YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Pixhill
8.8.2023 klo 06:11
Uutinen

Kärsikö yrityksesi Brexitistä? – Rahoitustuki haussa elokuun loppuun saakka

Yritykset voivat hakea avustusta korvaavaan toimintaan, jolla paikataan Britannian EU-eron aiheuttamia haittoja.

Rahoitushaun tavoitteena on tukea yrityksiä, joihin Iso-Britannian ja Pohjois-Irlannin Euroopan unionista eroaminen eli Brexit on vaikuttanut haitallisesti aikavälillä 1.1.2020-31.8.2023, kertovat ELY-keskukset tiedotteessaan. Brexit-mukautusvaraus on EU:n rahoitusväline, jolla tuetaan Iso-Britannian ja Pohjois-Irlannin EU:sta eroamisesta aiheutuneita haitallisia taloudellisia ja muita vaikutuksia.

ELY-keskukset myöntävät yrityksen kehittämisavustusta Brexit-mukautusvarauksen varoista.

Yrityksen kehittämisavustus on harkinnanvarainen valtionavustus. Rahoitusta voidaan myöntää pk-yrityksille kehittämistoimenpiteisiin enintään 50 prosenttia hyväksyttävistä kustannuksista ja investointeihin yrityksen koosta ja sijainnista riippuen 10–40 prosenttia hyväksyttävistä kustannuksista.

– Jokaisen Britanniaan kauppaa käyvän kannattaa vielä kerran tarkistaa se, miten brexit on vaikuttanut omaan yritykseen. Jos esimerkiksi liikevaihto on laskenut, vienti tai tuonti vähentynyt tai on alihankkijana menettänyt tilauksia brexitin seurauksena, tulee viimeistään nyt aktivoitua ja avustusta korvaavan toiminnan kehittämiseen, sanoo Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen.

Mihin tukea voi hakea?

Brexitistä aiheutuneita haitallisia vaikutuksia voivat olla esimerkiksi liikevaihdon lasku, irtisanomiset, toimintojen alasajo tai viennin tai tuonnin vähentyminen. Avustusta voi hakea myös toimitusketjussa oleva alihankkijayritys, jolla ei itsellä ole suoraa vientiä tai tuontia, mutta jolle on aiheutunut edellä mainittuja haitallisia vaikutuksia.

Rahoitus on harkinnanvaraista, ja rahoituksen piiriin hyväksyttävät toimenpiteet arvioidaan aina hankekohtaisesti. Rahoitusta voidaan myöntää esimerkiksi uusien korvaavien vientimaiden kartoitukseen ja vientitoiminnan käynnistämiseen, osallistumiseen kansainvälisille messuille, uusien tuotteiden ja palveluiden sopeutukseen Iso-Britannian ja Pohjois-Irlannin markkinoille tai muille markkinoille sekä muihin yrityksen kasvua lisääviin investointi- ja kehittämistoimenpiteisiin.

Rahoitettavaan hankkeeseen sisältyvät aineelliset investoinnit ovat ”ei merkittävää haittaa -periaatteen” (do not significant harm) mukaisia eli rahoitettavat investointihankkeet eivät saa aiheuttaa haittaa ympäristötavoitteille. Näitä tavoitteita ovat ilmastonmuutoksen hillintä, ilmastonmuutokseen sopeutuminen, vesivarojen ja merten luonnonvarojen kestävä käyttö ja suojelu, siirtyminen kiertotalouteen, ympäristön pilaantumisen ehkäiseminen ja vähentäminen sekä biologisen monimuotoisuuden ja ekosysteemien suojelu ja ennallistaminen.

Näin haet rahoitusta

Rahoitusta on haettavana yhteensä yhdeksän miljoonaa euroa. Avustusta on haettava elokuun loppuun mennessä.

Ennen avustushakemuksen jättämistä on suositeltavaa hankkeen rahoitusmahdollisuuksien ja rahoituslähteen selvittämiseksi olla yhteydessä ELY-keskusten rahoitusneuvontaan (puh. 0295 024 800 tai sähköposti pkrahoitusneuvonta(at)ely-keskus.fi)

Avustusta haetaan ennen hankkeen aloittamista hankkeen toteutuskunnan mukaisesta ELY-keskuksesta sähköisesti aluehallinnon asiointipalvelussa.

Rahoituksen hakeminen aluehallinnon asiointipalvelun kautta edellyttää asiointipalveluun tunnistautumista henkilökohtaisella pankkitunnuksella tai mobiilivarmenteella.

Rahoituksen hakemiseen henkilö tarvitsee oikeuden asioida yrityksen puolesta yksin. Toinen vaihtoehto on, että yritys on valtuuttanut henkilön asioimaan puolestaan tässä nimenomaisessa asiointityypissä. Erilliset valtuutukset hoidetaan Suomi.fi-valtuudet -palvelussa ja tässä asiointityypissä tarvittava valtuutus on nimeltään ”Yritysrahoituksen hakeminen”.

ELY-keskus maksaa avustuksen toteutuneiden kustannusten perusteella viimeistään joulukuun lopussa. Määräaika avustuksen maksuun hakemiselle asetetaan erikseen kussakin avustuspäätöksessä. Tämän takia suosituksena on, että rahoitettavat hankkeet toteutetaan ja haetaan maksuun viimeistään 31. lokakuuta.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus
Avaa pop-up -ikkuna