Kuva: Getty Images
28.10.2021 klo 16:42
Uutinen

Katsaus: Kustannusten nousu, komponentti- ja tekijäpula kasvun jarruina

Yritysten kasvunäkymät ovat positiiviset, mutta kasvun esteinä ovat kustannusten nousu sekä pula komponenteista ja työvoimasta. Tämä käy ilmi tuoreesta Finnveran rahoitus- ja kasvukatsauksesta.

Katsauksen mukaan kasvunäkymät etenkin teollisuudessa ovat positiiviset, mutta ongelmana on työvoiman ja komponenttien saatavuus.

‒ Ammattitaitoisen työvoiman saanti on todella vaikeata pk-yrityksissä, ja työvoimapula tulee esiin toistuvasti rahoitusneuvotteluissa. Rahtien ja raaka-aineiden hinnannousu sekä muut logistiikkaviiveet haittaavat kasvua. Jos kustannusnousu jatkuu pitempään, se uhkaa yritysten kannattavuutta ja luo paineita myös keskuspankeille tiukentaa rahapolitiikkaa. Rahoituksen saatavuus on tällä hetkellä useimpien arvioiden mukaan hyvä, sanoo Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki.

Suomen talous on toipunut koronakriisistä hyvin, mikä näkyy yritysten kasvaneina tilauskantoina. Etenkin teollisuudessa rahoituksen kysyntä on vahvaa.

Yritykset eivät juurikaan tarvitse rahoitusta enää koronan aiheuttamaan liikevaihdon sakkaamiseen vaan kasvutarpeisiin. Toimialojen jakautuminen menestyjiin ja häviäjiin näkyy yhä.

Koronakriisi käänsi monien yritysten huomion selviytymiseen, ja nyt kentällä näkyy patoutunutta kysyntää ja investointitarpeita. Katsauksen mukaan matkailussa ja ravintola-alalla osa yrityksistä on ylivelkaantunut korona-aikana.

‒ Yritykset ovat keränneet puskureita sen sijaan, että olisivat investoineet, joten monien yritysten kassat ovat hyvässä kunnossa. Toisaalta osa etenkin matkailu- ja ravintolayrityksistä on velkaantunut korona-aikana niin pahasti, että lainojen takaisinmaksun kanssa voi tulla haasteita, Kotamäki sanoo.

Finnvera myönsi tammi‒syyskuussa 2021 yrityksille kotimaan rahoitusta 1,2 miljardia euroa. Se on 4 prosenttia vähemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna, mutta taso on edelleen koronaa edeltänyttä aikaa korkeammalla.

Suomen kansantalouden arvioidaan kasvavan tänä vuonna 3‒4 prosenttia ja ensi vuonna noin 3 prosenttia. Vuodelle 2023 odotetaan jo hitaampaa, 1,5 prosentin kasvua, mikä tarkoittaa Suomen pitkän aikavälin keskimääräistä talouskasvua.

Finnveran Yritysrahoitusmittari-kysely tehtiin viikolla 40‒41, ja vastaajina oli 69 Finnveran pk- ja suuryritysten parissa työskentelevää rahoituspäällikköä, aluejohtoa sekä luottopäättäjiä eri puolilta maata.

Lisätietoa Finnveran Rahoitus & kasvu -katsauksesta ja webinaarista: www.finnvera.fi/rahoitusjakasvu 

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Getty Images

Toimitus
Toimitus