YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Yrityksen hallitus
Hallituskonkari kannustaa etsimään yrityksen hallitukseen ulkopuolisia jäseniä. Kuva: Getty Images
13.2.2023 klo 10:03
Uutinen

Kaipaatko uutta virtaa yrityksesi hallitukseen? Konkari ehdottaa palveluseteliä KL:ssä

Kauppalehden haastattelema hallitusammattilainen kannustaa etsimään ulkopuolisia jäseniä yritysten hallituksiin.

Hallitusammattilainen ja Hallituspartnerit Helsingin puheenjohtaja Leena Saarinen ehdottaa Kauppalehden haastattelussa uusia toimia yritysten hallitusten ulkopuolisten jäsenten määrän lisäämiseksi.

Halua hallituksiin olisi, sillä lehden mukaan Kauppakamarien HHJ-kurssit ovat suosittuja. Tästä huolimatta ulkopuolisia jäseniä on yritysten hallituksissa varsin vähän. Kauppakamarien vuoden 2021 pk-hallitusbarometrin mukaan noin kahdella viidestä vastaajayrityksestä on vähintään yksi yrityksen ulkopuolinen hallituksen jäsen. Joka viides yritys harkitsee hallituksen täydentämistä ulkopuolisella jäsenellä. Ulkopuolisia jäseniä on sitä enemmän, mitä isommasta yrityksestä on kyse. Asiaan saatetaan havahtua vasta kriisitilanteessa.

Olemme aikaisemmin kertoneet konsulttiyritys Netprofilen perustajan Christina Forsgårdin vinkeistä ammattitaitoisen hallituksen kokoamiseen. Katso vinkkilista täältä!

– On rohkeaa yrittäjyyttä uskoa siihen, että pystyn tekemään kaiken itse, mutta on viisautta ymmärtää, että ei pysty. Sellainen yrittäjä menestyy, jolla on kyky hyödyntää toisten ihmisten osaamista, Forsgård sanoi. Hänen mukaansa ulkopuolisen hallituksen jäsenen kautta yritys voi esimerkiksi tehostaa riskienhallintaa ja tehostaa digisiirtymää.

Uutta potkua palvelusetelillä

Kauppalehden haastattelussa Leena Saarinen ehdottaa, että ely-keskusten kautta voisi tarjota valtakunnallisesti tilaisuuksia hallitustyöhön.

– Ja tarjottaisiin yrityksille palveluseteli, jolla voi perustaa hallituksen. Joku kannustin ja kiihoke siihen pitäisi saada, Saarinen jatkaa.

– Peräänkuulutan myös tilitoimistoja, pankkeja, kaikkia tahoja, joilla on rajapinta yrittäjien kanssa, kysymään ammattimaisesta hallitustyöstä.

Saarisen mukaan hallituksen rakentamisessa on pidettävä mielessä monimuotoisuus.

– Se tarkoittaa ennen kaikkea erilaisia näkökantoja, koulutustaustaa ja urapolkuja, mutta myös ikää ja sukupuolta. On helppo ymmärtää ajatus, että kukaan muu ei voi ymmärtää vaikkapa talonrakentamista kuin se, joka on sitä bisnestä tehnyt. Erilainen tausta tuo erilaisia näkökulmia, hän sanoo KL:n haastattelussa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen