YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

25.1.2021 klo 09:12
Uutinen

Kenkäkauppias luuli jo pahimman olevan ohi, sitten kurimus jatkui – Gallup: Pääkaupunkiseudun yrittäjät muita huonommassa tilanteessa

Pääkaupunkiseudun yrittäjien keskuudessa tehty gallup paljastaa, että 16 prosenttia alueen yrityksistä on maksuvaikeuksissa.

Koronan vaikutuksia pääkaupunkiseudun yrityksiin on selvitetty yrittäjägallupilla. Sen mukaan korona on aiheuttanut ongelmia 71 prosentille alueen yrityksistä. Määrä on suurempi kuin koko maassa, sillä esimerkiksi konkurssiuhkaa kokevia on kaksinkertainen määrä verrattuna koko maahan, jos tuloksia verrataan valtakunnallisen yrittäjägallupin tuloksiin.

Pk-seudun gallupin tulosten mukaan eniten ongelmia on helsinkiläisillä yrityksillä. Niistä myynti on vähentynyt 64 prosentilla, 16 prosenttia vastaajista on maksuvaikeuksissa, 13 prosenttia pohtii yrityksen alasajoa ja 8 prosenttia uhkaa mennä konkurssiin.

Vastaajista 16 prosenttia kertoo, että myynti on laskenut heidän yrityksessään vähintään 50 prosenttia. Myynti on kasvanut vain kahdeksalla prosentilla vastaajista.

– Korona on iskenyt erityisesti Helsingin ydinkeskustan kauppa-alueille, jotka ovat hiljentyneet. Asiakasvirrat ovat hiipuneet keskustasta turismin tyrehdyttyä ja työntekijöiden siirryttyä etätöihin. Asioimisen siirtyminen pois keskustasta ja verkkokaupan kasvu kurittavat erityisesti niitä keskustan kivijalkayrityksiä, joilla ei ole toimivaa verkkokauppaa, Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala sanoo.

Gallupin tuloksista voi päätellä, että pk-seudulla julkista tukea tarvitaan enemmän kuin muualla Suomessa. Vastaajista 43 prosenttia kertoo tarvitsevansa tukea selvitäkseen. Suhteessa eniten tukea tarvitsevat mikrotyönantajayritykset (alle 10 työntekijää). Pääkaupunkiseudun yksinyrittäjistä 62 prosenttia tarvitsee yksinyrittäjätukea. Yrittäjän työttömyysturvaa on hakenut joka viides vastaaja.

– Yksinyrittäjätuen läpivienti on erittäin tärkeää erityisesti Helsingin seudun yrittäjien kannalta. Hallituksen pitää toimia nopeasti, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen vaatii.

Kenkäkauppias tekee nyt töitä yksin

Helsingin keskustassa Red Shoe -kenkäkauppaa pyörittävä Satu Lassila toivoi viime kesänä, että pahin oli ohi.

– Muutaman kuukauden hiljaiselon jälkeen liiketoiminta alkoi olla normaalia. Marraskuussa alkoi taas samankaltainen hiljaisuus kuin viime keväänä.

Lassila on sopeuttanut toimintaansa myös perumalla osan tilauksista.

– Ensi kesän tilauksia olen tehnyt todella vähän. Kaiken kaikkiaan olen vähentänyt ostoja merkittävästi. Vielä en tiedä, miten se vaikuttaa.

Red Shoe sai alennusta vuokristaan viime vuoden keväällä. Sama on toiveissa myös lähikuukausina. Lassila on vähentänyt henkilökuntaa ja on nyt liikkeessä yksin.

– Teen töitä kuutena päivänä viikossa eikä lomia ole. Alkaahan se suoraan sanottuna jo vaikuttaa. Toisaalta teen lyhyempää työpäivää eli olen lyhentänyt aukioloaikoja.

– Periksi ei anneta, täällä ollaan. Asiakkaista saan voimaa jatkaa eteenpäin, yrittäjä vakuuttaa.

Lassilan yritys on toiminut Helsingin Fredrikinkadulla 36 vuoden ajan. Lassila on toisen polven yrittäjä, liikkeen perusti hänen äitinsä.

Monipaikkatyö on vähentänyt myyntiä

Gallupissa selvitettiin myös sitä, kuinka moni yrittäjistä toimii vuokratiloissa. Tulosten perusteella vuokralla on 54 prosenttia pääkaupunkiseudun yrittäjistä. Vastaajista 24 prosenttia tekee töitä kotona ja 17 prosenttia yrityksen omassa kiinteistössä.

Vuokralla olevista vastaajista vuokrahelpotusta on hakenut 32 prosenttia ja sitä on saanut 23 prosenttia. Vuokrahelpotuksia on haettu erityisen paljon Helsingissä.

Pk-seudun yrityksissä on tehty etätöitä selvästi enemmän kuin muualla Suomessa (pk-seutu 37 prosenttia, koko maa 23 prosenttia). Etätyöt korostuvat yli kymmenen henkilön yrityksissä. Etätyön tekeminen on ollut pk-seudun yritysten tärkein tapa varautua koronan toiseen aaltoon.

Monipaikkatyö on vähentänyt myyntiä 27 prosentilla. Vastaajista 18 prosenttia kertoo, että toimitilojen tarve on vähentynyt. Näin on käynyt sitä useammin, mitä isommasta yrityksestä on kyse.

Lomautuksia on tehnyt 22 prosenttia gallupiin vastanneista yrityksistä. Eniten lomautuksia on ollut kaupan alalla. Irtisanomisiin on päätynyt kahdeksan prosenttia vastaajista. Määrät vastaavat valtakunnallisia lukuja.

– Kaupan alalla isovolyyminen päivittäistavarakauppa on hyötynyt pandemiasta, mutta erikoiskaupan lukuisat toimialat valtaosin kärsineet, Tiina Oksala sanoo.

Tulosten mukaan yhtä moni yritys aikoo lisätä ja vähentää henkilöstöä tulevan puolen vuoden aikana. Teollisuudessa paikkoja lisätään enemmän kuin niitä vähennetään, mikä lupaa hyvää työllisyydelle.

Espoo pärjännyt hyvin

Espoon Yrittäjien toimitusjohtaja Erkki Pärssinen näkee pk-seudun yritysten tilanteessa myös merkkejä paremmasta.

– Noin kahdella kolmesta yrityksestä myynti on vähentynyt, mutta siitä huolimatta yritysten tulostaso säilynyt kohtuullisen hyvällä tasolla. Näin olen vain kahdeksan prosenttia yrityksistä on joutunut turvautumaan irtisanomisiin. Tämä kertoo yritysten vahvoista taseista ja siitä, että yrittäjät haluavat pitää kiinni pätevistä työntekijöistään viimeiseen asti liiketoiminnassa ilmenneistä häiriöistä huolimatta.

Pärssisen mukaan tilanne ei näy vielä toimintansa lopettaneiden yritysten määrässä. Hän kiittelee Espoon tilannetta.

– Yritykset joutuivat viime vuonna purkamaan taseita aktiivisesti. Joillakin toimialaoilla tuotteita valmistettiin varastoon ja pidettiin näin työpaikoista kiinni. Tämä muodostaa ison riskin.

– Espoo on kaikilla mittareilla mitaten selviytynyt koronasta parhaiten ja myös tulevaisuuden menestysodotukset ovat Espoossa jälleen vahvimmat.

Vantaan yrittäjien toimitusjohtaja Esa Mänttäri on tyytyväinen siihen, että halua yrittäjyyteen näyttää olevan myös haastavina aikoina.

– Vantaalla perustettiin viime vuonna yrityksiä seitsemän prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Huomionarvoista on myös, että uusista yrityksistä 44 prosenttia on maahanmuuttajataustaisten yrittäjien perustamia, hän sanoo.

Mänttäri toivoo, että tukea kohdistetaan nyt sinne, missä ahdinko on suurin.

– Vantaan osalta lentoliikenteen lähes seisahtuminen merkitsee suorien vaikutuksien lisäksi merkittäviä heikennyksiä moneen muuhunkin yritystoimintaan. Muun muassa taksit ovat suurissa vaikeuksissa. Jotta liiketoiminnan jatkolle olisi jatkossa edellytyksiä, tulisi julkisomisteisten vuokranantajien näyttää esimerkkiä ja vähintään pienentää vuokria koronan kourissa olevilta vuokralaisilta.

Näin tutkittiin

Kantar selvitti pk-seudun yrittäjien mielipiteitä Suomen Yrittäjien, Helsingin Yrittäjien ja Pääkaupunkiseudun Yrittäjien (Espoo, Vantaa, Kauniainen) toimeksiannosta. Kantar haastatteli 1149 yrittäjää ja yritysten edustajaa. Tiedot on kerätty 8.-23.12. Luottamusväli on +- 2,9 %-yksikköä. Tuloksia on verrattu valtakunnalliseen Yrittäjägallupiin, joka tehtiin loka-marraskuun vaihteessa.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Avaa pop-up -ikkuna