YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Jutta Wirén.
7.10.2024 klo 14:44
Uutinen

Katso, mitkä varsinaissuomalaiset kunnat ostivat eniten oman alueensa yrityksiltä vuonna 2023

Kuntien vuoden 2023 ostolaskutiedoista selviää, mitkä kunnat ostavat eniten tavaroita ja palveluja omasta kunnastaan.

Varsinaissuomalaiset, ostolaskutietonsa julkaisseet kunnat, ostivat viime vuoden tietojen mukaan tavaroita ja palveluja yksityisiltä toimijoilta yhteensä 1,5 miljardilla eurolla. Hankinnoista 516,5 miljoonaa euroa, eli vain noin kolmannes kokonaispotista, tehtiin varsinaissuomalaisilta toimijoilta.

– Ostolaskudata kuvaa, mihin kuntalaisten veroeurot käytetään ja miten hyvin niillä pyritään kasvattamaan oman kunnan ja alueen elinvoimaa. Haluamme avata lukuja, jotta suuri yleisö ja kunnat ymmärtävät, millainen vaikutus niiden toiminnalla parhaimmillaan voi olla oman kunnan ja alueen elinvoimaan. Yritykset tuovat kuntiin työpaikkoja, veroeuroja ja hyvinvointia, Varsinais-Suomen Yrittäjien elinkeinoasioiden päällikkö Jutta Wirén sanoo.

Kun tutkitaan kaikkia kunnan tekemiä ostoja, eniten oman kunnan yrityksiltä Varsinais-Suomessa osti Salo: 40 prosenttia kaikista yksityisiltä tehdyistä ostoista.

Euromääräisesti mitattuna eniten oman kunnan yksityisiltä toimijoilta osti Turku (110 miljoonaa euroa), jonka volyymit isona kaupunkina ovat luonnollisesti suuret. Kaikista Turun yksityisiltä ostetuista hankinnoista kuitenkin vain 23 prosenttia ostettiin oman kunnan yrityksiltä.

– On selvää, että jos kunta esimerkiksi sijaitsee kolmen maakunnan rajalla, ostaa se läheltä, vaikka ostot tapahtuisivat maakuntarajan toiselta puolelta. Myös kunnan koko ja siten vaikkapa yritysten palveluvalikoima vaikuttaa sijoittumiseen, Wirén sanoo.

Varsinais-Suomessa eniten oman maakunnan yrityksiltä per asukas ostaa Parainen (ostot 2400 euroa/asukas vuonna 2023). Perässä tulevat Turku, Somero, Kaarina ja Uusikaupunki.

Tiedot on kerätty handata.fi-palvelusta ostolaskutietonsa julkaisseiden varsinaissuomalaiskuntien tiedoista vuodelta 2023.

– Varsinais-Suomen kunnista ennätysmäärä, 23 kuntaa, julkaisee ostolaskutietonsa. Kiitämme tästä avoimuudesta, joka lisää luottamusta kuntien toimintaan ja avaa yrittäjille konkreettisesti niitä mahdollisuuksia, joita kuntien hankinnat tarjoavat, Wirén toteaa.

Eniten oman kunnan yksityisiltä toimijoilta ostaneet kunnat Varsinais-Suomessa vuonna 2023:

  1. Salo (40 % ostoista)
  2. Raisio (30 % ostoista)
  3. Loimaa (26 % ostoista)
  4. Turku (23 % ostoista)
  5. Taivassalo (22 % ostoista)

Eniten varsinaissuomalaisilta yksityisiltä toimijoilta ostaneet kunnat Varsinais-Suomessa vuonna 2023:

  1. Raisio (48 % ostoista)
  2. Salo (47 % ostoista)
  3. Paimio (44 % ostoista)
  4. Taivassalo (43 % ostoista)
  5. Pyhäranta (42 % ostoista)

Ostot oman kunnan yksityisiltä toimijoilta asukasta kohden Varsinais-Suomessa vuonna 2023:

  1. Parainen (2411 euroa/asukas)
  2. Turku (2340 e/asukas)
  3. Somero (2323 e/asukas)
  4. Kaarina (2213 e/asukas)
  5. Uusikaupunki (2204 e/asukas)
Suvi Uusitalo-Sirén