YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Kaksi sukupolvea valaa uskoa betoniin
Yrityksen siirtyminen sukupolvelta toiselle ei ole nykyään aivan itsestään selvä tarina. Lopen vuoden 2020 yrittäjäpalkitun, NB-Seinä Oy:n perustaja Arto Hakala on kuitenkin tyytyväinen, kun perheen jälkipolvi on mukana innolla, asenteella ja osaamisella.
Yrityksen siirtyminen sukupolvelta toiselle ei ole nykyään aivan itsestään selvä tarina. Lopen vuoden 2020 yrittäjäpalkitun, NB-Seinä Oy:n perustaja Arto Hakala on kuitenkin tyytyväinen, kun perheen jälkipolvi on mukana innolla, asenteella ja osaamisella.
NB-Seinä Oy on Lopen Läyliäisissä toimiva betonielementtien valmistaja. Perustaja Arto Hakalan lisäksi yrittäjinä ja osakkaina toimivat perheenjäsenet Tuuli Hakala-Karhu, Pinja Suontaka ja Tommi Hakala. Yrityksen toinen perustajajäsen, Hannu Tomminen, luopui osakkuudestaan vuonna 2018.
– Hannun panos NB-Seinän kehittymiseen on ollut erittäin tärkeä. Oma isä ja isoisä olivat myös yrittäjiä. Jo opiskeluajoista lähtien minulla oli veljeni kanssa imuruoppausyritys kesäaikaan. Ollessani sittemmin rakennusliikkeessä hankintatöissä, Tommisen Hannu piti betoniasemaa Nurmijärvellä. Aloimme rakentamaan hallia Hanskin tontille ja yritys perustettiin pahimpaan lama-aikaan vuonna 1994. Vaimoni patisteli ”oikeisiin töihin”, mutta päätimme yrittää. Pienellä miehityksellä sinnittelimme ja vuoden 1996 puolella alkoi näyttää valoisammalta. Alkukankeudesta huolimatta emme ole ainuttakaan tappiollista vuotta tehneet, muistelee Arto Hakala yrityksen alkuvaiheita.
Diplomi-insinööri Tommi Hakalalle perheyrityksessä työskentely tuntui olevan luontainen valinta. Moporahojen ansaintatyö elementtitehtaalla alkoi harjan varressa jo 12-vuotiaana. Nykyään hän vetää tuotantopäällikkönä tuotannon suunnittelua ja yrityksen juoksevia asioita. Sisaruksista kauppatieteiden maisteri Tuuli Hakala-Karhu vastaa yrityksen taloushallinnosta ja tuotantotalouden diplomi-insinööriopiskelija Pinja Suontaka vastaa tekniikkahormien tuotannosta, hankinnoista sekä tarjouksista.
– Ongelmia ja yllätyksiä saamme tuotannossa ratkoa päivittäin ja niitähän kyllä riittää. Lapset ovat olleet motivoituneita ja kun aikanaan vaimo tuli mukaan yritykseen, homma alkoi kannattaa, naurahtaa Arto Hakala.
Betonielementeissä perusduunia ja uusia tuulia
Jo 25 hehtaarin tontilla sijaitsevien hallien ja betonielementtien koosta saattaa päätellä, että ollaan tekemisissä suurten rakennuskohteiden kanssa. Asiakkaina on suuria rakennusliikkeitä. NB-Seinän liikevaihto oli 19,3 miljoonaa euroa vuonna 2019 ja yrityksessä on töissä noin 100 henkilöä. Alueella toimii myös sisaryritys AMJ-Tuotanto Oy. Arto Hakala kuvaa NB-Seinää alallaan ”pieneksi ja notkeaksi”.
– Kohteemme ovat kerrostaloja, joskus jopa kokonaisia kortteleita olemme mukana toteuttamassa. Asiakkaamme ovat pääasiassa Kehä kolmosen sisäpuolella ja jonkin verran Uudellamaalla. Läyliäisiin muutto vuonna 2008 oli onnenpotku. Kunta oli myötämielinen ja saimme tontin, kuvailee Arto Hakala.
– Seudulta löytyy paljon tuotannossamme hyödynnettävää kiviainesta. Logistisesti sijaintimme on erinomainen – Uudenmaan rajalle on matkaa neljä kilometriä ja Kehä-kolmoselle hurauttaa noin puolessa tunnissa, iloitsee Tommi Hakala.
Betonielementit valmistetaan hiekasta, kiviaineksista. sementistä, vedestä ja eri lisäaineista. Sisälle voidaan asentaa myös sähkötarvikkeita ja eristemateriaalia. Nämä valetaan muottiin betonin sisään valmiiksi elementeiksi, parvekelaatoiksi jne. Pintamateriaalit voivat olla myös valmiiksi värjättyjä tai muulla tavoin käsiteltyjä.
– Graafinen betoni eli kemiallisesti prosessoitu pintakuviointi, missä vain mielikuvitus on rajana, on menetelmänä yleistymässä. Olemme tähän tekniikkaan osaamistamme kehittämässä. Sinänsä elementtien valmistus on ”sitä mitä tilataan”. Tilaaja antaa meille suunnitelman, määrämitat, lujuusvaatimukset jne., täsmäyttää Tommi Hakala.
– Ympäristöstä kannamme vastuumme niin hyvin kuin voimme. Vaihdoimme esimerkiksi öljy-ilmalämpöpumppujärjestelmän sellaiseksi, että ilmalämpöpumppu toimii vain kesäaikaan ja kylmempänä aikana tuotamme lämpöä hakkeella, kertoo Arto Hakala.
Luotettavuus, joustavuus ja hyvä hinta-laatusuhde
Edelliset pari vuotta olivat NB-Seinällä historiansa parhaita. Kuluva vuosi on hieman rauhallisempi ja 2021 on täysi kysymysmerkki.
– Epäilemme, että laskusuhdanne olisi ovella ilman koronaakin. Tähän olemme kuitenkin varautuneet. Ehkä olen ollut tähän asti laajennusten visionääri, kun muu perhe on pyörittänyt bisnestä. Uskoisin, että laajennuksia tulee tulevaisuudessakin. Ainakin oma tontti antaa sille mahdollisuuden, uskoo Arto Hakala.
Onko tämän päivän Suomessa hyvä yrittää?
– Silloin kun pärjää, kaikki on hyvin. Hädän tullen olet yksin ja lainsuojaton. Varsinkin yksin- ja pienyrittäjällä kynnys kasvamiseen ja henkilökunnan palkkaamiseen on todella korkea. Nyt korona-aikaan pitäisi niitä pienyrityksiä, joiden toimintaa on rajoitettu, tukea vähintään juoksevien kulujen osalta.
Hakala on sitä mieltä, että eivät voi olla markkinoilla ilman osaavaa henkilökuntaa. Innostuneet ja sitoutuneet tekijät vievät laivaa eteenpäin. Hyvistä tekijöistä halutaan pitää kiinni, joskus omasta leivästä tinkien.
– Rakennusalan ammateissa on tällä hetkellä työvoimapulaa. Meillä on vuokratöissä ulkomaalaisia ammattilaisia, joille on järjestetty majoitus Läyliäisissä. Työlupabyrokratia hankaloittaa työllistämistä. Jos ei työlupaa ole, joutuu maahanmuuttaja notkumaan tyhjän panttina, mikä ei ole hyvä asia. Työhön halukkaita kyllä löytyisi, väläyttää Arto Hakala.
Hartolasta kotoisin oleva Arto Hakala kokee itsensä hyvinkin hämäläiseksi yrittäjäksi, mutta myös Uudellemaalle hän kokee vetoa.
– Olemme täysin sidoksissa Uudellemaalle, siellä ovat markkinamme ja asiakkaamme. Paikallisten ja oman alan yritysten kesken toki autamme asevelihengessä toisiamme. Ostamme läheltä, jos se on taloudellisesti järkevää. Yrittäjien pitäisi aina pitää yhtä. Kukaan ei täällä pärjää yksin, kiteyttää Arto Hakala.