YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Kansanedustajat ja Pirkanmaan liiton koulutusryhmä kohtasivat kesän korvalla
Pirkanmaa kasvaa vauhdilla – mutta ei ilman, että koulutuksen resurssit ja työvoiman saatavuus ovat riittävällä tasolla. Kilpailu näistä kiristyy koko ajan. Siksi maakunnan eri toimijoiden on tehtävä entistä tiiviimpää yhteistyötä ja ajettava yhdessä oman alueensa etua.
Pirkanmaan koulutusryhmän ja kansanedustajien yhteinen keskustelutilaisuus järjestettiin kesäkuussa Tampereen seudun ammattiopiston (Tredu) Santalahden toimipisteessä. Tilaisuudessa maakunnan ammatillisen koulutuksen järjestäjät, Tampereen ammattikorkeakoulun ja Tampereen yliopiston edustajat sekä osaamisen ennakointiin ja edunvalvontaan koottu Pirkanmaan koulutusryhmä evästivät ajankohtaisilla viesteillään kansanedustajia ja vastasivat kansanedustajien kysymyksiin. Tilaisuudessa esitettiin myös toiveita hallitusohjelmaan.
Toisen asteen koulutuksen on pysyttävä Pirkanmaan kasvussa ja kehityksessä mukana. Koulutuksen resursseja tarvitaan sinne, missä nuoriakin on. Toisen asteen koulutuksen rahoitusta tulisi uudistaa todelliseen tarpeeseen jälkijättöisen rahoitusmallin sijaan.
Tekemistä riittää
Laadukas koulutus on Pirkanmaan ja koko Suomen menestyksen takuu. Työvoiman saatavuutta varmistetaan koulutuksen rahoituksen vahvistamisella, ja tulevaisuuden pienenevien ikäluokkien olosuhteissa myös esimerkiksi kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden määrää lisäämällä. Koulutus- ja työperäistä maahanmuuttoa onkin vauhditettava ja sujuvoitettava, jotta kestävyysvajeen syveneminen saadaan pysäytettyä. Esimerkiksi ulkomaalaisten korkeakouluopiskelijoiden oleskelulupaprosessia tulisi nopeuttaa, jotta opiskelijat jäisivät Suomeen töihin entistä enemmän. Työperäisen maahanmuuton ratkaisut tarvitsevat myös kuntien ja valtion rahoitusta sekä entistä parempaa muun perheen työhön ja koulutukseen liittyvien tarpeiden huomioimista.
Yliopistojen ohjaukseen ja perusrahoitukseen toivotaan pitkäjänteisyyttä, ja samaa toivovat myös muut koulutuksenjärjestäjät. Perusrahoituksen vahvistamisen lisäksi tutkimus-, kehittämis- ja innovaatio (TKI) -rahoitusta olisi syytä ohjata työelämän kehittämiseen.
Tulevaisuudessa yhä useampi työllistää itse itsensä ja toimii yrittäjänä. Yrittäjyys ja yritteliäät nuoret luovat Pirkanmaalle mahdollisuuksia ja toivoa. Tilaisuudessa kuultiinkin myös oppilaitoksille tarjolla olevista Nuori Yrittäjyys ry:n yrittäjyys-, talous- ja työelämätaitoja kasvattavista ohjelmista.
Tekstin on kirjoittanut Maria Virtanen, Pirkanmaan Yrittäjien elinkeinoasioiden päällikkö ja Pirkanmaan liiton koulutusryhmän jäsen. Kuvat: Päivi Eskelinen ja Maria Virtanen
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 16.8.2022