Iiro Partanen (vas.) ja Jarmo Markkanen esittelevät Liiga Sport Wearin valmistamia kaulasuojia, joiden kysyntä on kasvanut merkittävästi. Kuva: Liiga Sport Wear
20.12.2023 klo 07:56
Uutinen

Kaukalotragedian seuraus – Imatralaisyritykseltä tilataan ennätyksellisen suuria määriä kaulasuojia

Liiga Sport Wearin Jarmo Markkanen ja Iiro Partanen valmistavat joulun alla hurjaa tahtia jääkiekkojoukkueiden fanipaitoja, minkä lisäksi kaulasuojia tilataan heiltä nyt poikkeuksellisen paljon.

Imatralla sijaitsevan Liiga Sport Wearin Jarmo Markkasella ja Iiro Partasella on takana vauhdikkaat viikot. He pyörittävät pientä tehdasta, josta ihmiset tilaavat erityisesti joulun alla runsaasti jääkiekkoseurojen fanipaitoja joululahjaksi sukulaisilleen ja ystävilleen. 

Tänä syksynä myös kaulasuojien kysyntä kasvoi merkittävästi sen jälkeen, kun jääkiekkoilija Adam Johnson kuoli lokakuun lopussa kaulaansa saamiin vammoihin Englannin liigan ottelussa. Vastustajan luistin viilsi hänen kaulaansa.

Kaulasuojien kysynnän kasvusta uutisoi ensin Ilta-Sanomat.

– Normaalisti meiltä tilataan satoja kaulasuojia kuukausittain, mutta nyt meiltä tilattiin puolentoista kuukauden aikana 1 500 kaulasuojaa. Kysyntäpiikki syntyi, kun onnettomuus toi kaulasuojille näkyvyyttä niissäkin maissa, joissa kaulasuoja ei ole aiemmin ollut pakollinen, Jarmo Markkanen kertoo yrittajat.fille.

Kiinnostus kaulasuojia kohtaan kasvoi joulukuun alussa entisestään, kun kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF määräsi kaulasuojan pakolliseksi kaikkiin sen alaisiin kilpasarjoihin. Säännön tarkka voimaantulopäivä ei ole vielä tiedossa. Alle 20- ja 18-vuotiaiden sarjoissa kaulasuoja oli pakollinen jo aiemmin.

Leijonat, Naisleijonat sekä alle 20-vuotiaiden ja alle 18-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkueet ovat tilanneet jo pidempään Liiga Sport Wearilta kaulasuojia, mutta tänä syksynä tilauksia tuli laajemmin eri tahoilta.

– Nyt meiltä ovat tilanneet kaulasuojia esimerkiksi erilaiset kuntokiekkoporukat ja firmat, jotka antavat niitä joululahjoiksi, Iiro Partanen kertoo.

Sana kiirinyt ulkomaille

Lisäksi kaulasuojia tilasi ruotsalainen Timrå IK -joukkue, ja Liiga Sport Wear toimitti niitä myös NHL:ään kokeiltavaksi.

Sana kaulasuojia valmistavasta yrityksestä on kiirinyt ulkomaille, kun Suomessa pelanneet kiekkoilijat ovat palanneet kotimaahansa ja kertoneet siellä kaulasuojista, joiden materiaali tuntuu miellyttävältä ihoa vasten.

– Kaulasuojien kyselyjä on tullut Italiasta, Ruotsista ja Saksasta. Otamme kaulasuojien kanssa nyt ensimmäisiä askeleita ulkomaille. Harkitsemme, että hankimme ehkä maahantuojia yhteistyökumppaneiksi noissa maissa, Markkanen sanoo.

Uutuutena ranneviiltosuoja

Liiga Sport Wear -yritys on kahden perheen omistuksessa, ja vetovastuussa ovat Jarmo Markkanen ja Iiro Partanen.

Liiga Sport Wear alkoi valmistaa CE-hyväksyttyjä kaulasuojia vuonna 2016 Suomessa pelaaville liigajoukkueille sekä juniorijoukkueille.

– Kaulasuojiin saadaan yksilöllisesti jokaisen seuran värit sekä sponsoreiden logot, Markkanen kertoo.

Partanen on huomannut, että moni kiekkoilija käyttää kaulasuojaa huolimattomasti, jolloin siitä ei ole hyötyä. Kiitosta hän antaa Suomen Leijonille, jotka pukevat kaulasuojan asianmukaisesti.

– Seurasin viime viikonloppuna televisiosta Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen peliä Sveitsissä. Pelaajat olivat pukeneet hienosti meidän valmistamamme kaulasuojat ylleen, Partanen kehuu.

Partanen arvioi, että kun sana kaulasuojia valmistavasta yrityksestä kiirii entistä laajemmalle, he saavat ensi vuonna lisää tilauksia.

– Veikkaan, että ensi kaudella kaulasuojat ovat päätuotteemme, jos pääsemme kunnolla Ruotsin ja Keski-Euroopan markkinoille.

Jarmo Markkanen kertoo, että Liiga Sport Wearin tuorein tuote on ranneviiltosuoja, joka kaulasuojan lailla antaa suojaa onnettomuuden sattuessa.

– Muutama koetilaus on jo tullut. Uskon, että ranneviiltosuoja on yhtä hyvä tuote kuin kaulasuoja, ja pystymme myös niitä valmistamaan yksilöllisesti, Markkanen sanoo.

Pelipaidat pääbisnes

Iiro Partasen mukaan kaulasuojien kysyntä ei ole aiheuttanut heille kuitenkaan suurinta jouluruuhkaa, vaan fanipaitojen tilaukset.

– Olen paukuttanut älyttömän pitkiä päiviä, Partanen kertoo.

Paitojen valmistus etenee niin, että ensin se tulostetaan paperille, minkä jälkeen se painetaan rumpuprässillä.

Jarmo Markkanen toteaa, että kaulasuojien tilaukset muodostavat vain muutaman prosentin yrityksen liikevaihdosta. Pääbisnes ovat jääkiekkojoukkueiden pelipaidat ja pelisukat.

– SM-liigajoukkueiden pelipaidat ovat pääbisneksemme. Lisäksi teemme paljon paitoja muillekin jääkiekkojoukkueille sekä heidän faneilleen, Partanen kertoo.

Taustalla kiekkosuku

Moni suomalainen on jo eläkkeellä saman ikäisinä kuin 72-vuotias Jarmo Markkanen ja 70-vuotias Iiro Partanen.

Partanen kertoo jaksavansa hyvin jouluruuhkan aiheuttamaa työrupeamaa.

– Jaksan hyvin, koska kuntoni on hyvä. Olen pelannut jääkiekkoa 57 vuotta putkeen ja harrastanut muutakin liikuntaa.

Aiemmin hän pelasi pitkään Imatran Ketterässä, ja nykyisin hän pelaa ikämiesjoukkueessa.

– Viisi lapsenlastani pelaa Imatran Ketterässä, ja kaksi pojistani toimii seurassa valmentajina. Yksi poikani on mestisjoukkue Ketterän puheenjohtaja.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen