YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

27.9.2021 klo 09:17
Uutinen

Kaksi Valtakunnallista yrittäjäpalkintoa Pohjois-Karjalaan – E. Hartikainen Oy:lle ja Heikkinen Yhtiöt Oy:lle

Suomen Yrittäjät ja vakuutusyhtiö Fennia jakoivat perinteisen Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon E. Hartikainen Oy:lle, Heikkinen Yhtiöt Oy:lle, Dermoshop Oy:lle ja Tana Oy:lle. Palkinnot jaettiin Suomen Yrittäjien valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä Jyväskylässä lauantaina 25.9.2021.

Palkinto on arvostettu ja perinteinen, sitä on jaettu vuodesta 1968 lähtien. Fennia ja Suomen Yrittäjät haluavat palkinnolla nostaa yrittäjien ja yrittäjyyden arvostusta Suomessa.

– Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto on yrittäjien keskuudessa Suomen arvotetuin palkinto, jota olemme jakaneet Suomen Yrittäjien kanssa jo yli 50 vuoden ajan. Tämän vuoden voittajia yhdistää erityisesti ennakkoluulottomuus ja uskallus uudistua. On ollut hienoa nähdä, miten halu kehittää omaa yritystään ja palveluaan paremman asiakaskokemuksen saavuttamiseksi näkyy näiden yritysten toiminnassa. Näiden asioiden eteen haluamme myös Fenniassa tehdä töitä, palkintolautakunnan jäsen, Fennian konsernijohtaja Antti Kuljukka sanoo.

– Jokainen valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saaja on aina edustanut ahkeruutta ja rohkeutta sanojen kauneimmassa merkityksessä. Niin nytkin. Ja erityisellä ilolla Hartikaisen ja Heikkisen valintojen kohdalla huomioin heidän menestyneen perinteisillä, kovasti kilpailuilla ja murroksessa olevilla toimialoilla, iloitsee Pohjois-Karjalan Yrittäjien puheenjohtaja Perttu Kouvalainen.

– Pohjois-Karjalaan on tullut vuoden 1968 jälkeen kahdeksan valtakunnallista yrittäjäpalkintoa ennen tätä, joten kyllähän tämä on maakunnallemme oikea jackpot, hehkuttaa Pohjois-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtaja Merja Blomberg.

Maanrakennuksesta ja autokaupasta vahva kivijalka

Maanrakennusurakointi ja autokauppa ovat luoneet joensuulaiselle E. Hartikaiselle tukevan kivijalan. Yrityksellä on maanrakennusurakoita ympäri Suomea, niissä on erikoistuttu kaivostoimintaan. Toinen kivijalka, autoliikkeet puolestaan sijaitsevat Itä-Suomessa ja Kainuussa.

E. Hartikainen ei ole lähtenyt rönsyilemään, vaan on keskittynyt omiin voimavaroihinsa ja vahvuuksiinsa. Luvut puhuvat puolestaan: yrityksen liikevaihto on vuosittain yli 200 miljoonaa euroa

– Kaiken a ja o on jatkuvuus. Ensin luodaan hyvät suhteet asiakkaisiin, että tiedämme, mitä he oikeasti haluavat. Sen jälkeen voimme yhdessä kehittää toimintaa, joka tuo kasvua, sanoo toimitusjohtaja Arto Hartikainen.

E. Hartikaisen historia ulottuu 1960-luvulle. Ensio Hartikainen aloitti yrittäjänä tehden peltotöitä ja raivaamalla metsäteitä. Rahat olivat koko ajan tiukilla.

– Piti ryhtyä yrittäjäksi, kun en pärjännyt kenenkään muun töissä. Kovalla työllä ja sisulla toiminta pikkuhiljaa laajeni, mutta vaikeaa se oli. Autopuoli tuli mukaan 80-luvulla, kun muutin Joensuuhun, Ensio Hartikainen muistelee.

Nyt 80-vuotias Ensio Hartikainen on edelleen yrityksen hallituksen puheenjohtaja, mutta vetäytymässä vähitellen pois vastuutehtävistä.

E. Hartikainen Oy

Perustettu: 1965
Perustaja: Ensio Hartikainen
Toimitusjohtaja: Arto Hartikainen
Kotipaikka: Joensuu
Työntekijöitä: Noin 700
Liikevaihto: 204,4 miljoonaa euroa
Liiketulos: 15,6 miljoonaa euroa

Heikkinen Yhtiöt kasvoi yhden miehen yrityksestä lattiatöiden edelläkävijäksi

Heikkinen Yhtiöt on yritys, jossa arvostetaan työntekijöiden kädentaitoja ja ahkeruutta. Niiden ominaisuuksien ansiosta lattiapäällysteiden ja -rakenteiden urakointiliike pystyy lunastamaan asiakaslupauksensa: kaikki pohjasta pintaan.

Jarmo Heikkisen perustaman yhtiön kädenjälki näkyy ympäri Suomea: lentokentillä, kauppakeskuksissa, yritysten toimitiloissa, urheilutiloissa, uimahalleissa ja sadoissa muissa rakennuksissa.

Kunniakasta yrittäjäuraa tukevat numerot. Heikkinen Yhtiöt on vajaassa 40 vuodessa kasvanut yhden miehen yrityksestä yli 300 henkeä työllistäväksi valtakunnalliseksi toimijaksi.

Hyppy mattomiehestä ison yrityksen työnantajaksi on iso.

– Minulla ei ollut minkäänlaista aikomusta alkaa työllistää muita. Niin vain tapahtui. Olen joutunut kasvamaan yrityksen mukana ja turha viisastelu on jäänyt pois. Tämä on pitkälti ihmisten kanssa tekemistä, mikä vaatii kommunikointia ja läsnäoloa. Muuten olen se sama Jarmo kuin olin vuonna -85, yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Jarmo Heikkinen arvioi.

Heikkinen Yhtiöt on kasvanut myös lukuisilla yritysostoilla, joista viimeisin, LTU Groupin maalausliiketoiminnan hankinta, tapahtui kuluneella viikolla. Yrityskauppojen tavoitteena on saada lisää ammattitaitoa ja kasvattaa markkina-aluetta.

Heikkinen Yhtiöt Oy

Perustettu: 1985
Perustaja ja toimitusjohtaja: Jarmo Heikkinen
Kotipaikka: Joensuu
Työntekijöitä: Noin 330
Liikevaihto: 66,9 miljoonaa euroa
Liiketulos: 3,9 miljoonaa euroa

Pohjois-Karjalaan tulleet Valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot:

Arcusys Oy – 2017

Iivari Mononen Oy – 2015

Veekmas Oy – 2008

Mantsinen Group Ltd Oy – 2005

Broman Group Oy – 2000

Autotalo Laakkonen – 1995

Suomen Vuolukivi Oy – 1987

Rakennustoimisto S.A. Tervo Oy – 1977

Dermoshop on verkkokaupan uranuurtaja

Ihonhoito- ja kosmetiikkatuotteisiin erikoistunut Dermoshop on onnistunut toteuttamaan kaksi saavutusta, joista moni yritys voi olla kateellinen: menestyvä verkkokauppa sekä tunnettu kuluttajabrändi.

Ensimmäinen Dermoshopin verkkokauppa lanseerattiin jo 25 vuotta sitten. Tuolloin harvalla yrityksellä oli edes omia verkkosivuja.

Alussa verkkokauppa ei ollut mikään menestystarina. Katalogit ja puhelinmyynti olivat tehokkaimmat myyntikanavat. Strateginen päätös verkkokaupasta syntyi vain viisi vuotta lanseerauksen jälkeen.

Alun perin Dermoshopin tuotteet oli tarkoitettu sairaaloiden ammattikäyttöön, mutta suunta muuttui nopeasti. Sairaalahenkilökunta halusi ostaa hyväksi kokemansa tuotteet omaan käyttöön.

– Suurin muutos on tapahtunut siinä, kuinka paljon yritys on kasvanut. Meillä työskentelee nykyään lähes sata henkilöä. Se on vaatinut itseltänikin muutosta. Kolme vuotta sitten siirryin hallituksen puheenjohtajaksi, perustaja Henry Backlund kertoo.

Verkkokaupan valikoimista löytyy nykyään yli 400 eri tuotetta. Dermoshopilla on tytäryhtiöt Ruotsissa, Virossa ja Venäjällä. Dermoshopin pääkonttori sijaitsee Unescon maailmanperintöalueella Pohjanmaan Korsnäsissä, missä sijaitsee myös yhtiön uusi saippuatehdas.

Dermoshop Oy

Perustettu: 1983
Perustaja: Henry Backlund
Toimitusjohtaja: Suvi Markko
Kotipaikka: Korsnäs
Työntekijöitä: Noin 90
Liikevaihto: 25,5 miljoonaa euroa
Liiketulos: 2,6 miljoonaa euroa

Tana on konepaja ilman konepajaa

Ympäristöhuollon laitteiden ja koneiden valmistukseen erikoistunut Tana on joutunut luomaan nahkansa kolmeen kertaan viimeisen 25 vuoden aikana. Se on ollut paitsi elinehto myös avain kasvuun.

Tana ei itse valmista mitään, vaan teettää laitteet ja koneet sopimuskumppanilla. Jälleenmyyjät puolestaan vastaavat myynnistä yli 50 maahan. Liikevaihdosta yli 90 prosenttia tulee Suomen ulkopuolelta.

– Olemme konepaja ilman konepajaa. Se voi kuulostaa vähän oudolta, mutta olemme enemmän verkostoyritys. Haluamme, että arvoketjussa hyötyvät kaikki aina komponenttivalmistajasta asiakkaaseen asti. Meillä on sitä varten helkkarin hyvä tiimi, Tanan pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Kari Kangas sanoo.

Hän siirtyi palkkatöistä yrittäjäksi, kun kaveri pyysi mukaan. Tana oli tuolloin lähes konkurssikypsä yhtiö.

Uudet omistajat joutuivat tekemään järeitä pelastustoimia, kuten ulkoistamaan tiettyjä toimintoja pois omista käsistä. Lopulta koko tuotanto ulkoistettiin sopimuskumppaneille.

Nyt yritys elää uutta vaihetta, jossa digitalisaation tuomat mahdollisuudet, tiedon hallinta ja tiedolla johtaminen ovat toiminnan ytimessä.

Tana Oy

Perustettu: 1971
Pääomistaja: Kari Kangas
Toimitusjohtaja: Kari Liuska
Kotipaikka: Jyväskylä
Työntekijöitä: Noin 40
Liikevaihtoennuste (2021): 46 miljoonaa euroa
Liiketulosennuste (2021): 5,5 miljoonaa euroa

Avaa pop-up -ikkuna