YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

12.4.2018 klo 15:59
Uutinen

Kaljavarkaita naama veressä napannut kauppias odottaa nopeaa lakimuutosta

– Todella hyvä uutinen, kommentoi kauppias Marko Hoikkaniemi hallituksen päätöstä palauttaa sakon muuntorangaistus. Hoikkaniemi on napannut kiinni monta kaljavarasta ja saanut iskuja niin, että naama on ollut veressä.

K-kauppias Marko Hoikkaniemi toivoo, että lakimuutos sakon muuntorangaistuksesta tulee käsittelyyn mahdollisimman pian – ja että se menee läpi.

Hoikkaniemi on vaimonsa kanssa yrittäjänä kolmessa K-marketissa Järvenpäässä ja neljäs kauppa avataan kesäkuussa. Varsinkin junaradan lähellä olevassa kaupassa kaljavarkaat ovat ongelmana käytännössä päivittäin, varsinkin viikonloppuna.

– Meillä on valvontakameroiden kuvia, joissa nämä kaljavarkaat vain nauravat kameralle, kun tietävät, että he jäävät käytännössä ilman rangaistusta, Hoikkaniemi kertoo.

Sakon muuntorangaistus poistettiin laista vuonna 2008 ja sen jälkeen näpistysten määrä kasvoi, lähinnä juuri kaljavarkauksien.

– Toivotaan, että lakiesitys menee läpi. Ei kannata kuitenkaan vielä kovin leveästi hymyillä, onhan tämä sakon muuntorangaistuksen palauttaminen ollut esillä aiemminkin. Mutta oikeaan suuntaan ollaan menossa, Hoikkaniemi toteaa.

Seitsemän rikosta rajana?

Suomen Yrittäjät ja Kaupan liitto jättivät joulun alla oikeusministeri Antti Häkkäselle vaatimuksen, että sakon muuntorangaistus pitää palauttaa lakiin. Hallituksen kehysriihessä linjattiin nyt keskiviikkona, että sakon muuntorangaistus viedään käräjille, jos henkilö on syyllistynyt samaan rikokseen seitsemän kertaa vuoden aikana.

– Määrä voisi olla kyllä pienempi kuin tuo seitsemän kertaa – tai rajana voisi olla myös varastettujen tavaroiden rahallinen arvo. Mutta ehdottomasti nämä on vietävä käräjille, kauppias Marko Hoikkaniemi sanoo.

– Olen laittanut automaattisesti käräjäprosessiin, jos on näitä taparikollisia, jotka tekevät näpistyksiä jatkuvasti, kauppias kertoo.

Naama verillä ja lasit rikki

Hoikkaniemi tuli kauppiaaksi Järvenpäähän tammikuussa ja hän on juossut kiinni useita ”juoksukaljan” hakijoita. Yhden varkaan kanssa käsirysy oli sen verran paha, että silmälasit hajosivat ja kasvot olivat veriset ja mustelmilla. Tappouhkauksiakin hän on saanut.

Ihan viime aikoina näpistykset ovat vähentyneet uusien porttien, hyllymuutosten ja turvallisuusjärjestelyjen ansiosta. Rahaa on palanut.

Ehkäpä myös varkaita nappaavan kauppiaan maine on levinnyt juoksukaljan hakijoiden keskuudessa.

– Olen nyt ottanut vähän etäisyyttä niihin, vartijat enemmän hoitavat sitä puolta. Mutta kyllä minä vieläkin tarvittaessa otan heitä kiinni, kauppias Marko Hoikkaniemi sanoo.

Turvajärjestelyihin ja vartiointiin palaa rahaa.

Monet kaupat ovat joutuneet turvautumaan ns. turvamyyjiin eli vartijoihin, jotka toimivat myös kassoina ja vaikkapa juuri kaljahyllyjen täyttäjinä.

– Kauppojen suunnittelussa pitää kiinnittää enemmän huomiota turvallisuuteen, kauppias Hoikkaniemi sanoo.

Mitä sakon muuntorangaistus tarkoittaa?

Vaikka poliisi voi saattaa näpistykset tuomioistuimen käsiteltäviksi, näin ei useinkaan käytännössä tapahdu, vaan tutkinta päätetään tavallisesti rangaistusvaatimuksen kirjoittamiseen.

Kauppiaan on käytännössä edelleen siis itse huolehdittava siitä, että jokainen yksittäinen varkaus siirtyy tuomioistuinprosessiin. Tämä edellyttää hyvin raskasta esitutkinta- ja tuomioistuinprosessia, jonka kustannukset ylittävät monin verroin mahdolliset säästöt. Koska prosessi on kaupalle kallis ja näpistykseen syyllistynyt ei usein pysty maksamaan sakkoa, jää hän käytännössä ilman rangaistusta.

Jos sakkoa ei saada perityksi rahana, se muunnetaan vankeudeksi. Muuntorangaistuksen määrää käräjäoikeus, jonka istuntoon sakotettu on nimenomaan tätä varten haastettu. Muuntorangaistuksen pituus määräytyy niin, että kolmea maksamatta olevaa päiväsakkoa vastaa yhden päivän vankeus.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi