YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Kenraalimajuri Pekka Toveri pitää itänaapuria pysyvänä uhkana Suomelle: ”Venäjä on mummonpotkija”
Pekka Toveri on huolissaan informaatiosodankäynnin seurauksista. Suomen varautumistasossa hän näkee parantamisen varaa.
Puolustusvoimien vakituisesta palveluksesta vuonna 2020 eronnut kenraalimajuri Pekka Toveri on toiminut yrittäjänä puolentoista vuoden ajan.
– Sodankäynti on paljon helpompaa kuin yrittäminen, Toveri veisteli astuessaan lavalle Suomen Yrittäjien Vaikuttajafoorumissa Lappeenrannassa.
– Aloitan pelottelemalla. Venäjä haluaa luoda puskurivyöhykkeen, johon Suomikin kuuluu. Pitää ymmärtää, että Venäjän uhka on pitkän aikavälin uhka, pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö jatkoi.
Toveri kutsui Venäjää ”mummonpotkijaksi”, jolla on aina tapana hyökätä heikompien kimppuun. Siksi Nato on Venäjälle jatkossakin merkittävä uhka. Sotilaallisella mahdilla mitattuna Nato on selvästi Venäjää edellä jokaisella osa-alueella.
Energia-ase jäi piippuun
Toveri uskoo, että Ukrainan sodan päätyttyä Venäjällä on halu palauttaa sotilaallinen toimintakyky. Juuri nyt se ei muodosta uhkaa Suomelle, mutta uhkien torjumiseen on kiinnitettävä hänen mukaansa nykyistä enemmän huomiota.
– Nato-jäsenyys antaa Suomelle suojaa poliittiselta painostukselta. Tärkeintä on, että emme jää yksin. Venäjä on yrittänyt käyttää painostukseen myös energia-asetta, mutta huonolla menestyksellä. Jos Suomi ei olisi vähentänyt energiariippuvuuttaan Venäjästä takavuosina, tästä talvesta olisi tullut todella kylmä, Toveri kertoi yleisölle.
Hän korosti EU:n merkitystä, joka näkyy etenkin taloudellisten uhkien torjumisessa.
”Talouden täytyy pyöriä tulen allakin”
Toveri on huolissaan informaatiosodankäynnin mahdollisista seurauksista.
– Informaatiouhkien torjumisessa on parantamisen varaa. Suomella ei ole sen suhteen omaa viranomaista. Johdonmukaisuutta kaivataan lisää esimerkiksi bottien (bottiverkkojen) torjunnassa. Puolustusvoimat eivät auta siinä. Sillä on täysi työ suojata omat verkkonsa. Siksi se on yksityisen sektorin ja kansalaisten tehtävä.
Kenraalimajuri ihmettelee, miksi Suomi antoi sotilastiedustelulle luvan tietoverkkojen seuraamiseen vasta vuonna 2019.
– Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Suomessa annettiin lupa kyseiseen toimintaan. Olimme 15 vuotta ajastamme jäljessä.
Toveri huomautti yleisölle, että kansalliset toimenpiteet on aloitettava vuosia ennen mahdollista kriisitlannetta. Hän nosti esiin myös yritysten merkityksen.
– Yrittäminen on tässä mielessä keskeistä, jotta jokaisella suomalaisella on jotain puolustamisen arvoista. Taloudellinen toimintakyky on turvattava. Talouden täytyy pyöriä tulen allakin, Toveri sanoi ja viittasi Ukrainaan, jonka bruttokansantuote tippui vuodessa noin 40 prosenttia.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi