia siitä, mitä kunkin elämässä on tapahtunut. Sekin on hienotunteisuutta.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Kaisu Puranen