YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Raija Juvonen tuo kansainväliset hiustrendit Riihimäelle
Raija Juvonen osallistuu Valtakunnallisille yrittäjäpäiville ensimmäistä kertaa. Kuva: Pauli Reinikainen

Kampaamoyrittäjä Raija Juvonen, 70, tuo maailman hiustrendit kotikaupunkiinsa: ”Mummelitkin pyytävät, että tee joku Lontoon tukka”

Raija Juvonen tietää, mikä miesten ja naisten kampauksissa on huudossa juuri nyt. Juvonen osallistuu ensimmäistä kertaa Valtakunnallisille yrittäjäpäiville.

Riihimäkeläinen yksinyrittäjä Raija Juvonen, 70, on juuri saapunut Seinäjoelle. Hän osallistuu Valtakunnallisille yrittäjäpäiville ensimmäistä kertaa, vaikka on ollut Yrittäjien jäsen 80-luvulta saakka.

– Nytkin olisi ollut yksi kurssimatka Lontooseen, mutta valitsin yrittäjäpäivät, koska ne järjestetään Seinäjoella, Juvonen kertoo.

Kaupunkiin Juvosta veti tapahtuman lisäksi tuttu kampaaja Kata Paski, joka oli vastikään kampaamassa asiakkaiden hiuksia Juvosen yrityksen 45-vuotisjuhlassa. Yrittäjäpäivien aikana Juvonen tekee kampauksia yrittäjägaalaan osallistuville Paskin Hiussalonki KataLookissa.

Pitkään hiusalalla toiminut Juvonen ei ole aikeissa eläköityä, vaikka etsiikin parhaillaan liikkeelleen uutta yrittäjää.

– Haluaisin löytää jonkun nuoremman yrittäjän, joka ottaisi kopin asiakkaista. Teen välillä 60-tuntista työviikkoa ja tavoite olisi pitää se 30 tunnissa, yksinyrittäjä kertoo.

Hän myöntää, että on vuosien mittaan maksanut itselleen liian pientä eläkemaksua.

– Se kostautuu tässä iässä, kun eläke jää pieneksi.

“Minun vahvuuteni on ammattitaidon kehittäminen ja ylläpitäminen. Se on auttanut pitämään asiakkaista kiinni.”

Raija Juvonen, yksinyrittäjä

Jatkuvaa kouluttautumista ulkomailla

Työn mielekkyys on saanut Juvosen pysymään kampaamoalalla.

– Joka ikinen päivä ja joka ikinen asiakas on erilainen. Olen päässyt matkustelemaan työn puolesta ympäri maailmaa. En varmasti olisi päässyt niihin paikkoihin ilman tätä työtä, muun muassa Las Vegasissa, Singaporessa, Torontossa ja Wienissä kurssi- ja näytösmatkoilla käynyt yrittäjä kertoo.

Pelkästään Lontoossa Juvonen on käynyt 30 kertaa osallistumassa kampaamoalan johtaviin yrityksiin toimivan Sassoonin omassa akatemiassa.

– Siellä näkee, mikä tällä hetkellä on muodissa. Sassoonilla hiusten leikkaaminen on niin millintarkkaa työtä, että siellä pakostikin oppii ja kehittyy. Minun vahvuuteni on ammattitaidon kehittäminen ja ylläpitäminen. Se on auttanut pitämään asiakkaista kiinni.

Kurssien aikana Juvonen on päässyt leikkaamaan alan huippuammattilaisten ohjauksessa. Taitojaan hän on soveltanut liikkeessään Riihimäen keskustassa. Juvonen on erikoistunut muun muassa erilaisiin muutoskampauksiin.

– Ihan mummelitkin uskaltavat tulla ja pyytävät, että tee joku Lontoon tukka. He eivät pelkää muutosta. Toki muutosleikkauksiin pitää varata normaalia enemmän aikaa ja asiakkaan kanssa pitää aluksi neuvotella, että onko ehdottamani malli hyvä. Asiakkaan täytyy myös tietää etukäteen, paljonko työ maksaa.

Pisimmillään esimerkiksi vaativan permanentin tekeminen voi kestää neljä tuntia.

“Vanhoista elokuvista tuttu tyyli on tullut takaisin. Nyt vedetään hiuksia taaksepäin ja jätetään sivut pidemmiksi.”

Raija Juvonen, yksinyrittäjä

”Miestenkin hiuksiin voi käyttää lämpörautoja”

Juvonen tekee mielellään muutoksia myös miehille. Hänen asiakkaistaan kolmasosa on miehiä. 

– Olen kilpaillut melko paljon nimenomaan miesten leikkauksissa. Se on minun juttuni. Kun asiakas tulee liikkeeseeni, yleensä ehdotan hänelle muutosta. Harvoin miesasiakas toivoo sellaista itse. Yritän sanoa, että tällainen olisi kivempi ja että onko asiakas ajatellut muutosta. Nykyisin permanentteja tehdään paljon myös miehille.

Takavuosina muodissa ollut hiusmalli, jossa miehen hiukset ajetaan olemattoman lyhyiksi pään sivuilta, on Juvosen mukaan vaihtunut pehmeämpiin linjoihin. Nyt pinnalla on klassisempi tyyli.

– Vanhoista elokuvista tuttu tyyli on tullut takaisin. Nyt vedetään hiuksia taaksepäin ja jätetään sivut pidemmiksi.

Juvonen suosittelee miehille rakennekäsittelyä, joka tekee hiuksista paksumman tuntuiset. Hänen mielestään ohuisiin hiuksiin tulisi käyttää myös muotoilutuotteita, jotka lisäävät paksuuden tuntua.

– Miestenkin hiuksiin voi käyttää lämpörautoja, joilla taivutetaan piikkusuoria hiuksia.

Naisilla muodissa kerroksellisuus

Kansainväliset virtaukset naisten hiuksissa näkyvät Juvosen liikkeessä siten, että yhä useamman asiakkaan hiuksia kerrostetaan sivuilta pöyhkeämmiksi.

– Tyylissä ollaan menossa hieman jopa punkkariin päin. Enää ei suosita tasapitkää ja tasapaksua vaan leikataan edestä ja annetaan kasvoille valoisuutta. Samalla kirkkaimmat värit ovat jääneet taka-alalle. Osan hiuksista voi ehkä värjätä samalla värillä jos silmälaseissa on jokin vastaava väri, mutta muutoin pehmeät ja luonnolliset hiusvärit ovat nyt muodissa, Juvonen kertoo.

Pienemmän kaupungin tyyliin kuuluu yrittäjän mukaan se, että osa asiakkaista haluaa muuttaa tyyliään lähes joka käyntikerralla.

– Sitten on paljon myös niitä naisia, jotka haluavat pelata varman päälle eivätkä halua, että joku huomaa heidän käyneen kampaajalla.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen