YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

30.8.2021 klo 12:08
Uutinen

Kesäyrittäjyysseteliä kokeiltiin Tampereella ensimmäistä kertaa – jatkoa sille uskalletaan luvata jo nyt

Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa opiskelijoille oli tänä kesänä ensimmäistä kertaa tarjolla kesäyrittäjyysseteli, joka rohkaisi ja mahdollisti oman yritystoiminnan käynnistämiseen. Kaikkiaan seteli myönnettiin 18 opiskelijalle. Seteliyrittäjien kirjo ulottui valokuvauksista rescuekoirien hoitoon ja siivouspalveluista podcastien tekemiseen. Kokemukset ovat olleet sen verran hyvät, että kesäyrittäjyyttä on tarkoitus jatkaa ja kehittää Tredussa myös tulevina suvina.

Kesäyrittäjyysseteliä pilotoitiin Tampereella nyt ensimmäistä kertaa ja ilmeisen hyvällä menestyksellä. Pirkanmaan Yrittäjä -lehti haastatteli muutamaa setelin saanutta nuorta.

Kesäyrittäjyysseteliä saattoi hakea kuka tahansa opiskelija, joka osallistui Tredussa järjestettävälle Nuori Yrittäjyys ry:n Vuosi yrittäjänä -kurssille ja perusti oman NY-yrityksen. Setelin suuruus oli 450 euroa, ja summan käyttötavan kukin nuori on saanut määritellä itse.

– Opiskelijat ovat käyttäneet kesäyrittäjyyssetelin hyvin konkreettisiin asioihin, kuten työvälineiden hankintaan. He ovat miettineet setelin käyttötavan niin, että se hyödyttää yritystä myös pidemmälle tulevaisuuteen, toteaa yrittäjyyden koordinaattori Emmi Salminen Tampereen seudun ammattiopistosta.

Tredun lisäksi projektissa oli mukana Nuori Yrittäjyys ry sekä Tampereen kaupunki. Palvelupäällikkö Elina Wallin Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluista pitää hienona, että nuoria kannustetaan kokeilemaan itsensä työllistämistä myös uudenlaisissa muodoissa.

– Kesäyrittäjyys on vaihtoehto kesätöille ja toisaalta hyvä keino saada työkokemusta, kontakteja sekä vahvistaa omaa osaamista. Me haluamme kaupunkina kannustaa tällaista toimintaa, Wallin huomauttaa. Hänen mukaansa kesäyrittäjyysseteli kannustaa ensimmäiseen askeleeseen yritystoiminnan käynnistämisessä ja tukee yrittäjyyden jatkamista myös kesän jälkeen.

________________________________________________________________________________

Yritys: Dream Fix

Toimiala: Kiinteistönhuolto

Nimet: Niklas Palmroth ja Johannes Kaivanto.

Iät: 16 ja 18

Neljä vuotta toisensa tunteneet Niklas Palmroth ja Johannes Kaivanto kertoivat hakeutuneensa Vuosi yrittäjänä -kurssille kumpikin oman kiinnostuksensa ajamina. Kauppaoppilaitoksessa opiskeleva Niklas ja sähköalan tutkintoa Tredulla suorittavat Johannes myöntävät molemmat omaavansa vahvan halun yrittämistä kohtaan.

– Olemme reippaita oppimaan yrittämisestä ja haluamme olla tulevaisuudessa yrittäjiä, kuuluu kollektiivinen vastaus.

Kaverusten yritys on keskittynyt kiinteistöhuoltoon liittyviin töihin, ja se on nimeltään Dream Fix. Nimestä pidettiin kiinni, vaikka suunnitelmat välissä muuttuivatkin.

– Toiminnan piti aluksi liittyä autopesuihin, mutta suunnitelmat muuttuivat ja aloimme tehdä kiinteistöhuoltoa. Totesimme kuitenkin, että nimi käy ihan hyvin myös tämän alan yrityksille. Dream-sana nimessä tulee molempien yhteisestä yrittäjyysunelmasta.

Kesäyrittäjyysseteliä nuoret yrittäjät hakivat opettajansa kehotuksesta.

– Setelistä on varmasti paljon apua, vaikka emme ensiksi kuvitellet tarvitsevamme sitä, Niklas kertoo. Vielä saadulle rahalle ei ollut löydetty käyttökohdetta, mutta suunnitelmia sen varalle on jo olemassa.

– Vielä nyt saamamme raha on säästössä, mutta tulemme hyödyntämään sitä markkinointiin ja työvälineisiin. Dream Fixin toiminnan varsinaista alkua lykkäsi loppukesään se, että molemmat kaverukset olivat löytäneet myös perinteisemmän kesätyön. Niklas oli hommissa AutoCenterillä ja Johannes puolestaan osittain Jokilaakerilla ja osittain Sakalla. Oma yritystoiminta aloitettiin vasta kesäpestien päätyttyä. Tämä tarkoitti, että varsinaisia kesälomapäiviä duolle ei ole pahemmin tulossa. Se ei kuitenkaan miehiä haittaa.

– Kesäämme ei mahdu juurikaan lomaa, mutta sitä emme tarvitse. Haluamme tehdä koko ajan töitä ja luoda verkostoja.

Käynnistyttyään liikkeellelähtö on kuitenkin edennyt odotusten mukaisesti.

– Kyllä tämä hyvin on käynnistynyt. Asiakkaita on ollut suunnitelmamme mukaisesti, ja heitä on löytynyt lähinnä verkostojen kautta. Olemme onnistuneet myymään sellaisille asiakkaille, jotka tarvitsevat juuri meidän tarjoamiamme palveluita. Tähän mennessä haastavinta toiminnassa on yrittäjien mukaan ollut hinnoittelu.

– Aina emme ole osanneet arvioida palveluidemme oikeaa arvoa. Mutta hyvin me olemme selvinneet jokaisesta tilanteesta.

Yrittäjillä on alusta asti ollut tarkoitus toimia pidemmällä aikajänteellä, ja se on jo miehille täysi selviö, että toiminta jatkuu myös kesän jälkeen.

– Aiomme ehdottomasti jatkaa toimintaa Dream Fixin parissa ja haluamme kasvattaa sen toimintaa, he kertovat. Tämä kaikki tukee hyvin myös miesten omia jatkosuunnitelmia.

– Haluamme olla yrittäjiä ja sitä lähdemme tästä kehittämään. Eli tämä tukee erinomaisesti tulevaisuudensuunnitelmiamme.

NIKLAS PALMROTHIN (VAS.) ja Johannes Kaivannon kesätyöyritys on nimeltään Dreamfix ja sen toimenkuva on kiinteistönhuolto. Yritystoiminta alkoi vasta loppukesästä, sillä alkukesän kumpikin oli ihan perinteisessä kesätyössä.

________________________________________________________________________________

Yritys: Eisevväliä-blogi

Nimet: Saara Iikkanen ja Ella Mäkelä

Iät: Saara 20, Ella 17

Tredun Mediapoliksessa opiskelevat Saara Iikkanen ja Ella Mäkelä ovat tutustuneet toiseensa nykyisessä opinahjossaan, jossa he aloittivat elokuussa 2019. He havaitsivat varsin nopeasti olevansa samoilla aallonpituuksilla, joten ystävykset heistä tuli varsin ripeästi.

Kaksikon yhteinen yritystoiminta sai alkunsa koulun valinnaiselta yrittäjyyskurssilla.

– Kurssin opettaja sai meidät kiinnostumaan yrittäjyydestä ja sitä kautta meidät tekemään yritystä podcastistamme. Myös kesäyrittäjäsetelistä yrittäjät kuulivat samaiselta opettajalta. Ja kun sellainen kerran oli olemassa, ajattelimme, että miksipä sellaista ei haettaisi. Emme aluksi osanneet odottaa saavamme sitä, mutta olihan se iloinen uutinen, he taustoittavat.

Saadulle kesätyösetelille oli yrittäjien mukaan selvä tilaus. Osan rahasta he aikovat ottaa palkkana itselle, mutta osaa samasta potista halutaan käyttää uuden mikrofonin ostamiseen.

Yrityksen toiminnan keskiössä on Eisevväliä-niminen podcast. Se oli kahden nimenomaan audiopuolelle keskittyneelle mediaopiskelijalle kovin luontainen vaihtoehto. Nimessä sen sijaan oli vähän pohdittavaa.

– Pyörittelimme alussa paljon erilaisia nimiä miettien, mikä meitä yhdistäisi. Keksimme yhdistäväksi tekijäksi Tampereen. Murteesta juonnettu ”eisevväliä” kuulosti mukavalta ja sopivan rennolta.

– Se sopi podcastimme ajatukseen keskustella asioista rennommin, ja että kaikkea ei tarvitse ottaa niin vakavasti, naiset kertovat.

Yrityksen alkuperäisenä ideana oli pelkkä podcast. Suunnitelmaa on kuitenkin hieman rukattu matkan varrella.

– Saimme keväällä tarjouksen toteuttaa erään yrityksen vappu- ja tanssivideon. Päätimme silloin, että laajennamme yritystä myös valo- ja videokuvaukseen, jotta voimme laskuttaa tuon keikan yrityksen kautta.

Haastavinta yrittäjyydessä on tähän mennessä ollut ensimmäisen laskun tekeminen.

– Kumpikaan meistä ei ollut sellaista aiemmin tehnyt, mutta onneksi saimme hyvin tukea yrittäjyyden opettajaltamme, Saara ja Ella kertovat.

Yrittäjät ovat ottaneet kesällä podcastin kanssa vähän rennommin. Ella työskentelee ympärivuotisesti sivutoimisesti ravintolassa. Saara haki kesätöitä, mutta koronan vuoksi työt jäivät sitten kokonaan alkamatta. Sen sijaan tulevalle syksylle ideoita on pyöritelty ilmassa useampiakin.

– Mainostaminen sekä yrityksen laajentaminen on ollut tapetilla. Olemme myös pohtineet, miten haluamme jatkaa yritystä NY-kauden päättymisen jälkeen. Tämä kesä on toiminut hyvänä motivaattorina tulevalle syksylle ja lukukaudelle koulun suhteen. Ehdottomasti aiomme jatkaa toiminta kesän jälkeen, yrittäjät vakuuttavat. Kumpikin yrittäjistä uskoo, että nyt tehtävästä työstä on apua myös pidemmällä tähtäimellä.

– Molemmilla on haaveena tulevaisuudessa työskennellä radiossa. Podcast auttaa tämän haaveen toteuttamisessa, sillä saamme nyt keksiä aiheet itse.

Teksti: Ville Kulmala

Kuvat: Ville Kulmala ja Eisevväliä-blogi

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 17.8.2021