YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

Kalliin raaka-ainehinnan kurittama paahtimoyrittäjä toivoo kuluttajilta tapojen muutosta: ”Keittääkö kahvia viemäriin vai…”
Yrittäjä Anna Siitari näkee kahvin kallistumisessa mahdollisuuden pienemmille paahtimoille.
Kahvin hinnan kallistuminen on ollut yksi alkuvuoden puheenaiheista. Kirjalan paahtimoa isänsä ja veljensä kanssa Mikkelissä pyörittävä Anna Siitari on huomannut, että aihe kiinnostaa. Siitarien paahtimolla on oma kivijalkamyymälä ja kahvila. Siellä normaalikokoinen kuppi kahvia maksaa 2,60 euroa.
– Hintaa nostettiin edellisen kerran viime syksynä. Vähän aikaa sitten oli puhetta siitä, pitäisikö hintaa nostaa, mutta vielä emme ole tehneet peliliikkeitä, Siitari kertoo.
Raakakahvin maailmanmarkkinahinta on yli kaksinkertaistunut viimeisen vuoden aikana. Syynä on kahvisatoja heikentänyt kuivuus.

Kirjalan paahtimo käyttää etupäässä eteläamerikkalaisia kahvipapuja. Paahtimolla on käynyt tuuri, sillä se solmi vuoden pituisen toimitussopimuksen tuottajan kanssa viime vuoden syksyllä.
– Kiinnitimme kahviostot juuri ennen kuin hintojen merkittävä nousu alkoi. Pienpaahtimolle on tyypillistä, että raaka-aine ostetaan aina vuodeksi kerrallaan. Se tarkoittaa meidän kohdalla useita tuhansia kiloja, Siitari jatkaa.
Seuraava osto tehdään siis vasta ensi syksynä, jolloin ostoksen hinta voi olla selvästi kalliimpi kuin viime vuonna. Kahvin hintaan odotetaan uutta pomppua ylöspäin lähiaikoina.
”Suomalaiset ovat tottuneet keittämään paljon kahvia viemäriin.”
Anna Siitari, yrittäjä
”Pienpaahtimolle etu”
Mikkeliläisyrittäjä ei ole varsinaisesti huolissaan kahvin kallistuneesta hinnasta. Hän uskoo, että se voi olla jopa eduksi.
– Näen hintojen korotuksen etuna pienpaahtimoille. Markettikahvin kilohinta on noussut radikaalisti, joten uskon, että kuluttajalla on matalampi kynnys lähteä kokeilemaan laadukkaampia kahveja.
Siitari muistuttaa myös tavasta, josta suomalaisten pitäisi hänen mielestään päästä eroon.
– Suomalaiset ovat tottuneet keittämään paljon kahvia viemäriin. Se tarkoittaa, että keitetään pannullinen ja puolet kaadetaan pois. Nyt kun markettikahvi maksaa 8–9 euroa ja pienemmässä paketissa myytävä pienpaahtimokahvi saman verran, voi miettiä omaa ostokäyttäytymistä. Keittääkö kahvia viemäriin vai käyttäisikö koko määrän juomiseen, yrittäjä sanoo.
Kirjalan paahtimon kahvi maksaa noin yhdeksän euroa 250 gramman pussissa. Markettikahvia myydään tyypillisesti 500 gramman paketissa.
Laatueroja
Anna Siitari on pannut merkille, että suomalaiset ovat kiinnostuneempia laadukkaista kahveista. Mikkeliläispaahtimon myynti on ollut tasaisessa kasvussa. Kirjalan paahtimo tuottaa kahveja vaaleasta tummaan paahtoon.
Markettikahviin verrattuna Siitari pitää pienpaahtimoiden tuotteita yleisesti ottaen korkealaatuisempina.
– Marketeista löytyy hyviä ja vähemmän hyviä kahveja. Yleensä pienpaahtimokahvien raaka-aineet kasvavat korkeammalla vuoren rinteellä, josta ne poimitaan ja prosessoidaan käsin. Tällöin pystytään poimimaan parhaat marjat ja erottelemaan niistä roskat pois. Jos roskia jää sekaan, se vaikuttaa makuun.
Vinkkaa meille juttuaihe!

Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi