YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Kari noudatti pankinjohtajan neuvoa ja vei yrityksensä konkurssiin – Tuore tutkimus paljastaa, että harva pelkää konkurssiuhkaa
Tuore tutkimus kertoo, että valtaosa yrittäjistä on huolestuttavan stressaantuneita, vaikka harva on huolissaan konkurssin uhasta. Kari Oksanen kertoo oman tarinansa Yrittäjän podcastissa.
Työeläkeyhtiö Elon ja Suomen Yrittäjien tutkimus paljastaa, että vain harva yrittäjän on huolissaan konkurssiuhasta, vaikka koronapandemia on heikentänyt yritysten myyntiä ja kannattavuutta.
Tuloksista selviää kuitenkin, että moni yrittäjä arvioi työkykynsä olevan huolestuttavalla tasolla ja suuri osa yrittäjistä kokee pitkittynyttä ja haitallista stressiä.
Menesty yrittäjänä -kyselytutkimuksessa selvitettiin yrittäjien muutoskyvykkyyttä ja menestykseen vaikuttavia tekijöitä sekä yrittäjien jaksamisen ja työkyvyn tilaa. Tutkimuksessa tarkasteltiin myös, mitkä tekijät auttoivat yrittäjiä selviämään koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa.
Korona vaikuttanut yli puoleen yrityksistä
Kyselyyn vastanneista yrityksistä puolet arvioi myynnin heikkenevän edelliseen tilikauteen verrattuna ja lähes puolet (47 prosenttia) uskoo kannattavuuden heikkenevän edelliseen tilikauteen verrattuna.
Tuloksesta huolimatta 72 prosenttia yrittäjistä ei pidä konkurssia merkittävänä uhkana. Vain harva yrittäjä (neljä prosenttia) pitää konkurssin uhkaa yritykselleen erittäin merkittävänä.
– Odotimme yrittäjiltä huomattavasti synkempiä tunnelmia, sillä viimeinen vuosi on ollut useilla toimialoilla todella rankka. Tulokset kuitenkin osoittavat, että yrittäjät ovat kyenneet reagoimaan äkisti eteen tulleeseen tilanteeseen erinomaisesti. Samalla on syytä huomioida, että joidenkin yrittäjien arvio yrityksen maksukyvystä saattaa olla todellisuutta positiivisempi erilaisten maksujärjestelyjen ja taloudellisten tukien vuoksi, Elon työkykyjohtamisen kehittämispäällikkö Katja Ekman sanoo.
Suomen Yrittäjät on laatinut maksutoman tietopaketin, jossa käydään läpi yrityksen konkurssiin liittyviä asioita. Tietopaketti antaa perustiedot konkurssista ja korona-ajan erityispiirteistä sekä velkojalle että velalliselle. Lataa tietopaketti täältä.
Valtaosa stressaantuneita
Tulosten perusteella joka kolmannen yrittäjän työkyky on huolestuttavalla tasolla. Valtaosa yrittäjistä on tulosten valossa erittäin stressaantuneita. Vastaajista 34 prosenttia kertoo, että heidän työkykynsä on alentunut.
Elo on seurannut yrittäjien työkyvyn kehitystä vuodesta 2014. Jokaisella mittauskerralla yrittäjien omat arviot työkyvystä ovat olleet aikaisempaa huolestuttavammalla tasolla.
– Vuonna 2014 työkyky oli asteikoilla 0–10 keskimäärin 8,4, kun taas tällä mittauskerralla se oli 7,6. Yrittäjän näkökulmasta olennaista on huolehtia omasta työkyvystä tekemällä niitä asioita, joista saa virtaa ja voimaa. Työkykyinen yrittäjä panostaa myös henkilöstönsä hyvinvointiin, jolloin positiivinen kierre toimii. Lisäksi on tärkeää huolehtia palautumisesta huolehtimalla esimerkiksi vapaa-ajan ja levon riittävyydestä, Ekman jatkaa.
Yrittäjien stressitasot ovat niin ikään hälyttävissä lukemissa. Vastaajista 40 prosenttia kokee pitkittynyttä ja haitallista stressiä melko tai erittäin paljon.
– Tuloksissa koetun stressin määrä oli vahvasti yhteydessä sekä työkykyarvioon että työn imuun. Työn imu suojaa stressiltä ja varjelee työkykyä. Erinomaista työkykyä raportoinneista vain 20 prosenttia kertoi kokevansa melko tai erittäin paljon stressiä. Sitä vastoin heikosta työkyvystä kärsivistä 77 prosenttia raportoi kokevansa melko tai erittäin paljon stressiä.
Suurin osa innostuu työstään päivittäin
Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen nostaa tutkimuksesta esille tiedon, joka antaa uskoa yrittäjien jaksamiseen myös vaikeina aikoina.
– Yrittäjät ovat erittäin sitoutuneita, innostuneita ja inspiroituneita yrityskoosta riippumatta. Likimain 80 prosenttia yrittäjistä innostuu työstä päivittäin tai muutaman kerran viikossa ja likimain puolet yrittäjistä inspiroituu työstään päivittäin. Tämä on positiivista, sillä tämä takaa myös kyvyn päästä vaikeista ajoista yli. Kokonaisuudessaan yrittäjät ovat varsin tyytyväisiä uravalintaansa, Kuismanen sanoo.
Hieman yli puolet (58 prosenttia) yrittäjistä piti taloudellisten puskurien kuten kassavarannon hyödyntämistä merkittävänä korona-ajan selviämistä helpottavana tekijänä.
– Näyttää siltä, että yrityskoon kasvaessa mahdollisuudet selvitä koronakriisistä esimerkiksi kannattavuudella ja myynnillä mitattaessa paranevat. Tähän lienee monia syitä, mutta tutkimuksessa havaitaan, että yrityskoon kasvaessa työtä on ollut mahdollista organisoida uudella tavalla selvästi enemmän kuin esimerkiksi aivan pienimpien työnantajayritysten kohdalla, puhumattakaan yksinyrittäjistä, Kuismanen sanoo.
Myös digitalisaation ja uusien teknologioiden hyödyntäminen on yleisempää yrityskoon kasvaessa.
– Sekä jaksamisen että taloudellisen selviytymisen näkökulmasta on erityisen tärkeää panostaa yksinyrittäjiin ja pieniin työnantajayrityksiin, sillä niiden merkitys yhteiskunnalle on kuitenkin kokoaan suurempi, Kuismanen sanoo.
Yrittäjän podcast: Kuuntele Karin tarina
Yrittäjän podcastin uusimmassa jaksossa puhutaan konkurssista ja siitä selviämisestä. Lohjalainen yrittäjä Kari Oksanen koki konkurssin vuonna 2015.
– Tuntui siltä, että yritykselle meni kohtuullisen hyvin. Olin siihen aikaan ollut yrittäjänä melkein 18 vuotta. Tavallaan sokaistuin sen hetkiseen tilanteeseen ja henkilöstökulut pääsivät liian korkeiksi.
Asiakkaita ja töitä riitti, mutta tehtyjen töiden kate ei ollut riittävä. Oksasen yritys toimi markkinoinnin ja julkaisutoiminnan alalla.
– Kun kyseessä oli ensimmäinen yritys ja tuli eteen päätös, jatkaako toimintaa vai laittaako yrityksen nurin, tilanne oli haastava.
Käännekohta oli paikallisen pankinjohtajan tapaaminen.
– Säästöpankissa oli pankinjohtajana vanhempi mies, joka sanoi suoraan, että anna mennä konkurssiin ja maksa velat itse. Hän vakuutti, että varmasti töitä on konkurssin jälkeenkin, kun kyse ei ole oman ammattitaidon puutteesta.
Oksanen päätti noudattaa ohjetta, mikä osoittautui oikeaksi valinnaksi.
– Oli parempi aloittaa alusta. Suurin ongelma oli se, että melkein 18 vuoden elämäntyö piti ajaa alas. Henkilökohtainen sidos yritystoimintaan aiheutti päänvaivaa. Ilman pankinjohtajan neuvoa olisin todennäköisesti ottanut yritykselle lisää lainaa.
Nykyisin Oksanen on mukana kolmessa yrityksessä. Hän myöntää, että konkurssi on muuttanut suhtautumista työntekoon.
– Konkurssin jälkeen päätin pian, että kyllä tästä yrittäjänä jatketaan. Ehkä suurin muutos on ollut asenne yrittämiseen siinä mielessä että työ ei ole tärkeintä elämässä. Sen konkurssi opetti.
Kuuntele Oksasen haastattelu Yrittäjän podcastin jaksosta Supla-palvelussa ja Spotifyssa!
Kuva: Kari Oksasen albumi
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi