YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Yksinyrittäjä Vieno Puustjärvi manaa tyhjää kauppahallia
Vieno Puustjärvi on anonut muutosta aukioloaikoihin siten, että hänen liikkeensä saisi pitää ovensa auki viitenä päivänä viikossa nykyisen kuuden päivän sijaan. Kuva: Vieno Puustjärven albumi

Kauppahallin yrittäjä Vieno Puustjärvi, 79, haluaisi yhden vapaapäivän lisää, mutta se ei käy vuokranantajalle: ”Inhimillisyyden nimissä pitäisi olla mahdollista levätä”

Käsityöalalla toimiva yksinyrittäjä ei voi palkata apulaista, koska kauppahallin asiakasmäärä on romahtanut.

Helsingissä sijaitsevassa Hakaniemen kauppahallissa on hiljaista. Asiakkaita ei juuri ole, vaikka joulusesonki kolkuttelee ovella.

Se ei ole ainoa asia, joka harmittaa kauppahallissa toimivaa yksinyrittäjää Vieno Puustjärveä, 79. Hän käy erikoista taistelua kauppahallia hallinnoivan Helsingin Kaupunkitilat Oy:n kanssa.

Puustjärvi on anonut muutosta aukioloaikoihin siten, että hänen liikkeensä saisi pitää ovensa auki viitenä päivänä viikossa nykyisen kuuden päivän sijaan. Kaupunkitilat Oy ei ole myöntänyt lupaa, sillä sopimuksen perusteella yrittäjien on oltava paikalla kuutena päivänä viikossa.

“Minun pitäisi saada maalata”

Yrittajat.fi on nähnyt osapuolten välisen kirjeenvaihdon. Kaupunkitilat Oy:n mukaan vuokralaisia edellytetään toimimaan yhdessä sovittujen aukioloaikojen mukaisesti, eikä yleisestä linjasta poikkeavia aukioloaikoja ainakaan tässä vaiheessa hyväksytä. Syynä on halu pitää kaikki myymälät avoinna kauppahallin aukioloaikoina.

– Kauppahallissa on yrittäjiä, jotka eivät välitä säännöstä vaan pitävät välillä liikkeensä kiinni. Minä olen halunnut noudattaa sääntöjä, mutta ikä alkaa tulla vastaan. Välillä olen todella väsynyt iltaisin. Rakastan tätä työtä, mutta inhimillisyyden nimissä pitäisi olla mahdollista joskus levätä, Puustjärvi kertoo Yrittajat.fille.

Puustjärvi myy kauppahallissa käsinmaalattuja puukoruja ja erilaisia matkamuistoja. Koruja hän ei voi maalata kauppahallissa. Lepoajan ohella hän tarvitsisi aikaa valmistaa myytäviä tuotteitaan.

– Minä tarvitsen aikaa puukorujeni maalaamiseen, eikä siihen riitä yksi päivä viikossa. Ei tänne kauppahalliin voi maalipurkkeja tuoda. Ongelma on siinä, että en ole ainoastaan myyjänä täällä. Olen tekijä, ja minun pitäisi saada maalata.

Apulaisen palkkaaminen ei kannata

Puustjärvi pyörittää yritystään yksin, koska hänen ei tällä hetkellä kannata palkata apukäsiä. Se on myös liian kallista yrityksen nykyisellä myynnillä.

– Viimeisin työntekijäni teki parikymmentä tuntia viikossa. Siihen meni melkein 20 000 euroa. Nyt kun istun tyhjässä myymälässä yksin, säästän sen 20 000 euroa. Ei minun kannata laittaa nollatuottoista firmaa nurin sen takia, että palkkaan apulaisen istumaan ja tuijottamaan kännykkää. Kauppahallissa toimiva liike tarvitsee myyjän, joka on kontaktissa ihmisten kanssa. Jos myyjä ei ota silmäkontaktia eikä juttele, asiakas menee ohi.

Asiakkaat käyvät vain syömässä

Kauppahallin asiakaskunta on Puustjärven mukaan vähentynyt merkittävästi viime aikoina. Hänen yrityksensä myynti on laskenut alimmillaan noin 5 000 euroon kuukaudessa. Joulukuussa hän odottaa myynnin kasvavan hieman.

– Ihmiset tulevat lounaalle kauppahallissa sijaitsevaan ravintolaan, joka vetää ihmisiä lounasaikaan pilvin pimein. Ihmiset syövät ja lähtevät sitten pois. Me muut kauppiaat istumme tumput suorina, kun kukaan ei osta mitään. Nyt hiljaisena aikana olisi järkevämpää valmistaa tuotteita.

Osa kauppahallin yrittäjistä on vaatinut alennusta vuokraansa vähäisen asiakasmäärän takia. Puustjärvi maksaa myymälästään vuokraa 1 300 euroa kuukaudessa, minkä lisäksi hänellä on varastotila. Kokonaisuudessaan vuokrakulut nousevat lähes 3 000 euroon kuukaudessa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen