YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

18.3.2020 klo 09:00
Uutinen

Käsihuuhdetta valmistavan Kemvitin yrittäjä tekee yövuoron ja laittaa aamulla kravatin kaulaan – kiireessä hyvä henki kantaa

Käsihuuhdetta valmistava Kemvit on varautunut epidemiaan siitä lähtien, kun uutiset Kiinasta alkoivat alkuvuodesta tulla. Silti kysyntäpiikki oli 13 henkeä työllistävälle yritykselle raju.

Pesu- ja desinfiointiaineita valmistavan Kemvitin toimitusjohtaja Juuso Viherlaakso vastaa soittopyyntön iltapäivällä neljän tietämissä ennen yöpuulle painumistaan. Toimitusjohtaja tekee yövuoron linjastolla yhden työntekijän kanssa.

– Aamulla laitan kravatin kaulaan ja palaan asiakastyöhön, Viherlaakso nauraa.

Pohjanmaalla 13 henkeä työllistävä yritys on ollut kovassa pyörityksessä, kun koronavirus on saanut ihmiset hamstraamaan käsihuuhdetta, eli kansankielellä käsidesiä.

Kemvitin suorat asiakkaat ovat suuria suomalaisia yrityksiä sekä kaksi kansainvälistä jättiä Ruotsista ja Norjasta.

Puhelin soi taukoamatta, eikä Viherlaakso uskalla luvata varmaksi, milloin asiakas saa ja saako tilaamaansa määrää käsihuuhdetta. Sitä lähtee tehtaalta rekkalastillinen viikossa.

– En voi sanoa, että ’sinä saat sinun lavasi varmuudella ensi perjantaina’. Jono on pitkä, ja tässä joutuu sortteeraamaan, kuka saa ja kuinka paljon. Iso yritys voi hamstrata ja varata aivan turhaan varastoon. Vähän tässä joutuu kontrolloimaan hommaa, Viherlaakso kertoo.

Kauppalehti kertoi jutussaan , että kysyntäpiikki kasvattaisi Kemvitin kolmen miljoonan euron liikevaihtoa noin 20 prosentilla tänä vuonna. Enää Viherlaakso ei ole siitä varma.

– Tämä näyttää siltä, että tehdään myyntiä ja tulosta, mutta samalla kun käsihuuhdetta menee, ravintolat eivät tarvitse esimerkiksi konetiskiainetta, jos ne joutuvat laittamaan ovet kiinni. Eli myyntiä menetetään toisaalla. Tämä on voi olla nollasummapeliä, Viherlaakso sanoo.

Raju muutos vuorokaudessa

Yövuorossa on aikaa ajatella. Viherlaakso on miettinyt muun muassa sitä, onko onnistunut valmentamaan omaa joukkuettaan, eli työntekijöitään, tätä tilannetta varten.

– En usko. Se muutos oli niin raju, ja se tapahtui vuorokaudessa. Puheluita ja tilauksia tuli aivan tauotta. Työturvallisuuspäällikkökin soitti ja kysyi, miten meillä menee. Olemme käyneet läpi ohjeistuksen aineista, niiden kontaktiajoista ja millä pyyhkeellä pyyhitään.

– Linjan pitää pyöriä koko ajan ja kaikkia tarveaineita pitää olla saatavilla, Viherlaakso kertaa.

Varautuminen alkoi kuitenkin hyvissä ajoin. Kun uutiset Kiinassa leviävästä viruksesta alkoivat alkuvuodesta tulla, Viherlaaksolle tuli kutina, että jotain saattaa olla tulossa.

Tuli kriisi, jollaista joidenkin arvioiden mukaan ei olla sotien jälkeen koettu.

– Olen ollut tällä alalla parisenkymmentä vuotta. 10 vuotta sitten oli lintuinfluenssa ja siitä kokemuksesta tunne tuli, Viherlaakso kertoo.

Kohti tuntematonta

Viherlaakso on toiminut pesuainealalla 20 vuotta, joista viimeiset viisi vuotta yrittäjänä. Hän on yksi kolmesta osakkaasta, mutta heistä ainoa, joka on mukana operatiivisessa toiminnassa. Muut osakkaat ovat saaneet tunnelmakuvia tehtaalta ja kerran Viherlaakso on pyytänyt vähän tukea ajatuksilleen, joita esimerkiksi yövuorossa syntyy.

– Sain nopean vastauksen.

Kokemus rajusta mullistuksesta on yrittäjänä erilainen kuin palkkatöissä. Viherlaakso asuu Nokialla, noin 300 kilometrin päässä Alivetelistä ja yrityksen kotipaikkakunnasta Kruunupyystä.

Kun kysyntäpiikki alkoi, Viherlaakso lähti töihin.

– Pakkasin kourallisen sitä ja toisen tuota. Halasin perheeni ja kun lähdin ajamaan, mietin, minneköhän tässä ollaan menossa. Kohti tuntematonta, Viherlaakso kertoo.

Vaimo on soitellut perään ja kysellyt, milloin mies olisi tulossa kotiin.

– Vastasin samoin kuin asiakkaillekin: en tiedä.

Työpaikka sopiminen ja hyvä henki kantaa

Alivetelissä kaikki ovat venyneet. Viherlaakso kiittelee kemianteollisuuden uutta työehtosopimusta, joka mahdollistaa sen, että työnantaja voi kolmen päivän varoitusajalla venyttää työvuorot kymmeneen tuntiin.

Tehtaalla tehdään kahta vuoroa, jotka päivällä menevät päällekkäin. Silloin tehdään valmistavia puhdetöitä seuraavan vuorokauden varalta.

Viherlaakso myöntää, että aika on rankkaa. Henkilökunnan yhteisistä tiloista löytyy hedelmiä, suolaisia leipiä sekä karkkia ja pullaa. Tehtaalla kuunnellaan vuorotellen kunkin soittolistoja Spotifysta ja välillä naureskellaan niille.

Joka päivä pidetään myös yhteinen hetki, jotta tieto kulkee ja työntekijöiden mieliala pysyisi korkealla.

– Jälleenmyyjät väsyvät ja heitä pommittavat kärttyiset asiakkaat. On tärkeää, että omalla joukkueella on hyvä henki, Viherlaakso sanoo.

Hän myöntää, että tavaran riittävyys ja henkilökunnan jaksaminen tuovat haasteita, mutta toisaalta:

– Kyllä mä nautin tästä!

Itsestään täytyy pitää huolta

Kyllä Viherlaaksoa vähän ärsyttääkin. Hän on nähnyt, että käsihuuhdetta jälleenmyyjät ovat myyneet aivan riistohinnoin. Hän vannoo, että Kemvit on tehnyt käsihuuhdetta samalla hinnalla kuin tammikuussa 2019. Määräostoalennuskin tulee samalla tavalla kuin ennenkin.

– Työvuorojen lisääminen ympärivuorokautisiksikaan ei nosta kustannuksia niin paljon, että hintaa nyt nostettaisiin. Yrittäjän selkärangasta sitä otetaan ja työntekijät ovat nähneet, että nyt kannattaa venyä, jotta kaikille on työpaikat jatkossakin. Sitten näkee, että pienestä pullosta käsihuuhdetta veloitetaan jopa 40 euroa.

Kysymykseen siitä, mitä hän on oppinut yrittäjyydestä tai itsestään tänä aikana, vastaus tulee mietinnän jälkeen varmasti.

– Pidä itsesi kunnossa. Itsensä voi hukuttaa täysin ja näivertää työhön. Sitä voi ahdistua fyysisesti ja henkisesti. Yrittäjän kunnossapito heijastuu yrittäjäänkin.

Viherlaakso ei aio itsekään tehdä loputtomasti yö- ja päivävuoroa putkeen.

– Pakkasin raivaussahan mukaan. Yrityksellä on pieni pala metsää tehtaan takana ja siellä koivikko odottaa ensiharvennustaan. Kunhan saadaan rytmi tekemiseen, otan raivaussahan ja menen sinne. Siinä saa happea, liikuntaa, enkä kuule puhelinta, Viherlaakso naurahtaa.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi