YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Siva Parlar.
3.11.2022 klo 16:51
Uutinen

Kasvisruokakulttuurin tienraivaaja

Vuonna 2017 kruununhakalaisen pitserian keittiössä kehitettiin jotain ihan uutta: vegaaninen kebab, joka sai nimekseen Vöner. Vegaanisen ruuan suosio kasvoi valtavalla tahdilla ja tuolloin 25-vuotias yrittäjä Siva Parlar vastasi kysyntään juuri oikeaan aikaan. Nyt Siva tiimeineen on ”vöneröinyt” ravintoloita ja ruokakauppoja Hangosta Utsjoelle asti.

Siva Parlarin, 31, vanhemmat sanoivat pojalleen jo nuorena, ettei yrittäjäksi kannata ryhtyä. Hanki oikea ammatti, he kannustivat. Syykin oli selvä: Sivan vanhemmat tekivät pitkää päivää ravintolayrittäjinä eli perheessä ymmärrettiin yrittäjyyden nousut ja laskut.

Vanhempien lopettaessa pitserian toimintaa, Siva päätti antaa yrittäjyydelle mahdollisuuden. 18-vuotiaana yrittäjänalkuna hän lunasti ravintolan vanhemmiltaan ja päätti, että nyt on aika luoda jotain uutta. Aluksi hän päivitti ruokalistaa, mietti tapoja tehdä pitsaa uudella tavalla, kehitteli erilaisia täytteitä ja pohti annosten esillepanoa.

Muutamassa vuodessa kunnianhimo kasvoi. Siva myi Kruununhaassa sijainneen pitserian tavoitteenaan tehdä enemmän ja parempaa ruokaa. Hän piti lounasravintolaa vuoden ajan, mutta huomasi nopeasti, että sen pyörittäminen tarkoitti todella aikaisia aamuja ja pitkiä päiviä.

Kuukauden, kaksi mietittyään Sivan tie vei takaisin Kruununhakaan, perheen entisen pitserian omistajaksi. Aluksi tavoitteena oli nostaa vuoden aikana tipahtanut myynti ylös. Pitsataikinan päivittäminen ja markkinointi sosiaalisessa mediassa toivatkin nopeasti toivottua piristystä.

Siva Parlar.

Vegejuustosta se kaikki lähti liikkeelle

Vuosien 2016 ja 2017 aikana Siva päätyi nykyiselle polulleen. Hyvä kaveri tuli käymään ravintolassa ja pyysi tekemään tuomastaan vegaanijuustosta vaimolleen pitsan. Pitsa tehtiin ja jäljelle jääneestä juustosta paistettiin henkilökunnalle oma testipitsa. Vegaaniruoka oli tuolloin nosteessa ja kaveri pisti pitsasta päivityksen Facebookin Sipsikaljavegaanit-ryhmään.

Somen voima ja vegaaniruuan ystävien intohimo yllättivät Sivan: päivitys poiki hetkessä satoja tykkäyksiä ja seuraavana päivänä pitserian ovella oli jonoa. Vegaanipitsaa kaipaaville jouduttiin myymään ei-oota ja heitä kannustettiin seuraamaan yrityksen tuotekehitystä ja uutisointia somessa.

Asiat etenivät sen jälkeen nopeasti. Puheluita tukkuun, sopivan vegejuuston etsintää, muiden kasvistäytteiden testausta. Pian Siva kirjoitti someen päivityksen, että ”nyt niitä vegaanipitsoja saa”. Ravintolan koko vuodelle asetetut tavoitteet täyttyivät kolmessa kuukaudessa.

Kasvisruokabuumin heräillessä Siva tutustui ihmisiin, jotka olivat pitkään olleet vegaaneja. Hän jutteli, etsi tietoa ja mietti mitä muuta hän voisi tehdä uudella tavalla. Ravintolan kastikkeet vaihdettiin vegaanisiksi ja erilaisten kokeilujen jälkeen keittiössä syntyi kasvisproteiinista valmistettu kebab, Vöner.

Tuotteen julkaisuviikonloppuna paikalle tuli ihmisiä ympäri Suomea. Sen jälkeen loppu onkin historiaa. Pitseriasta Siva luopui vuonna 2019, jonka jälkeen Vöner on kasvanut yhdestä tuotteesta tarkoittamaan kokonaista ”vegetaloa”. Vöner Oyj:n Siva perusti yhdessä Maxim Laxbergin kanssa. Yrityksen tuoteperhe sisältää tällä hetkellä muun muassa erilaisia vegaanisia suikaleita, lastuja, kastikkeita ja piirakkaa. Lisää tuotteita kehitetään koko ajan.

”Kysyimme somessa ihmisiltä, mikä kaupunki seuraavaksi vöneröidään.”

Siva Parlar

Kasvua lähdettiin hakemaan ravintola ja kaupunki kerrallaan, välillä kirjaimellisesti ovelta ovelle kiertäen. Sosiaalisen median avulla tuotteen ympärille syntyi toivottua innostusta.

– Kysyimme somessa ihmisiltä, mikä kaupunki seuraavaksi vöneröidään, ja kerroimme mistä kaikkialta Vöneriä jo saa, Siva kertoo.

Ravintoloista seuraava luonteva hyppy oli kauppojen hyllyille ja kotikeittiöihin. Nyt tuotteita myydään joka puolella Suomea ja yritys on ottanut askeleita myös ulkomaisille markkinoille.

Siva Parlar.

Vastuullisuutta ja laatua

Siva tiimeineen on panostanut vuosien mittaan tuotekehitykseen tavoitteenaan tuottaa laajasti erilaisia kasvipohjaisia, proteiinipitoisia tuotteita. Yritys haluaa tehdä tutuista lihatuotteista maistuvia ja kestäviä kasvisvaihtoehtoja. Ekologisuus on yksi yrityksen kulmakivistä ja tiimi on kiinnostunut mittamaan tuotteiden hiilijalanjälkeä. Valmistustoiminta on keskitetty nykyään Suomeen ja yritykselle on myönnetty Suomen avainlippusertifikaatti.

Siva kertoo, että Vönerin alkuvuosina riitti, että tuote on vegaaninen. Kiinnostusta uusia vegaanisia tuotteita kohtaan oli niin paljon, että kaikkea maisteltiin. Vaikka maku ei ollut ihan kohdillaan, muutosta haluttiin kannattaa. Kaverin vuonna 2016 ravintolaan tuoma vegaaninen juustokaan ei ollut Sivan mukaan kovin hyvää.
Vegaanisia tuotteita on tullut markkinoille nopeasti ja paljon. Nyt tuotteilta vaaditaan laatua. Kuluttajat valitsevat ”jyvät akanoista” ja samalla tavalla kuin lihatuotteita, kasvisruokatuotteita vertaillaan ja laitetaan paremmuusjärjestykseen.

Vöner työllistää nykyään kuusi ihmistä ja koko henkilöstö osallistuu tuotekehitykseen. Jokainen saa ideoida ja osaltaan vaikuttaa siihen, mitä Vöner voisi tulevaisuudessa olla. Kehitystyö on se, mikä Sivaa motivoi eniten. Ja se, että kauppojen hyllyillä näkee omia tuotteita – siitä tulee aina kiva fiilis.

Siva Parlar.

Tasapainon etsintää

Yrittäjyysvuosiin on mahtunut onnistumisien lisäksi haasteita. Alussa Siva omien sanojensa mukaan eli ja hengitti työtä.

– Ajattelin, että jos en tee nyt, niin joku muu tekee, ja sitten harmittaa.

Hän on halunnut puhua avoimesti siitä, miten startup-tyylinen toiminta ja hektinen yrittäjäarki laittoivat jaksamisen jossain vaiheessa koetuksella.

– Monessa olen epäonnistunut matkan varrella, mutta se ei ole koskaan lannistanut tai saanut ajattelemaan, että en tee. Aina löytyy ratkaisu.

Vastapainoa työlle on löytynyt yllättäen kasvien parista. Siva innostui muutama vuosi takaperin palstaviljelystä ja harrastus on vienyt mukanaan. Mullan kaivaminen tuntuu terapeuttiselta ja palstalla voi vaikka grillailla kavereiden kanssa.

Nuoruuden pitseriavuodet tarjosivat Sivalle tärkeitä oppeja yrittäjyydestä ja hänestä itsestään. Ravintolayrittäjänä toimiessaan hän tunnisti olevansa kädet saveen -tyyppi, joka nauttii, kun saa tehdä. Paperihommat ja matikka, ne olivat välillä hankalia. Päivien venyminen yllätti ja sai kyseenalaistamaan, että miksi hän ei mennyt ”normaalitöihin”, kuten kaverit.

Siva muistelee ensimmäisiä yrittäjyysvuosiaan kuitenkin lämmöllä. Välillä hän jopa kaipaa nuoruuden rohkeutta ja spontaaniutta, koska niiden avulla hän uskalsi ponnistaa pitseriasta kohti unelmiaan.

– Haaveeni on, että Vöner elää pidempään kuin minä.

Siva Parlar

YRITYS Kasviproteiinituotteita valmistava Vöner Oyj, perustettu vuonna 2017
KUKA Siva Parlar, 31, Vöner Oyj:n perustaja ja luova johtaja, Vuoden helsinkiläinen nuori yrittäjä 2022 -palkinnon voittaja
HARRASTUKSET Palstaviljely
MOTTO ”Etsi ongelmia ja ratkaise ne.”

TEKSTI & KUVAT Jaana Tihtonen


Juttu on julkaistu alun perin Helsingin Yrittäjien Yritystä Stadiin -jäsenlehden numerossa 2/2022. Lue verkkolehti tästä.

Avaa pop-up -ikkuna