YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

5.10.2018 klo 10:21
Uutinen

Kättä päälle, kaupat tuli

Yritysten omistajanvaihdokset ovat usein hankalia ja ostajan löytyminen voi kestää pitkään. Tilitoimistokonkari Tuula Kauppinen ja nuori yrittäjä Miia Hynynen löysivät yhteisen sävelen alle kuukaudessa.

Iisalmelainen Tuula Kauppinen aloitti uransa Lahden Keskon tilipalvelussa vuonna 1973. Muiden palveluksessa vierähti noin 30 vuotta, mutta vuonna 2002 hän ryhtyi yrittäjäksi ja perusti Iisalmeen Tilitoimisto Tuula Kauppisen.

Vuodet vierivät yrittäjänä nopeasti ja pari vuotta sitten Kauppinen alkoi miettiä eläkkeelle jäämisen ajankohtaa.

– Otin nyt toukokuussa yhteyttä Iisalmen kaupungin yritysasiantuntijaan Virpi Murtolaan. Ajattelin, että yrityksen myymisessä voi mennä hyvinkin vuosi, Tuula Kauppinen kertoo.

Yritysneuvoja Murtolalla oli heti mielessä muutama mahdollinen ostajaehdokas, jotka hän kertoi Kauppiselle. Tämä mietti yön yli asiaa ja kertoi sitten Murtolalle, että kenen kanssa hän voisi ensimmäiseksi neuvotella.

Murtola saattoi konkari Kauppisen ja vuonna 2015 oman tilitoimistonsa MH-Laskennan perustaneen kolmekymppisen Miia Hynysen saman pöydän ääreen.

– Neuvottelupyyntö tuli ihan yllätyksenä ja lähdin kiinnostuneena tapaamiseen, Hynynen kertoo.

Hän oli ennen oman yrityksen perustamista ollut palkkatöissä tilitoimiston lisäksi muun muassa myynnissä ja talouspuolella.

Kauppahinnastakaan ei riitaa

Naiset löysivät yhteisen näkemyksen nopeasti ja kättä lyötiin päälle reilussa kolmessa viikossa.

– Hinnastakaan ei tullut suurta erimielisyyttä, molemmilla osapuolilla oli varsin sama näkemys, Tuula Kauppinen ja Miia Hynynen kertovat.

Kauppinen käytti myös konsulttia apuna hintahaarukan määrittelyssä.

Naisten kemiat kohtasivat muutenkin. Heillä on samanlaiset ajatukset asiakkaiden palvelemisesta ja muun muassa heidän verotusasioidensa hoitamisesta.

– Kumpikin ajattelee asioita asiakkaan kannalta, että siirto toteutuu mahdollisimman helposti, Miia Hynynen toteaa.

Naiset löysivät muunkin yhtymäkohdan. Tuula Kauppinen on aikoinaan opettanut tilitoimistoasioita henkilölle, joka sittemmin toimi Miian mentorina.

Tuula Kauppisella on avoin yhtiö, jossa hänen poikansa on kumppanina. Pojalle jäi osa asiakkaista ja Tuula myi omat asiakkaansa Miialle.

Usein myynti vie aikaa

– Tuli itselleni hyvä mieli myös siitä, että saatoin auttaa Miia, jolla nuorena yrittäjänä ei vielä ollut niin paljon asiakkaita kuin minulla, Tuula Kauppinen kertoo.

– Saatan hyvinkin olla Iisalmen nuorin tilitoimistoyrittäjää, 32-vuotias Hynynen kertoo.

Yrityskauppoja monet kerrat neuvonut Iisalmen kaupungin asiantuntija Virpi Murtola on iloinen tilitoimistoyrittäjien puolesta:

– Tämä on kyllä yksi onnistuneimmista ”mätsäyksistä”. Olennaista oli, että Tuulan ja Miian kemia pelasi alusta alkaen, sillä aika usein myynti vie aikaa, voi viedä tosi pitkäänkin, sanoo yritysasiantuntija Virpi Murtola.

Vapaaherrattareksi ihan kokonaan ei Tuula Kauppinen aio vielä jäädä. Hän säilytti muutaman asiakkuuden vielä itsellään.

Kauppinen antaa vinkin oman yrityksen myymistä eläköitymisen tai jonkin muun syyn takia miettiville:

– Kannattaa käyttää yritysneuvojia ja -palveluita apuna. On myös hyvä, jos on ns. vertaistukea. Minä juttelin samanikäisenä yrityksensä myyneen kanssa ja hän kertoi, että miten toteutti kaupan.

Yrityskauppoihin pitää saada vauhtia

Viime vuosina omistajanvaihdosten määrät ovat kasvaneet, mutta kauppoihin pitää saada lisää vauhtia.

– Vuosittain tehdään arviolta 2500–3000 yrityskauppaa. Tarkkoja tilastoja ei ole, mutta ilman niitäkin on selvää, että meidän pitää saada enemmän yrityksiä myyntiin vuosittain, sanoo omistajanvaihdoshankkeen projektipäällikkö Mika Haavisto Suomen Yrittäjistä.

– Tasaisen vauhdin taulukon mukaan omistajanvaihdoksia ja yrityskauppaa pitäisi tehdä noin 5000 vuosittain. Hiipuvien yritysten joukkoon näyttää putoavan nyt turhan paljon, sanoo Haavisto.

Hän muistuttaa, että olemassa olevan, hyvin toimivan yrityksen ostaminen on suuri mahdollisuus. Asiakaskunta on valmiina.

Uusista yrityksistä suuri joukko kaatuu ensimmäisen viiden vuoden aikana, mutta ”se vanha” on mitä todennäköisimmin pystyssä.

– Kun yrittäjyydestä on kysytty siitä kiinnostuneilta nuorilta, niin aika monilla on asenne, että ”perustan startupin ja myyn sen ja alan parantaa maailmaa”, Haavisto toteaa.

Liian korkeita hintapyyntöjä

Tyypillinen yritystään myyvä, eläkeikää lähestyvä yrittäjä yleensä pyytää firmastaan ensin liian korkeaa hintaa suhteessa tuloksentekokykyyn. Pienissä yrityksissä toiminta on myös usein liikaa riippuvainen yrittäjästä itsestään, eikä asioita ja prosesseja ole dokumentoitu.

Neuvontatyötä ja herättelyä omistajanvaihdoksiin pitää siis tehdä hartiavoimin.

Lähes 40 prosenttia pk-yrityksistä kertoo, että omistajanvaihdos on edessä seuraavan kymmenen vuoden kuluessa. Tieto käy ilmi Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön pk-yritysbarometrista.

Yli 55-vuotiaita pk-yrittäjiä on Haaviston mukaan yli 80 000. Heistä 20 000 sanoo, että ei ole myytävää, 30 000 aikoo myydä yrityksensä jollekin perheen ulkopuoliselle, 20 000 sanoo tekevänsä sukupolvenvaihdoksen, 10 000 ei tiedä mitä aikoo tehdä.

Omistajanvaihdoksista saadaan tuoretta tietoa, kun kesällä tehty omistajanvaihdosbarometri julkaistaan 6. marraskuuta alan toimijoiden konferenssissa.

Yrityksiä voi myydä ja ostaa mm. osoitteissa yritysporssi.fi, firmakauppa.fi ja yrityskaupat.net

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi

Juttu julkaistu Yrittäjä-lehdessä 5/2018