YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

25.2.2021 klo 11:33
Uutinen

Kanta-Hämeen yrityksistä kolmannes myyntiin viiden vuoden kuluessa

Yli 2600 yritystä suunnittelee omistajanvaihdosta Kanta-Hämeessä seuraavan viiden vuoden kuluessa. Se on merkittävä asia, mikä pitäisi kunnissa tunnistaa elinvoimatavoitteissa.

Tuoreen Pk-yritysbarometrin mukaan omistajanvaihdosta seuraavan viiden vuoden kuluessa suunnittelee 33 prosenttia Kanta-Hämeen pk-yrityksistä. Näistä yrityksistä noin puolet suunnittelee yrityskauppaa jo kahden vuoden kuluessa.

Kanta-Hämeessä rahoitusta harkitsevista yrityksistä 20 prosenttia kertoo syyksi yrityskauppojen tai omistajajärjestelyjen rahoituksen. Valtakunnallista keskiarvoa (8 prosenttia) korkeampi lukema kertoo aktiivisuuden kohoamisesta seudullamme. Yrityskauppojen määrä Kanta-Hämeessä on perinteisesti ollut suhteellisesti matalampi kuin valtakunnassa keskimäärin. Yritysmarkkinoilla on siis kehittymisvaraa, mikä on kirjattu myös Kanta-Hämeen korona exit -selviytymissuunnitelmaan.

Kuntien ja seudullisten yrityspalvelutoimijoiden tulisi tunnistaa alueensa yrityksistä ne, jotka todennäköisesti ovat omistajanvaihdoksen edessä. Yksikin menetetty työpaikka heikentää kunnan elinvoimaa.

Oman alueen palvelut suosittuja

Omistajanvaihdos vaatii paljon työtä ja tietoa, joten siihen kannattaa paneutua huolellisesti. Yrittäjä voi saada apua jatkajan löytämiseen, yrityksen hinnan määrittämiseen ja yrityskauppaan monelta taholta, niin yksityisiltä kuin julkisilta toimijoilta. Julkisia palveluja tarjoavat muun muassa ELY-keskus, Uusyrityskeskus ja kuntien elinkeinoyhtiöt.

Oman alueen maksuttomat omistajanvaihdospalvelut ovat yrittäjille houkuttelevin vaihtoehto. Myös tilitoimistojen puoleen käännytään useasti.

Yrityskauppoihin erikoistuneita valtakunnallisia kaupallisia palveluntarjoajia löytyy useita. Osa toimii kauppapaikkana, osa henkilökohtaisemmin välittäjänä ja osa neuvonantajan roolissa.

Kunnissa pitää puhua omistajanvaihdoksista

Erityisesti maakuntakeskusten ulkopuoliset alueet ovat haasteellisia elinkeinorakenteen ja työpaikkojen säilymisen näkökulmasta. Markkina ei hoida kaikkea tai hoitaa sen tavalla, joka johtaa yritysmäärän laskuun. Erityisesti yksin-, mikro- ja pienyrittäjiä tulee herätellä yritystensä omistajanvaihdoksiin uusille yrittäjille ja sukupolville.

Rahoitus ratkaisee

Harva tekee yritys- tai osakaskauppoja suoraan takataskusta. Rahoitusta ja siihen vaadittavia vakuuksia tarvitaan lähes aina. Siksi omistajanvaihdosta ja yrityskauppaa suunnittelevan kannattaa olla yhteydessä rahoittajaan jo suunnitelmien alkuvaiheessa. Tarpeet ja ratkaisut ovat kuitenkin aina yksilöllisiä. Yksityiset ja julkiset rahoittajat voivat toimia myös yhteistyössä, kuten esimerkiksi Finnveran rooli takaajana pankista haetussa rahoituksessa.

Valmiin ostaminen hyvä tapa aloittaa

Uuden perustamisen vaihtoehtona olemassa olevan yrityksen jatkaminen voi monesti olla parempi vaihtoehto kaikille osapuolille. Silloin on mahdollisuus hankkia valmis konsepti ja toimiva yritys, missä asiakkaat, brändi ja maine on kasvatettu lapsenkengistä aikuiseen kokoon.

Omistajanvaihdos ja yrityskauppa saattaa olla pitkähkö, useita kuukausia kestävä prosessi. Mitä enemmän ”liikkuvia osia” vaihdokseen liittyy, sitä enemmän aikaa tulee varata neuvotteluihin ja päätöksentekoon. Tervakoskelaisen Minna Männistön Hämeen Koti- ja siivouspalvelu starttasi sekä yrityksen perustamisen että liiketoimintakaupan kautta kesällä 2020.

– Onnekseni koko prosessi meni läpi todella nopeasti, niin perustamisen kuin yrityskauppatoimien osalta. Noin kuukaudessa asiat saatiin hoidettua, kuvailee Minna Männistö.

Männistö sai kipinän toimintaansa Yrityspörssin kautta, ilmoituksen viimeisenä julkaisupäivänä. Aluksi kauppa-asiaa hoidettiin välittäjän kautta, sillä edellinen omistaja oli jäämässä eläkkeelle ja halusi vaikuttaa siihen, minkälainen henkilö yritystoimintaa tulee jatkamaan.

– Tutustuttamme kävimme kohteissa ja tapasimme asiakkaita. Yhteinen sävel näytti löytyvän. Omistaja kertoi haikailleensa, että ”voi voi, kun löytyisi isä, joka ostaa tyttärelleen yrityksen”. Minä tarjosin hänelle oman veljen rohkaisemaa siskoa ja kaupat syntyivät, naurahtaa Männistö.

Suomen Yrittäjät, työ- ja elinkeinoministeriö ja Finnvera selvittivät yritysten omistajanvaihdosaikeita Pk-yritysbarometrissa, johon Kanta-Hämeessä vastasi yhteensä 245 yrittäjää.

Lisätietoja

Pk-yritysbarometri Kanta-Häme

15 toimenpidettä omistajanvaihdosten vauhdittamiseksi

Avaa pop-up -ikkuna