YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Ali Jahangiri.

Kampin blisari – Koomikko Ali Jahangiri on nykyään myös kauppias

Hävikkihedelmistä tehty smoothie oli Ali Jahangirin alku kauppiasuralle. Mutta ennen kauppiaaksi ryhtymistä hän loi tunnustetun ja taloudellisesti menestyneen uran stand up -koomikkona. Mitä muutoksen tekeminen vaati?

Kesällä vuonna 2012 työtön Ali Jahangiri istui kauppakeskus Jumbon Citymarketin penkillä. Hän oli vastavalmistunut kauppatieteiden maisteri ja saanut potkut projektipäällikön tehtävistä Trainer’s Houselta.

Penkillä istuessaan hän tajusi, ettei hänellä olisi rahaa sen kuun laskujen maksuun. Samalla hän seurasi, miten kaupan työntekijä kärräsi hedelmä- ja vihannesosastolta rullakolla hedelmiä pois. Niiden täytyi olla hävikkiä.

Siltä istumalta Ali otti yhteyttä kauppias Matti Himbergiin. Ali esitteli ideansa: voisiko hävikkihedelmistä tehdä smoothieta? Himberg antoi Alille kuukauden aikaa näyttää, tekisikö sillä rahaa.

Alin tilillä oli 60 euroa. Hän marssi ostamaan sillä tehosekoittimen ja ryhtyi toimiin. Ensimmäisen päivän aikana hän myi kahdeksan smoothieta, seuraavana 16. Ehkä näillä pystyy maksamaan osan laskuista, Ali mietti. Myymäläpäällikkö Janne Johansson opasti, miten tuotteet kannattaa hinnoitella ja laittaa esille. Loppuviikon aikana smoothieita meni 170. Kotikäyttöön tarkoitettu tehosekoitin ei kestänyt moista määrää ja hajosi. Ali sai liikkeestä uuden vanhan tilalle. Koneita ehti mennä rikki kuusi, kunnes elektroniikkaliikkeen myyjä sattui Citymarketiin ja tajusi, mihin Ali laitetta käytti. Oli ostettava ammattikäyttöön tarkoitettu 5 000 euron laite, joka suostui pidempiaikaiseen yhteistyöhön.

Alin idea toimi niin hyvin, että kauppias Himberg harmitteli, ettei ollut itse keksinyt sitä aiemmin. Ali ja hänen isänsä pyörittivät smoothiekojua seuraavat viisi vuotta. Hävikkihedelmiä onnistuttiin hyödyntämään niin paljon, että se näkyi kaupan biojätelaskuissa. Kauppias oli vaikuttunut Alista ja kannusti tätä hakemaan Keskon kauppiaskouluun. Mutta samalla koomikon ura oli alkanut ottaa tuulta alleen niin, että Ali ei kokenut sitä vielä silloin ajankohtaiseksi, vaikka kiinnostus kaupan alaan oli herännyt.

Alilla oli asuntolaina maksettavana ja vaimo raskaana. Mutta hänellä oli myös vuoden menojen edestä säästöjä. Hän teki vaimonsa kanssa sopimuksen, että hän panostaa sen ajan täysillä stand upiin ja katsoo, kuinka käy. Vaikka kyllä hän siinä sivussa hustlasi muutakin, kuten yritti luoda Suomesta käsin ensimmäistä nettiautoportaalia Lähi-idän alueelle. Isommat toimijat kuitenkin söivät markkinan.

Onneksi stand up löi leiville. Ali opittiin tuntemaan koomikkona, joka tekee stand upia erityisesti maahanmuuttajien kohtaamista ennakkoluuloista. Hänestä tuli vuonna 2016 ensimmäinen Kulttuurirahaston Uudenmaanrahaston palkitsema koomikko. Menestyksestä huolimatta Ali on kokenut stand upin rakkaana harrastuksena, ei työnä. Se pilaisi Alin mielestä koko homman.

– Tosin viime vuosina se on ollut erittäin tuottoisa harrastus. Olen ostanut rahoilla elämäni unelma-autot ja omakotitalon, Ali kertoo.

Joitakin vuosia sitten Ali ymmärsi, että ei halua 60-vuotiaana tehdä stand upia vain, koska on pakko. Miten sitten varmistaa se?

Oli aika hakea kauppiaskouluun. Otollisempaa hetkeä ei varmaan tulisi, sillä koronapandemia oli alkanut juuri riehua, ja Alin keikkakalenteri tyhjentynyt. Ali täytti hakupaperit, kävi läpi yhdeksän haastattelua, psykologiset testit ja pääsi läpi. Hän aloitti ensimmäisen kauppiasharjoittelunsa huhtikuussa vuonna 2021 Konalan K-supermarketissa.

Ali Jahangiri.
Alin mielestä yrittäjänä oleminen on parhaimmillaan sitä, että voi muuttaa suuntaa milloin vain.

Pelko ei ole este muutokselle

Potkut Trainer’s Houselta on ollut Alin työuran isoin yksittäinen epäonnistuminen. Se oli kolaus nuoren miehen egolle. Mutta projektipäällikön tehtävissä olisi Alin sanojen mukaan tarvittu enemmän osaamista, vähemmän esiintymistaitoa. Yhtiön perustaja ja silloinen toimitusjohtaja Jari Sarasvuo sanoi Alin lähtiessä ikimuistoiset sanat: “Sinulle käy hyvin, älä pelkää.”

Suurin onnistuminen työuralla onkin se, että hän uskalsi toteuttaa itseään. Taloudellinen menestyminen on vain seurausta siitä, ei itseisarvo. Merkityksellisempää on se, miten erilaiset lähtökohdat Ali on voinut tarjota lapsilleen. Hän on tullut perheineen pakolaisena Suomeen Teheranista, Iranista vuonna 1991.

– Olemme nousseet pikkuveljeni Erfan kanssa köyhistä, olemattomista lähtökohdista ja tehneet luokkahypyn, Ali kertoo.

Erfan on lääkäri ja tekee myös stand upia. Ali soitti tälle innoissaan, kun oli ostamassa polkupyörää pojalleen. Poika saisi valita minkä tahansa pyörän. Veljesten lapsuudessa sellainen ei ollut koskaan mahdollista. Parasta pyöräostoksilla oli kuitenkin se, että poika oli oppinut valitsemaan itselleen sopivimman, ei kalleinta. Tilanne sai molemmat veljet itkemään.

– Tajusimme, että olemme päässeet elämässä tilanteeseen, jossa raha ei ole murehdittava asia.

Ali on huomannut, että moni alanvaihdosta haaveileva ei tee asian eteen mitään. Hän uskoo, että syynä on pelko. Muutos koomikosta kauppiaaksi on vaatinut Alilta omien pelkojen kohtaamista.

– Pelkäämme, että kannattaako muutos vai menetämmekö kaiken ja että milloin sille on hyvä hetki. Mutta muutokselle ei ole koskaan hyvää hetkeä. Jos tietää sydämessään, että haluaa jotain muuta, sitä kohti kannattaa mennä.

Monilla on käsitys, että muutos tapahtuu kerralla. Mutta todellisuus on toinen. Ohjaksissa kun on se sama vanha Ali, joka on valitettavan hidas muuttumaan. Onkin tärkeää olla armollinen. Antaa itselleen tilaa ja aikaa. Muutos ei myöskään pelota niin paljon, jos aidosti tietää, kuka on, mihin pystyy ja mihin ei.

Alille yrittäjyydessä tärkeintä on itsensä toteuttaminen ja siinäkin saattaa tottua johonkin tiettyyn tasoon, jolloin muutos tuntuu turhan työläältä.

– Jos et ole valmis muuttamaan asioita, et voi ikinä päästä siihen pisteeseen, missä voit toteuttaa itseäsi tasolla, mihin kukaan muu ei uskalla. Tiger Woods muutti svinginsä uransa huipulla. Mikä on siis sinun tekosyysi? Ali kysyy.

Ali Jahangiri.
“Jos tietää sydämessään, että haluaa jotain muuta, sitä kohti kannattaa mennä”, Ali kannustaa.

Blisarin arki

Ali aloitti kauppiaana tämän vuoden huhtikuussa Kampin Autotalossa sijaitsevassa K-Market BiiliTalossa, jonka nimen hän itse päätti. Arki on työntäyteistä, sillä hänellä on työsarkanaan tällä hetkellä kauppa, kiertue ja kuntosali.

– Koko ajan on joku asia, mitä minun pitäisi tehdä tai mitä olen unohtanut tehdä, Ali kertoo.

Alilla on nyt vähemmän vapaa-aikaa, mikä tarkoittaa, että jostain on pitänyt luopua. Alille se on ollut päämäärätön hengailu. Arki on nyt suunnitelmallisempaa ja tarkemmin priorisoitua.

Tänään kauppiaan aamu on alkanut tavalliseen tapaan aamukuudelta. Alilla ja hänen vaimollaan on kolme lasta, jotka Ali on vienyt päiväkotiin ja kouluun. Kahdeksalta hän oli kaupalla. Haastattelun lomassa hän täyttää ruiskinkkusämpylöitä. Seuraavaksi hän aikoo katsoa, ovatko työvuorot kunnossa, millaiset olivat edellisen päivän myynnit ja kuinka ne suhteutuvat budjettiin.

Ali kokee, että kaupan työntekijät ovat ne, jotka luovat paikan sielun. Kauppiaana olo onkin suurimmaksi osaksi ihmisten johtamista. Se ei ole Alille luontaista, joten sitä hän toivoo oppivansa.

– Kamppailen eniten sen kanssa, että opinko.

Kauppiaana Ali haluaa toteuttaa omia arvojaan ja erottautua omalla persoonallaan.

– Huumori on iso osa hommaa. Olen tehnyt sillä mainetta ja haluan, että se näkyy kaupassa.

Mutta se ei voi näkyä niin, että Ali kiertää ympäri kauppaa heittämässä vitsejä asiakkailleen. Siispä BiiliTalo hyödyntää Stadin slangia. Se näkyy esimerkiksi kaupan omien tuotteiden nimissä. Kahvi on tsufe, iso kahvi bulsa tsufe. Ali ei ole kauppias, vaan blisari. Ja edelleen blisari seuraa tarkasti hävikkiä, vaikkei enää smoothieita teekään.

Ali Jahangiri.

Ali Jahangiri

KUKA Ali Jahangiri, 42, on tuore K-kauppias ja tunnettu stand up -koomikko. Hän on myös pienosakkaana kuntosalilla. Ali on tehnyt pitkän uran koomikkona ja saanut siitä tunnustusta, kun Kulttuurirahaston Uudenmaanrahasto palkitsi hänet vuonna 2016. Hän on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri.

YRITYS Alintatalo Oy, perustettu vuonna 2023, A.L.I Arctic Laughs International Oy, perustettu vuonna 2010, osakkaana myös TFW Puukko Oy:ssä vuodesta 2020

MITÄ SEURAAVAKSI ”Toivon, että oppisin nopeammin löytämään ympärilleni ihmisiä, joiden kanssa voisin toteuttaa ennennäkemättömiä asioita uusilla toimialoilla. En usko, että se tulee olemaan helppoa.”

TEKSTI Inka Ikonen
KUVAT Johanna Erjonsalo