YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

12.8.2019 klo 20:04
Uutinen

Katso video: Näin teet yrityksen edunsaajien ilmoituksen – Näytämme myös miten suojaat firmasi huijareiden ilmoituksilta

Useimpien yritysten täytyy ilmoittaa edunsaajiensa tiedot kaupparekisteriin 1.7.2020 mennessä. Samalla kannattaa ottaa käyttöön vain sähköiset ilmoitukset -palvelut, jotta huijarit eivät yritä tehdä paperikaavakkeilla esimerkiksi yrityksen kaappausta.

Esimerkiksi useimpien osakeyhtiöiden ja osuuskuntien täytyy tehdä ilmoitus edunsaajistaan eli suomeksi sanottuna omistajistaan. Toiminimiyrittäjät ja pörssiyhtiöt eivät tee ilmoitusta.

Myös osa avoimista yhtiöistä ja kommandiittiyhtiöistä joutuu tekemään ilmoituksen. Taloyhtiöt eivät tee ilmoitusta, eivät myöskään yhdistykset ja säätiöt.

PRH:n ylläpitämään kaupparekisteriin on ensimmäisen kuukauden aikana tullut jo lähes 3 500 ilmoitusta.

Tilitoimisto tai asiamies voi ilmoittaa edunsaajatiedot yrityksen puolesta, jos yritys on valtuuttanut sen tekemään ilmoituksen.

Kuka on edunsaaja?

Tosiasiallinen edunsaaja on henkilö, jolla on yli 25 prosenttia yrityksen osakkeista tai äänivallasta suoraan tai välillisesti toisen yrityksen kautta.

Ilmoitus täytyy tehdä, vaikka yrityksellä ei ole edunsaajia tai he eivät ole yrityksen tiedossa. Ilmoitus ja asiamiehen valtuuttaminen tehdään sähköisesti YTJ-palvelussa (www.ytj.fi). Edunsaajailmoitus ja valtuutus ovat maksuttomia.

Ilmoittamisvelvollisuus perustuu rahanpesulakiin ja EU-direktiiveihin, jotka edellyttävät muun muassa pankkeja tuntemaan asiakkaansa.

Suomessa uusi velvollisuus ilmoittaa edunsaajatiedot koskee noin 300 000 yritystä.

Lue lisää edunsaajista Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) verkkosivuilta: www.prh.fi/edunsaajat

Hyväksy jatkossa vain sähköiset ilmoitukset

Kun teet edunsaajan ilmoitusta YTJ-palvelussa, voit samalla valita, että jatkossa yrityksesi ilmoituksia voi tehdä vain sähköisesti.

Valitsemalla vain sähköisen vaihtoehdon yrittäjä voi varmistaa, että yrityksen ilmoituksia kaupparekisteriin ja Verohallinnolle voi tehdä jatkossa vain henkilö, jolla on siihen oikeus.

Ennen sähköisen ilmoituksen allekirjoittamista YTJ-palvelu pyytää valitsemaan jommankumman seuraavista:

– Vain sähköiset ilmoitukset ovat sallittuja

– Ilmoituksia saa vastaanottaa myös paperilomakkeina.

Kun valitset vain sähköiset ilmoitukset, kaupparekisteri ja Verohallinto eivät ota enää vastaan yritykseltä paperilomakkeita (Y-lomake). Valinta koskee vain sellaisia ilmoituksia, jotka voi tehdä sähköisesti YTJ-palvelussa.

Vain sähköiset ilmoitukset -palvelun voi ottaa käyttöön vain silloin kun tekee muita ilmoituksia kaupparekisteriin. Tämä on hämmentänyt monia yrittäjiä.

Patentti- ja rekisterihallitus arvioi tarvetta ”vain sähköiset ilmoitukset” -palvelun kehittämiselle ensi vuonna, kun sille on kertynyt lisää kokemusta palvelusta.

– Arvioinnissa otamme toki huomioon kaiken saamamme asiakaspalautteen. On myös hyvä huomata, että vaikka ei olisi muuta ilmoitettavaa kaupparekisteriin, useimpien yritysten pitää tehdä edunsaajailmoitus 1.7.2020 mennessä. Edunsaajailmoitus on maksuton, ja sitä allekirjoittaessa pääsee valitsemaan tekevänsä jatkossa ilmoitukset vain sähköisesti, toteaa PRH:n viestintäasiantuntija Päivi Männikkö.

Myös ”sähköpostivahti” on mahdollinen

Vaikka yrittäjä ei vaihtaisikaan pelkästään sähköisiin ilmoituksiin, hän saa automaattisesti sähköpostiin tiedon tekeillä olevista muutoksista – joita esimerkiksi huijarit tekevät yrittäessään kaapata yrityksen nimiinsä.

Jotta tämä automaattinen ilmoitusjärjestelmä toimii, pitää yrityksen toimiva sähköpostiosoite olla kaupparekisterissä. Toinen vaihtoehto on tehdä sopimus PRH:n kanssa, jos yrittäjä ei halua ilmoittaa sähköpostiaan julkiseen kaupparekisteriin ”kaupustelijoiden” pelossa. Sopimus on ilmainen.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari@yrittajat.fi

Avaa pop-up -ikkuna