YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

9.4.2025 klo 08:52
Uutinen

Kaksi vaalia – kaksi mahdollisuutta. Äänestä yrittäjää!

Yrittäjän arki ei muutu paremmaksi sattumalta – vaan päätöksillä. Näitä päätöksiä tehdään kuntien valtuustoissa ja hyvinvointialueilla. Molemmilla tasoilla tehdään ratkaisuja, jotka vaikuttavat yrityksesi toimintaedellytyksiin, kasvuun ja kilpailukykyyn.

 Kunnat ja alueet tarvitsevat nyt päättäjiä, jotka näkevät mahdollisuuksia siellä, missä on haasteita. Yrittäjät ovat tottuneet luomaan kasvua ja kehittämään palveluita olosuhteista riippumatta. Yrittäjät näkevät muutoksessa mahdollisuuden, ongelmassa ratkaisun. Koska yrittäjä ajattelee toisin.

Yrittäjien ääni kuuluu paremmin, kun yrittäjät äänestävät ja kun yrittäjiä valitaan valtuustoihin.

– Toisinajattelijat ovat usein muokanneet yhteiskuntia oikeaan suuntaan. Nyt tarvitsemme toisinajattelijoita valtuustoihin myös täällä Suomessa. Yrittäjien äänet on hyvä saada kuulumaan valtuustoissa, joten käy antamassa omasi – toisinajattelijalle, Uudenmaan Yrittäjien puheenjohtaja Mikko Ahtiainen sanoo.

Varsinainen vaalipäivä on jo tulevana sunnuntaina 13.4.2025.

Katso keitä yrittäjäehdokkaita on ehdolla

Suomen Yrittäjien verkkosivuilta löydät ehdokasgallerian, jossa voit tutustua oman alueesi yrittäjätaustaisiin ehdokkaisiin. Voit hakea ehdokkaita puolueen, kunnan tai hyvinvointialueen mukaan. 

Kuntavaalit – elinvoimaa ja sujuvuutta lähemmäs arkea

Kunnissa päätetään monista asioista, jotka vaikuttavat suoraan yrittämiseen Uudellamaalla.  Yrittäjät on ohjelmassaan nostanut esiin yrittäjien kannalta merkittäviä teemoja ja tavoitteita. Mikä on ehdokkaasi kanta näihin?

  • Yritysvaikutusten arviointi päätöksenteossa: Kaikessa kunnallisessa päätöksenteossa tulisi arvioida päätösten vaikutukset yrityksiin. Tämä lisää päätöksenteon ennakoitavuutta ja tukee paikallista elinvoimaa.
  • Nopeat ja sujuvat lupapalvelut: Lupaprosessien tulee olla tehokkaita ja ennakoitavia, jotta yritykset voivat toimia joustavasti ja kehittää toimintaansa ilman tarpeetonta byrokratiaa.
  • Yritystoimintaa edistävä maankäyttö ja liikenne: Kunnan maankäytön ja liikennesuunnittelun tulee tukea yritysten sijoittumista ja toimintaedellytyksiä, huomioiden esimerkiksi toimitilojen saatavuus ja saavutettavuus.
  • Reilu ja avoin kilpailu julkisissa hankinnoissa: Kuntien hankintakäytäntöjen tulee mahdollistaa myös pienten ja keskisuurten yritysten osallistuminen tarjouskilpailuihin, edistäen näin tervettä kilpailua ja paikallista elinvoimaa.
  • Paikkakuntien vetovoimaisuus: Kunnat kilpailevat niin yrityksistä kuin hyvistä veronmaksajista. Miten peruskoulujen yrittäjyyskasvatus on ratkaistu? Löytyykö yrittäjille mahdollisuus kehittää osaamistaan ammatillisissa oppilaitoksissa? Miten kunnan toimet edistävät asumisen ja liikkumisen viihtyisyyttä, turvallisuutta ja kehittämistä?

Kun valtuustossa istuu yrittäjä, joka on idearikas, ratkaisuhaluinen ja ymmärtää arjen realiteetit, saadaan pöytään uusia ratkaisumalleja ja ideoita.  Yrittäjä osaa myös kysyä, miten päätös vaikuttaa kunnan vetovoimaan ja työllisyyteen nyt ja tulevaisuudessa. Oman yritystoimintansa kautta yrittäjät ymmärtävät talouden suunnittelun, seurannan ja korjausliikkeiden tärkeyden ja mekanismit.

Aluevaalit 2025 – hyvinvointialueiden mahdollisuudet

Aluevaalit voivat tuntua monelle etäisemmiltä. Mutta tosiasiassa hyvinvointialueiden päätökset vaikuttavat suuresti myös yrittäjän arkeen – sekä palveluiden käyttäjänä että mahdollisena tuottajana.

Suomen Yrittäjien aluevaaliohjelman keskeiset teemat ovat:

  • Palveluiden saatavuus: Palveluiden tuotannossa tulisi hyödyntää sekä julkisia että yksityisiä toimijoita, valiten palveluntuottajat vaikuttavuuden perusteella.
  • Vastuullinen taloudenpito: Veronmaksajien rahoja käytetään, mutta mihin? Avoimuus lisää luottamusta, mahdollistaa järkevän keskustelun ja johtaa palveluiden tuottamiseen laadukkaammin ja kustannustehokkaammin. Hankinnat tulee hoitaa lain hengen mukaan niin, että myös mikro- ja pk-yritykset voivat osallistua kilpailutuksiin.
  • Yhteistyöfoorumien perustaminen: Yrittäjien ääni kuuluu parhaiten, kun he ovat mukana foorumeilla, joissa suunnitellaan palveluita – ei vasta siinä vaiheessa, kun tarjouspyyntö on jo julkaistu.
  • Elinvoiman edistäminen: Hyvinvointialueiden tulee tunnistaa roolinsa alueen elinvoiman rakentajina ja tehdä yhteistyötä yritysten kanssa palveluiden kehittämisessä ja tuottamisessa.

Kun aluevaltuustossa on yrittäjiä, saadaan palveluihin käytännönläheistä ajattelua: mitä maksaa, miten toimii, ja kuka tekee sen parhaiten. Yrittäjä tuo mukanaan myös osaamista palveluiden hankintaan, kilpailutuksiin ja kumppanuuksiin.

Yrittäjyyden asema vaatii tekoja – ja ääniä. Ajatellaanko Suomea uusiksi? Äänestä alue- ja kuntavaaleissa yrittäjää!