YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Käsityöyrittäjät huolissaan: Huijaussivusto kopioi systemaattisesti yritysten tuotteita – Näin tunnistat epäilyttävän verkkokaupan
Suomen Käsityöyrittäjät ry:n mukaan uutena trendinä on pienten yritysten tuotteiden kopioiminen huijaussivustoille.
Suomen käsityöyrittäjät SKYT ry on saanut lukuisilta jäseniltään yhteydenottoja, joissa yrittäjät kertovat löytäneensä oman yrityksen tuotteita ulkomaalaisilta verkkosivustoilta. Tuotteet on kopioitu ilman lupaa yrityksen Facebook-sivuilta ja verkkokaupasta.
– Isoista tunnetuista brändeistä on jo vuosia nähty kopioita näillä huijaussivustoilla. Uutena asiana on tullut kopiointi pieniltä yrityksiltä, Suomen käsityöyrittäjät SKYT ry:n puheenjohtaja Marjaana Laajakoski kertoo.
Havaittu huijaussivusto toimii osoitteessa fi.bestonline2020.net. Sinne on Laajakosken mukaan kopioitu systemaattisesti suomalaisten yritysten tuotteita.
Laajakosken mukaan yrittäjät pelkäävät, että kuluttaja ei välttämättä tunnista Google-haussa nousevaa huijaussivustoa ja erehtyy ostamaan tällaiselta sivustolta tuotteita kuvitellen, että ne tulevat suomalaiselta yritykseltä.
– Suurin osa suomalaisten käsityöyrittäjien tuotteista on saatavana vain suomalaisilta verkkosivustoilta.
Suomen Yrittäjien asiantuntija Karoliina Katila neuvoo yrittäjiä toimimaan tilanteessa, jotta lisäongelmilta vältytään.
– Yrittäjän kannattaa ottaa yhteyttä sivuston ylläpitoon saadakseen tuotteet pois sivustolta. Tarvittaessa voi tehdä rikosilmoituksen poliisille. Yrityksen kannattaa myös omissa kanavissaan tiedottaa asiakkailleen, jos huomaa tuotteidensa päätyneen huijaussivustolle.
Tarkista oleelliset tiedot verkkokaupasta
Tietoturva-asiantuntija Hannu Huttunen opastaa, miten epäilyttävän sivuston jäljille voi päästä.
– Ensimmäisenä kannattaa katsoa verkkokaupan nettisivun osoite: Onko se luotettavan näköinen, eli mitä www:n jälkeen lukee ja mihin päätteeseen osoite päättyy. Jos nettisivu päättyy .fi-päätteeseen, sivuston omistajan voi tarkastaa Traficomin nettisivuilta. Muun päätteisten verkkotunnusten omistajat voi tarkastaa whois.com -sivustolta. Myös useiden verkkotunnusvälittäjien sivuilta voi tarkastaa, onko kyseessä oleva nettisivu rekisteröity ja kenelle. Jos verkko-osoite on muuta kuin selkeää tekstiä, se kertoo jo paljon verkkotunnuksen luotettavuudesta ja turvallisuudesta.
Verkkokaupan nettisivuilta pitäisi Huttusen mukaan löytyä muitakin tietoja kuin pelkkä sähköpostiosoite, kuten puhelinnumero ja katuosoite.
– Ulkomaisissa verkkokaupoista löytyvän katuosoitteen näkymän voi tarkastaa esimerkiksi Googlen Streetview -palvelusta sekä tekemällä osoitteelle hakukonehaun, jolloin selviää, onko kyseessä esimerkiksi toimistohotelli tai postilokeroita vuokraava yritys. Yleensä asiallisesti toimivilta verkkokaupoilta löytyy jokin liiketila, eivätkä ne toimi pelkästään postilokerosta. Sivustolta tulisi löytyä myös y-tunnus tai sen ulkomainen vastine.
Huttunen kannustaa tekemään verkkokaupan nimellä verkkohaun ja tarkistamaan, millaisia kokemuksia muilla ostajilla on kyseisestä verkkokaupasta. Hän kuitenkin muistuttaa arvostelujen riskeistä.
– Positiivisia kommentteja ja palautetta antavat myös valeprofiilit ja arvioita voidaan myös ostaa. Tämän takia kokemuksia lukiessa on syytä lukea useampiakin palaute kuin vain muutama ja lukea myös negatiiviset palautteet.
Älä luota sertifikaatteihin
Edullinen hinta on monelle houkutteleva tekijä lähteä verkko-ostoksille. Huttusen mukaan juuri edullisten hintojen kohdalla tulisi miettiä kahdesti.
– Jos hinnat ovat merkittävästi edullisemmat kuin Suomessa, kannattaa pysähtyä miettimään. Tällöin kyseessä voi olla huijaussivusto, jonka tarkoituksena on varastaa tilaajan rahat. Myytävät tuotteet voivat myös olla tuoteväärennöksiä. Jos näin on, lähetyksen joutuessa Tullin tarkastukseen tilatut tuoteväärennökset jäävät Tullin haltuun eikä niitä luovuteta tilaajalle.
Huttunen kannustaa tekemään kiinnostavista tuotteista hintavertailua muihin verkkokauppoihin.
– Jos kyseessä on ulkomaalainen verkkokauppa, vertailu muihin ulkomaalaisiin kauppoihin on fiksua. Kaupassa asioidessaan kannattaa kiinnittää huomiota kieliasuun.
Asiakkaan turvallisuutta parantaa, jos verkkokauppa käyttää PayPal-maksunvälityspalvelua. Mahdollisissa riitatilanteissa PayPal pystyy palauttamaan rahat asiakkaalle helpommin kuin luottokortin myöntäjä. PayPalia käytettäessä maksuvälineen tiedot eivät välity verkkokaupalle, mikä lisää maksamisen turvallisuutta.
Huttunen muistuttaa, ettei verkkokaupan sivuilla oleviin sertifikaatteihin kannata luottaa. Niitä voi kopioida verkosta ilman kontrollia.
Kuva: Getty Images
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi