YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Näin paljon yrityslaina kallistui
Kuva: Getty Images

Katso vertailu: Näin paljon yrityslainat ovat kallistuneet viime keväästä – Pankilta suora kehotus

Pitkään jatkunut miinusmerkkisten korkojen aika päättyi kesällä. Korkojen nousulla pyritään hillitsemään hintojen nousua eli inflaatiota. Laskimme, miten paljon yrityslainat ovat kallistuneet viime keväästä.

Korkojen nousu ja vallitseva inflaatio voivat aiheuttaa investointien viivästymistä. Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen pitää markkinakorkojen nousua terveenä ilmiönä.

– Olemme tottuneet kymmenen vuoden ajan suhteellisen kevyeen rahapolitiikkaan. Siinä mielessä kaikkea ei voi laittaa Venäjän hyökkäyssodan piikkiin. Rahapolitiikka on ollut turhan lepsua ja toisaalta olemme tottuneet liian alhaisiin korkoihin. Markkinataloudelle ei ole tyypillistä, ettei rahalla ole hintaa. Kaikkien kuluttajien ja yrittäjien pitää varautua korkojen nousuun, se on normaalia markkinataloutta.

Lainan ottamista ei Kuismasen mukaan ole mitään syytä pelätä, jos riskit on kartoitettu.

– Ei voi antaa yhtä yleistä neuvoa kannattaako ottaa lainaa, kyse on yrityskohtaisesta tilanteesta. Niin kauan kun investoinnin tuottoaste arvioidaan riittävän korkeaksi, lainan ottaminen ilman muuta kannattaa. Pitää muistaa, että Suomessa on ollut erittäin tuottoisaa yritystoimintaa silloinkin, kun korot ovat olleet kolminkertaiset nykyiseen korkotasoon verrattuna. Neljänkään prosentin korkotaso ei tapa taloudellista aktiviteettia.

Pitää muistaa, että Suomessa on ollut erittäin tuottoisaa yritystoimintaa silloinkin, kun korot ovat olleet kolminkertaiset nykyiseen korkotasoon verrattuna.

Mika Kuismanen, pääekonomisti

Ikävänä piirteenä Kuismanen näkee pankkien vähäisen riskirahoituksen. Pankit ovat ottaneet käytännöksi hakea lainoille takausta yhteiskunnalta.

– Lainoille haetaan lähes aina Finnveran eli yhteiskunnan takaus. Ei ole hyvää markkinataloutta, että luottoriskiä siirretään veronmaksajien taakaksi.

”EKP jatkaa korkojen nostoa”

Kuismanen uskoo, että markkinakorkojen huippua ei olla vielä nähty. Hän arvioi, että Euroopan keskuspankki nostaa ohjauskorkoaan, minkä seurauksena myös lyhyet markkinakorot nousevat.

– EKP käyttää nyt arsenaalinsa siihen, että inflaatiokehitys saadaan hallintaan. On epärealistista olettaa, että inflaatiovauhti välittömästi tasaantuisi. Korkojen nousun vaikutus tulee aina viiveellä. Jos EKP ei tekisi mitään nyt ja Ukrainan sota loppuu, voi olla, että inflaatioprosessin kannalta korkojen nostaminen olisi siinä vaiheessa liian myöhäistä.

Oma Säästöpankki: Stressitestaus järkevää

Yrityslainoihin keskittynyt asiantuntija on huomannut muutoksen yrityslainojen suosiossa.

– Yleisesti yritysten lainakysynnässä on näkynyt investointien lykkääminen, mutta tämä johtuu lähinnä epävarmasta markkinatilanteesta eikä niinkään rahoituskustannusten noususta. Yritysten investointien takaisinmaksuajat ovat kuitenkin yleensä selkeästi alle kymmenen vuotta, jolloin rahoituskustannusten nousun ei pitäisi juurikaan vaikuttaa hankkeen kannattavuuteen, Oma Säästöpankin yrityspankin johtaja Antti Varila sanoo.

Epävarma markkinatilanne on lisännyt varovaisuutta on myös pankeissa. Varilan mukaan on mahdollista, että pankit ovat entistäkin harkitsevampia luototuksessa.

– On syytä varautua isompiin omarahoitusosuuksiin. Muuttunut korkoympäristö vaikuttaa myös pankkien jälleenrahoituskustannuksiin, mikä voi osaltaan vaikuttaa rahoitukseen. Toisaalta rahoituksen työkaluja on hyvin edelleen saatavilla muun muassa Finnveran kautta.

Varila ei halua spekuloida tulevaisuuden korkokehityksellä. Hänen mukaansa yrityksissä on nyt järkevää ”stressitestata” toiminnan kannattavuutta laskemalla, miten nousevat rahoituskustannukset vaikuttavat.

– Suosittelemme myös yritysasiakkaillemme kuukausittaista säästämistä, jotta asiakkaalle kertyisi likviditeettipuskuria tuomaan turvaa.

Laskimme yhdessä pankkien kanssa, paljonko yrityslainojen korkomenot ovat kasvaneet viime maaliskuusta.

Lainaesimerkki 1: Yrityslainan määrä 200 000 euroa

Laina-aika: 5 vuotta

Lyhennys: Tasaerät kuukausittain

Marginaali: 2,50 %

Viitekorko: 12 kk euribor

Lainan nosto maaliskuussa 2022

Viitekorko oli negatiivinen, jolloin lainasta maksetaan ensimmäisen vuoden ajan korkoa vain marginaalin verran (2,50 %). Korkokuluja kertyi laskelmassa noin 4540 euroa vuodessa.

Lainan nosto syyskuussa 2022

Viitekorkona käytetty 12kk euribor oli noussut 2,5078 prosenttiin. Kokonaiskorko on seuraavan vuoden ajan 2,578 % + marginaali 2,50 %. Korkokuluja kertyi ensimmäisen vuoden ajalle noin 9225 euroa.

Korkokulujen muutos: + 4685 euroa vuodessa

Lainaesimerkki 2: Yrityslainan määrä 100 000 euroa

Laina-aika: 5 vuotta

Lyhennys: Tasaerät kuukausittain

Marginaali: 2,5%

Viitekorko: 12 kk euribor

Lainan nosto maaliskuussa 2022

Ensimmäisen vuoden korkokulu 2,5 prosentin korolla on noin 2285 euroa.

Lainan nosto syyskuussa 2022

Korko on noussut 4,93 prosenttiin. Ensimmäisen vuoden korkokulu on noin 4525 euroa.

Korkokulujen muutos: + 2240 euroa vuodessa

Huomioi nämä laskelmissa

Laskelmissa on huomioitu kuukausittaiset lyhennykset eli pääoman pieneneminen ohjelman mukaisesti. Yrityslainoissa käytetään asiakaskohtaista marginaalia, joka määräytyy monen eri tekijän kuten hankkeen, omarahoitusosuuden, vakuuksien ja yrityksen taloustilanteen perusteella.

Laskelmat tehtiin yhteistyössä OP:n, Oma Säästöpankin ja Nordean kanssa.

Oletko tutustunut Suomen Yrittäjien rahoitukseen liittyviin jäsenetuihin? Lisätietoja täällä!

Pauli Reinikainen
Avaa pop-up -ikkuna